Het weer tapt uit een ander vaatje

Foto boven: Kaatje en Lientje wennen vast aan het andere weer - Grieta Spannenburg

Na de zomerse week die achter ons ligt, tapt het weer nu duidelijk uit een ander vaatje. Gisteren was dat nog niet meteen zo te merken. Na het wegtrekken van de laatste regen uit het oosten van het land scheen de zon lange tijd en werd het toch weer aangenaam. Maar vandaag en de komende dagen is het wel wisselvalliger en vooral koeler.

Advertentie

Bepalend voor het weer in Nederland de komende dagen is een lagedrukgebied. Het trekt van IJsland naar de omgeving van Schotland en van daar later in de week verder naar Noorwegen. Er omheen voert een westelijke wind de ene na de andere storing naar ons land.

Bovenluchtstoring

Vandaag is het een kleine bovenluchtstoring die in de tweede helft van de ochtend en in de eerste helft van de middag over het land naar het oosten trekt. Hij brengt enkele buien met zich mee die vooral in het noorden en oosten van het land vallen. In het westen en zuiden gaat het slechts om een enkele bui en lijken de droge perioden te overheersen. Hebben wolken hierbij eerst de overhand, vanmiddag komt de zon er vaker door. Er waait een matige, op de Wadden vrij krachtige wind uit noordwest tot west en het wordt tussen 17 en 21 graden.

Vanavond en de komende nacht neemt de bewolking weer toe, gevolgd door een periode met buiige regen. Morgen trekt die regen via het oosten en zuiden het land uit waarna vooral in de middag de zon er mooi doorkomt. De wind wordt dan weer noordwestelijk en de temperaturen lopen op tot 17 of 18 graden, op de Wadden mogelijk niet verder dan tot 16 graden.

Woensdag erg koel

Woensdag lijkt een koele dag te worden als bewolking overheerst en er in twee fases een regengebied overtrekt. Op sommige plaatsen blijft het kwik dan rond 15 graden steken en dat is wel erg laag voor deze fase van juli. De matige wind is dan westelijk en zoekt in de avonduren de zuidwesthoek op. Donderdag lijken de meeste buien in de ochtenduren te vallen en komt in de middag vanuit het westen de zon er mooi door. De wind draait dan opnieuw naar west tot noordwest en in het zuiden kan het dankzij de zon opnieuw 20 graden worden.

Vrijdag lijkt een dag te worden waarop de droge perioden overheersen, maar is het nog steeds koel. Zaterdag wordt het weer wisselvalliger. Toch zijn er aanwijzingen dat er vanaf het nieuwe weekend iets gaat veranderen. Het kwik lijkt dan omhoog te gaan, met een toenemende kans op een zomers vervolg in de week daarna. Tegelijkertijd raken we de wisselvalligheid niet helemaal kwijt. Maar dat is zo langzamerhand wel het verhaal van deze zomer.

Tussenbalans

Nu we de eerste zomermaand achter de rug hebben, kunnen we al een eerste tussenbalans opmaken. Die eerste maand is met een gemiddelde temperatuur van 15,7 of 15,8 graden, tegen 16,2 graden normaal, relatief koel verlopen. Het aantal zonuren was ongeveer zoals gebruikelijk en datzelfde kan van de neerslaghoeveelheid worden gezegd.

Daarbij verliepen de eerste drie weken van de maand erg koel en vaak ook wisselvalig, waar de laatste week van de maand juist een uitbundige zomerweek was. Was die laatste week er niet geweest, dan was juni als een uitermate koele en ook sombere maand de boeken ingegaan. Nu hebben we in de laatste week nog heel wat goed kunnen maken en is het blazoen van de maand behoorlijk opgepoetst. Toch was het de eerste koele junimaand sinds 2015.

Zomer moet nog aan de bak

Al met al zal de zomer dit jaar nog flink aan de bak moeten om tot een warme zomer van statuur uit te kunnen groeien. Kansen komen er natuurlijk nog genoeg, wellicht al in de week na het komende weekend. Maar een bijzondere start was het hoe dan ook, zeker in vergelijking met de zomers van voorgaande jaren. En er is echt nog wel iets nodig om er de in de zomerverwachting verwachte warme zomer van te maken. We blijven het de komende tijd volgen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller