Vandaag veel regen, bijzonder koud en mogelijk veel wind

Foto boven: Grijze luchten boven Groningen - Jannes Wiersema.

Na een rustige start van de junimaand, krijgen we vandaag een spannende weerdag voor de kiezen. Een klein, maar activerend lagedrukgebied passeert ons land van west naar oost. Het brengt niet alleen veel regen en mogelijk recordlage temperaturen met zich mee, maar het gaat in een deel van het land ook met veel wind en zware windstoten gepaard.

Het kleine lagedrukgebied, dat het bijzondere weer gaat brengen, kwam gisteravond het westen van Engeland binnen en trok de afgelopen nacht verder naar het oosten. De bijbehorende regen bereikt het westen van het land vanochtend vroeg en trekt daarna verder oostwaarts.

Vooral noorden veel regen

Vanochtend worden in het hele land perioden met regen verwacht. Vanmiddag – als de kern van het lagedrukgebied over Midden-Nederland naar het oosten trekt, wordt het in het midden een zuiden van het land een tijdje droog. In de noordelijke provincies houdt de regen onverminderd aan en daar kan het een tijdlang plenzen. Daarbij kunnen de regenhoeveelheden daar tot tussen 20 en 40 millimeter oplopen, lokaal misschien nog wel een beetje meer.

Aan de achterzijde van de kern van het lagedrukgebied zwaait in de middag een lijn met buiige regen over het midden en zuiden naar het oosten. Daarbij is er een kleine kans op onweer. In het midden kan in totaal tussen 10 en 20 millimeter vallen, in het zuiden moeten we meer aan hoeveelheden tussen 3 en 7 millimeter denken. Daar valt het minst.

In de regen bijzonder koud

Heel bijzonder zijn vandaag de temperaturen. In de regen is het op de meeste plaatsen niet warmer dan een graad of 12. Vanmiddag kan de temperatuur in het noorden, als daar de regen aanhoudt en de wind naar oost tot noordoost draait, zelfs tot ongeveer 10 graden dalen. Dat zijn uitzonderlijk lage temperaturen voor de tijd van het jaar. De kans bestaat dat in De Bilt het dagrecord eraan gaat. Als het er niet warmer wordt dan 13,7 graden, dan is het zover. Dat oude dagrecord stamt overigens uit 1955, en is feitelijk dus al stokoud.

Een laatste punt van aandacht is de wind. Doordat het lagedrukgebied tijdens zijn pad over Nederland verder aan activiteit wint, lijkt zich aan de zuidwestkant van de kern een klein maar actief windveld te ontwikkelen. Het trekt van Zeeland en Zuid-Holland over het midden en zuiden van Nederland naar het oosten. Dat begint rond een uur of 2 vanmiddag in het zuidwesten en eindigt rond een uur of 8 vanavond in het oosten van het land.

Zware windstoten

De sterkte van de wind en de kracht van de windstoten hangt van de precieze ontwikkelingen rond de kern af. Op een kilometer of 5 hoogte komt direct ten zuidwesten van de kern een windpiek van ongeveer 90 kilometer per uur te staan. Mocht de neerslag in de buienlijn, die achter het lagedrukgebied rondom de kern naar het zuidoosten indraait, echt een buiig karakter krijgen met hier en daar onweer, dan kan iets van die wind mee naar beneden komen.

Vooral de fijnmazige weermodellen berekenen dan ook flink wat wind in het gebied, direct ten zuidwesten van de kern van de depressie. Aan zee zouden de windvlagen op die plaats heel kort snelheden tot 100 kilometer per uur kunnen bereiken, in het binnenland tot ongeveer 80 kilometer per uur. Het Franse Arome-model gaat het verst en komt met een smalle strook over Zuid-Holland in de richting van Utrecht waar de wind even tot ruim 120 kilometer per uur kan uithalen. Dat is geen waarheid, maar wel een signaal. Het is zogezegd iets om in de gaten te houden. Bij kleine systemen als dit, gebeuren af en toe onverwachte dingen.

Vanavond en in de komende nacht wordt het allemaal weer rustiger. De regen trekt via het oosten het land uit en de wind neemt sterk af. Tegen de ochtend staat alleen in het Waddengebied nog een krachtige noordwestenwind. Met de onrust is het dan gedaan.

Vanaf vrijdag warmer, maar wisselvallig

Morgen vallen nog een paar buien, soms met onweer en wordt het 14 tot 16 graden. Woensdag zijn de buien lichter en wint de temperatuur een graadje. Donderdag is ook niet helemaal droog, maar kan de temperatuur in het zuidoosten wel de grens van 20 graden aantikken. En vanaf vrijdag beginnen we aan een wisselvallige periode. De wind waait dan voor langere tijd uit richtingen tussen zuid en west, waarmee het duidelijk warmer wordt. De keerzijde van deze ontwikkeling is dat er af en toe ook weer flink wat regen kan vallen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller