Felle buien met hevige windstoten verdringen vanmiddag zachte lucht
Reinout van den BornDe zachte lucht, die gisteren ons land heeft veroverd, wordt vanmiddag weer verdreven. De overgang gaat gepaard met een zeer snel bewegende, felle buienlijn waarop ook in het binnenland zeer zware windstoten kunnen voorkomen.
De buienlijn, die de plaats van het koufront markeert, komt vanmiddag vanaf 13 uur in Zeeland het land op. Er vooruit waait aan zee een harde tot stormachtige zuidenwind, met al zware windstoten die snelheden tot 80 kilometer per uur kunnen bereiken.
Zeer zware windstoten
Tijdens de koufrontpassage is er kans op een kortdurende storm, met windvlagen tot 100, lokaal 110 kilometer per uur. Voor het front uit is het bewolkt en kan in het oosten nog wat regen vallen. Dit bij temperaturen tussen 10 en 12 graden. Op het front valt een felle bui.
Opvallend is het hoge tempo waarmee de buienlijn vervolgens over het land schuift. De afstand van Zeeland naar Groningen wordt in ongeveer 3,5 uur afgelegd. Dit betekent dat het front met een snelheid van ruim 90 kilometer per uur beweegt.
In het binnenland pakken de windstoten extra fel uit
Die hoge treksnelheid heeft vooral in het binnenland invloed op de kracht van de windstoten. Tijdens buien wordt een deel van de sterke wind, die er op grotere hoogte is, mee naar het aardoppervlak geleid. En de treksnelheid van de buien heb je er vaak gratis bij.
Het is dan ook niet voor niets dat de fijnmazige rekenmodellen vandaag voor het binnenland het signaal voor mogelijk zeer zware windstoten afgeven, met snelheden tot plaatselijk 100 kilometer per uur en heel lokaal zelfs iets meer.
Modellen geven een duidelijk signaal
Het Franse Arome geeft dit signaal voor het hele land. In het Harmonie model van het KNMI wisselt de plaats een beetje. De laatste uitdraai komt met het uiterste noordoosten, maar ook met een groot gebied in de zuidoostelijke helft van het land.
De realiteit is dat de kans er feitelijk overal is. In het binnenland zijn zeer zware windstoten met snelheden boven 100 kilometer per uur behoorlijk zeldzaam, in de kustgebieden komen ze veel vaker voor. Mocht het vandaag in provincies als Limburg, Brabant, Utrecht, Gelderland en Overijssel tot zeer zware windstoten komen, dan zullen de meeste mensen die daar als onevenredig zwaar beschouwen. In de rest van het land komt het vaker voor.
Na het front enkele buien
Aan het einde van de middag is het front het land alweer uit. Daarna wisselen wolken en opklaringen elkaar af en kunnen nog een paar buien overtrekken. De dan naar west gedraaide wind is vanavond en de komende nacht aan zee nog lange tijd hard, in het Waddengebied stormachtig. Eerst hebben alle kustgebieden nog last van zware windstoten, met snelheden tussen 75 en 90 kilometer per uur, later vooral het Waddengebied. De temperaturen dalen op de koudste plaatsen de komende nacht tot een graad of 3.
Morgen is een dag met een afwisseling van wolken en zon. Midden op de dag passeert een lijn met wat meer geclusterde buien, die met hagel en natte sneeuw gepaard kunnen gaan. Daarna is de zon vooral in het westen weer wat vaker te zien. De zuidwestelijke, aan zee westelijke wind is aan zee krachtig en vooral eerst nog af en toe hard en het wordt 5 graden.
Woensdag en donderdag regionaal sneeuw
Woensdag laat vooral in de ochtend de zon zich nog af en toe zien. In de middag en avond komt vanuit het zuiden meer bewolking opzetten, veroorzaakt door de overgangszone met de zachtere lucht. Deze wordt door een nieuw lagedrukgebied naar het noorden gedrukt.
In twee stappen kan de bijbehorende neerslag ook ons land bereiken, een eerste keer woensdagavond en een tweede keer donderdagochtend. In de gebieden die met de neerslagzone te maken krijgen, zou dit opnieuw sneeuw kunnen opleveren. Vooralsnog lijkt alleen het zuidoosten van ons land in de neerslag terecht te komen, maar er bestaat nog steeds enige onzekerheid omtrent hoever de neerslag naar het noorden komt.
Daarna een hogedrukgebied
Daarna lijkt het weer een aantal dagen onder invloed van een hogedrukgebied te komen. Ook over de positie van dit hogedrukgebied zijn de modelberekeningen het nog steeds niet eens. Er zijn grote verschillen tussen de modellen onderling, maar ook tussen de hoofberekeningen en dat wat we in de extra berekeningen op de achtergrond zien.
Een kouder vervolg behoort tot de mogelijkheden, zeker in de gebieden die met een sneeuwdek de stabielere periode in gaan, maar het kan ook weer zachter worden. Dat heeft vooral met het oplopen van de temperaturen in de bovenlucht te maken.
Zolang de wind aan de grond aflandig blijft, merken we daar niet zoveel van. Mocht een aanlandige wind uit de bus komen, dan wordt het wel meteen een stuk zachter.
Het blijft nog even spannend
Voorlopig lijkt het er nog op dat de zachte optie op termijn de voorkeur heeft, maar de eerder benoemde koude optie is ook zeker nog haalbaar. Het blijft dus nog even spannend.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller