Benauwde hitte voorbij, zomer nog lang niet

Foto boven: Onweersbuien, gezien vanuit Friesland - Albert Thibaudier

Een benauwd hete periode ligt achter ons, de zomer is nog lang niet voorbij. Het blijft de komende tijd warm voor de tijd van het jaar. Vooral in het oosten en zuidoosten van het land kunnen nog geregeld zomerse temperaturen worden gehaald.

Hoewel het in Nederland alweer langere tijd warm is, we staan in augustus tot en met de twaalfde op een gemiddelde van 20,4 graden tegen 18,7 graden normaal, was het de afgelopen dagen toch wel even wennen aan de hoge temperaturen en de warme nachten.

Albert onweer
Onweersbuien, gezien vanuit Friesland - Albert Thibaudier

Het begon maandag aangenaam

Het begon maandag nog helemaal niet zo slecht. De nacht verliep in grote delen van het land nog vrij koel en ook de ochtend was, ondanks de fel schijnende zon, ronduit aangenaam te noemen. Een wat aantrekkende oostelijke wind voerde eerst vrij droge lucht aan die maakte dat de oplopende temperaturen goed te hanteren waren.

In de middag werd de aangevoerde lucht vanuit het zuiden echter niet alleen warmer, maar ook een stuk vochtiger. En werd het lastiger om de warmte verdragen. Dat gold zeker voor maandagavond en de erop volgende nacht naar dinsdag. Toen trok de heetste lucht over het land naar het oosten. Rond 22 uur wees de thermometer in Hoek van Holland nog steeds 29 graden aan, een half uurtje later bijna 28 graden.

Warme nacht

De afkoeling zette gestaag verder door. Op veel plaatsen kwam het kwik uiteindelijk niet beneden 20 graden. Volkel in het noordoosten van Brabant was uiteindelijk de warmste plaats met een minimumtemperatuur van 21,8 graden. In Hoogeveen in Drenthe wist het kwik uiteindelijk nog tot 18,3 graden onderuit te gaan. In de vochtige lucht trokken al wolkenvelden mee en viel hier en daar een eerste (lichte) bui. Het stelde nog weinig voor.

Gisteren scheen in de oostelijke helft van het land de zon, terwijl boven het westen wolkenvelden hingen. In het uiterste oosten waaide de wind nog uit zuid tot zuidoost, in de rest van het land hadden we al een westelijke wind. Met name in het oosten schoten de temperaturen weer omhoog. Doordat de luchtvochtigheid nu overal erg hoog was, voelde het daarbij bijzonder benauwd aan. Er hing buiten een erg drukkende atmosfeer.

Niet te harden

Met name in het oosten van het land was de hitte lange tijd niet te harden. Door de combinatie van de tropische temperaturen en de hoge luchtvochtigheid liep de gevoelstemperatuur er tot ruim 40 graden op. Het was daarin geen pretje om buiten de deur te zijn.

Later op de dag liepen de temperaturen in de oostelijke helft van het land algemeen tot boven 30 graden op. Nieuw-Beerta was uiteindelijk het warmst met 34,9 graden. Dat was uiteindelijk een datumrecord, voor heel Nederland. Nooit eerder was het in ons land op 13 augustus dus zo warm als gisteren. Aan zee waaide een wind van zee. Daar was het 25 graden.

Lange tijd droog

Een groot deel van de dag bleef het droog. In de tweede helft van de middag ontstonden boven Duitsland forse onweersbuien, die zich zo organiseerden dat een outflowgrens naar het westen, Nederland in trok. Daarop ontstonden nieuwe buien die het zuidoosten en oosten van het land binnentrokken en daar plaatselijk hagel, veel regen in korte tijd en zware windstoten veroorzaakten. Hier en daar waaiden bomen om.

Opvallend was dat de shelfcloud, horend bij die buien, over een groot deel van het land westwaarts trok, met de bijbehorende wind, maar op veel plaatsen zonder dat de bijbehorende buien er uiteindelijk op volgden. Wel trok een aparte cluster met onweer via Drenthe naar Groningen. Ook daar ging het flink tekeer met in Ter Apel, kort na het begin van het onweer al meer dan 50 millimeter regen. Het flitste er stroboscopisch.

Het werd nog gekker, want in loop van de avond botste de outflow boven het westen op een oud front dat daar lag. Prompt activeerde het, waarna het in een groot deel van West-Nederland razendsnel begon te regenen. En als klap op de vuurpijl ontstond aan de oostflank van die regenzone boven West-Brabant weer een hele rij aan onweersbuien.

Einde aan de hitte

Daarmee is aan de grootste hitte een einde gekomen. Vandaag komen de temperaturen tussen 22 en 27 graden uit. De wind waait uit richtingen tussen west en noord en is zwak tot matig. Verder wisselen wolken en de zon elkaar af en kan vooral in de ochtend verspreid nog een regen- of onweersbui vallen. Vanmiddag wordt het op de meeste plaatsen droog en komt de zon er beter door. Dan hebben we een aangename variant van het zomerweer te pakken.

Vanaf morgen komen we enkele dagen lang in een golvende zuidweststroming terecht. Morgen is het daarin op de meeste plaatsen droog en hebben we een afwisseling van stapelwolken en zon. Bij een aan zee tot af en toe krachtig aantrekkende zuidwestelijke wind wordt het tussen 21 graden in het noordwesten en 26 graden, lokaal in het zuidwesten van het land.

Vrijdag en zaterdag een storing

Vrijdag en zaterdag passeert vanuit het noordwesten tergend langzaam een storing. Vrijdag hebben vooral het westen en noordwesten ermee te maken. Daar hangen de dikste wolken en kan af en toe regen vallen. In de rest van het land is het droog en in het oosten en zuidoosten kan de zon er nog een tijdje doorkomen. In Limburg wordt het daarbij mogelijk 28 graden, in het noordwesten is het met 20 graden wel gedaan. De zuidwestelijke wind is aan de westkust nog steeds af en toe krachtig en is daarmee wat vlagerig van karakter.

In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag trekt de storing langzaam verder naar het oosten het land weer uit. Terwijl in het oosten aan het einde van de middag de laatste regen valt, breekt in het westen de zon alweer door. De zwakke tot matige wind is dan naar het noordwesten gedraaid en de temperaturen lopen op tot tussen 22 en 25 graden.

Zondag nog een lokale bui

Zondag wisselen stapelwolken en de zon elkaar af en kan vanuit het westen een enkele bui overtrekken. Met temperaturen tussen 20 en 23 graden wordt het een fractie koeler.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller