30-Daagse (+): zomer gaat met vaak vriendelijk weer ten einde

Foto boven: Skûtsjesilen op de Friese wateren - Albert Thibaudier

Nog even, en het klimatologische hoogtepunt van de zomer is achter de rug. Behoren de eerste twee weken van augustus nog tot het warmste deel van de zomer, in de tweede helft zien we de gemiddelde temperatuur alweer vrij snel omlaag gaan.

Dit wil overigens niet zeggen dat er geen zomerweer meer komt. Ook in september, zo hebben we de laatste jaren meer dan eens meegemaakt, kan het nog erg warm zijn. Gemiddeld komt het echter wel minder vaak voor dan in de hoogzomer. Anders zou de gemiddelde temperatuur in de hoogzomer ook niet duidelijk hoger zijn dan die in september.

Albert skuts
Skûtsjesilen op de Friese wateren - Albert Thibaudier

Als we de zomer tot nu toe overzien, dan valt hij min of meer in twee delen uiteen. De eerst helft was het, op de laatste week van juni na, vaak koel en erg wisselvallig. In de tweede helft komt het vaker tot warmte en lijkt de wisselvalligheid wat meer naar de achtergrond te zijn gedrongen. Toch heeft de warmte in de tweede helft de koelte in de eerste nog niet volledig gecompenseerd. Dat zal in de laatste zomerweken moeten gebeuren.

De rol van ex-Debby

Voor het vervolg van het weer, later volgende week en misschien ook wel in de periode daarna, leek eerst het gedrag van de restanten van orkaan Debby van belang. Op basis van de laatste berekeningen speelt ex-Debby waarschijnlijk echter geen rol meer.

Het restant van de orkaan lijkt zondag bij Newfoundland in Canada de Oceaan op te gaan en daar meteen door de straalstroom te worden opgenomen. Maandag komt het restant dan al bij de westkust van Ierland aan, om vervolgens door de heersende stroming daar uit elkaar te worden getrokken. Tot een verdere ontwikkeling van het systeem tot een ‘gewone’ depressie, zoals eerdere modelberekeningen lieten zien, komt het dan uiteindelijk niet.

Week 1: van maandag 12 tot en met zondag 18 augustus

  • Eerst zonnig en heet

  • Later minder warm en wisselvalliger

  • Een opstekende zuidwestenwind

De week begint heet, als op maandag tussen een lagedrukgebied boven de Britse eilanden (dat vanuit Spanje afkomstig is) en een hogedrukgebied boven Centraal-Europa een golf met hete lucht (afkomstig uit het zuidwesten van Europa) onze omgeving weet te bereiken. Bij veel zon kunnen de temperaturen in een deel van het land tot dichtbij 35 graden oplopen.

Dinsdag passeert in de ochtend een koufront, met vooral in het zuidoosten en oosten kans op een fikse onweersbui. Het zet de heetste lucht het land uit. Toch kan het die dag nog hier en daar 30 graden worden, vooral als in de middag de zon weer mooi doorbreekt.

Vanaf woensdag wordt het wat koeler, als lagedrukgebieden met koers naar Schotland en daarna Scandinavië actiever worden. Er steekt bij ons een stevige zuidwestenwind op, af en toe passeert een storing en het kwik gaat nog wat verder omlaag. Toch lijken hogedrukuitlopers boven Frankrijk voldoende tegengas te geven om het niet al te erg te laten worden.

Week 2: van maandag 19 tot en met zondag 25 augustus

  • Nog steeds zuidwestelijke winden

  • Licht wisselvallig, voldoende ruimte voor de zon

  • Mogelijk toch bovennormale temperaturen

In deze week lijken lagedrukgebieden in een baan van Schotland naar Scandinavië actief te blijven. Nog altijd kunnen de bijbehorende storingen onze omgeving in afgezwakte vorm bereiken. Met bewolking en wat regen of een bui en tussendoor voldoende zonnige momenten. Bij dit alles waait vaak een zuidwestelijke wind.

Daar waar het Amerikaanse model het in deze periode het wisselvalligst en ook het koelst laat zijn, zien de kaarten van het Europese model er droger en iets warmer uit. Volgens de Europese berekeningen kunnen de temperaturen regionaal toch boven normaal uitkomen.

Week 3: van 26 augustus tot en met 1 september

  • De wind wordt mogelijk wat zuidelijker

  • Flink wat zon, ook weleens een (onweers)bui

  • Temperaturen boven normaal

Nog steeds zien we het zwaartepunt van de lagedruk in de buurt van IJsland, met de hogedrukgebieden boven het zuidwesten van Europa en uitlopers over Frankrijk en het Alpengebied. De belangrijkste verandering deze week is de temperatuur. Die wordt nu voor het hele land hoger dan normaal ingetekend. Dat zou erop kunnen wijzen dat de wind deze week van zuidwest een wat zuidelijkere component krijgt.

Verder verandert niet veel. Storingen kunnen ons land nog steeds in verzwakte vorm bereiken. Met de daarbij verwachte, vrij hoge temperaturen kan dat natuurlijk ook weleens onweer opleveren. Aan de andere kant kan ook de zon er nog steeds goed doorkomen.

Week 4: van maandag 2 tot en met zondag 8 september

  • Weinig verandering

  • Nog altijd vrij warm

  • En licht wisselvallig

Er verandert weinig in de verwachting. Nog steeds houden de lagedrukgebieden het op een positie ten noordwesten van onze omgeving, en wordt als bescherming daartegen ten zuiden en zuidoosten van Nederland een sterk hogedrukgebied ingetekend.

De periode met zuidelijke tot zuidwestelijke winden houdt dan ook aan, de temperaturen blijven duidelijk boven normaal en het is nog altijd licht wisselvallig. Er kan af en toe een bui vallen, mogelijk met onweer, maar er zijn tussendoor ook lange droge perioden met flink wat zonneschijn. En zo blijft de status quo ook deze week in stand. En kan het alle kanten uit vliegen.

Week 5: van maandag 9 tot en met zondag 15 september

  • Wind wat meer naar het westen

  • Iets oplevende wisselvalligheid

  • Nog wel aan de warme kant

Hogedrukimpulsen zien we bij de Azoren, iets westelijker dan in de voorgaande weken, en boven het zuidoosten van Europa. Lagedrukgebieden liggen nog steeds op de route Schotland – Scandinavië. De wind zou in de loop van de week weer wat westelijker kunnen worden. En mogelijk dringen storingen ook wat dieper door, waardoor de neerslagactiviteit iets toeneemt. Maar dat kan het wel, het is tenslotte al de tweede week van september.

Samenvattend

Eigenlijk lijkt de drukverdeling voor de komende tijd behoorlijk vast te liggen. Met lagedrukgebieden ten noordwesten van onze omgeving op de route Schotland – Scandinavië en hogedrukgebieden bij de Azoren, met uitlopers over Frankrijk in de richting van het Alpengebied.

Soms trekken de hogedrukgebieden aan het langste eind, en is het bij ons hooguit licht wisselvallig en aan de warme kant, op andere momenten zijn de lagedrukgebieden wat sterker en dringen storingen beter door. Dan is er ook meer wind en wordt het een fractie koeler.

Grote veranderingen in dit patroon doen zich, in elk geval in de berekeningen voor de komende tijd zoals we die nu hebben, niet voor. Een onzekere factor daarbij blijft wel de ontwikkeling van het orkaanseizoen de komende tijd. Want de restanten van de orkanen kunnen hier, als ze eenmaal als depressies op de Oceaan liggen, nog wel een eigen draai aan geven.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller