Er komt toch een flinke weersomslag aan

Foto boven: Hooien op het Groningse land - Jannes Wiersema

Ook al geven de indicatoren op de achtergrond er geen echte aanleiding toe, toch lijken we vanaf komende maandag in Nederland met een duidelijke weersverandering te maken te krijgen. Op de Oceaan en in het Noordzeegebied lijkt een soort westcirculatie te ontstaan die een tijdje de ene na de andere storing op ons gaat afvuren. Op de nog wat langere termijn is wel weer een opwarming van het weer in zicht.

Dit gebeurt bij een positieve NAO-index. Zoals eerder al meerdere malen op Weerverteller.nl aangegeven, is een positieve NAO-index normaalgesproken gunstig voor zomerweer in Nederland. Deze week hebben we er in onze omgeving ook volop van geprofiteerd. Lagedrukgebieden zijn in dat geval vaak in de buurt van IJsland actief en dragen ertoe bij dat in onze omgeving een hogedrukgebied in het zadel wordt geholpen. Het was precies de manier waarop dat deze week na een lange koele en wisselvallige fase gebeurde.

Vanaf maandag gaat het mis

Vanaf maandag stopt het mooie weer echter, terwijl de NAO-index positief blijft. Nog steeds komen we lagedrukgebieden in de omgeving van IJsland tegen, maar ze worden ook boven Scandinavië actief, nadat daar het komende weekend een lagedrukgebied doordringt. Het is hetzelfde lagedrukgebied dat nu in Spanje en Portugal forse regen- en onweersbuien brengt. Zaterdag racet het over Frankrijk naar het noordoosten, om in de nacht naar zondag Duitsland in te trekken. Dan kan Limburg er ook nog even mee te maken krijgen. In de dagen daarna komt het boven Scandinavië terecht en helpt zo mee het weer bij ons te laten omslaan.

Vandaag merken we er weinig van. De wind is weliswaar naar het westen gedraaid, maar is nog zo zwak dat geen echt koudere lucht wordt aangevoerd. Alleen op de Wadden en op de stranden worden al lagere temperaturen dan voorgaande dagen verwacht. In het midden en oosten kan het kwik bij veel zonneschijn nog tot tussen 28 en plaatselijk 30 graden oplopen. Later op de dag komt er wat meer bewolking en kan in het oosten een lokale bui ontstaan. In het westen komt bewolking binnen, horend bij een front dat vanuit het westen nadert.

Front nauwelijks actief

Dat front passeert later in de avond en in de nacht. Het gaat vooraf aan minder warme lucht waar we morgen mee te maken hebben. Veel activiteit zit er niet op het front. Alleen in het uiterste oosten zou een lokale bui kunnen vallen, in de rest van het land blijft het droog. Wel trekt de westenwind wat verder aan. Het koelt af tot tussen 15 en 18 graden.

Morgen komt de zon er weer mooi door, er ontstaan ook stapelwolken en uiteindelijk kan in het noorden een lokale bui vallen. De westelijke wind is matig, aan zee vrij krachtig en de temperaturen lopen in de middag uiteen van 18 graden in het noordwesten tot 23 graden in het zuidoosten van het land. Dan is het nog steeds relatief aangenaam.

Weekend ziet er goed uit

Ook het weekend ziet er behoorlijk goed uit, al moeten we het gedrag van het lagedrukgebied, dat vanuit Frankrijk naar het noordoosten komt snellen nog steeds wel in de gaten houden. Zaterdag overdag lijkt er weinig aan de hand. De zon komt er mooi door, het blijft op de meeste plaatsen droog en de wind gaat steeds meer liggen. Daarbij lopen de temperaturen toch weer lekker op. Op de Wadden wordt het 20 tot 22 graden, in het binnenland kan het kwik tot tussen 24 en 28 graden oplopen. En dat kunnen we gerust zomers noemen. De warme lucht komt even terug, doordat de wind aan de noordflank van het boven Frankrijk dichterbij komende lagedruk weer even oostelijk wordt.

Later in de middag en in de avond trekt vanuit het zuiden bewolking het land binnen, horend bij het lagedrukgebied dat boven Frankrijk dichterbij komt. De bijbehorende buiige regen kan laat in de avond en in de nacht naar zondag ook Limburg nog bereiken. En daarbij bestaat de kans dat een groter deel van het zuidoosten er uiteindelijk mee te maken krijgt. In de rest van het land blijft het droog. Het koelt daarbij af tot tussen 14 en 17 graden.

Vanaf maandag wisselvallig en koel

Zondag overdag is het in eerste instantie helemaal droog. De zon komt erdoor, maar er ontstaan ook stapelwolken. Bij een matige westelijke tot noordwestelijke wind wordt het van noordwest naar zuidoost tussen 18 en 25 graden. Vanaf maandag breekt dan de eerder in dit verhaal besproken wisselvalligere en koele fase aan en lijkt de zomer het spoor weer even kwijt. Totdat op de nog wat langere termijn weer een verbetering in zicht is.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller