Floriane bracht ruig weer met sneeuw, regen en storm

Foto boven: In Roodeschool werd een windstoot van 103 kilometer uur gemeten - Jannes Wiersema

We hebben in Nederland een paar dynamische dagen achter de rug. Daar waar de hoeveelheid sneeuwval, toen de koude lucht ons land werd uitgezet in algemeen wat tegenviel, was er gisteren wel veel wind. Aan zee stormde het een tijd.

Advertentie

Het lagedrukgebied, dat door de Franse weerdienst Floriane was genoemd, was bij de Azoren al een heel tijdje zichtbaar voordat het richting de Britse eilanden trok. Pas gisteren, midden op de Noordzee bereikte het zijn grootste activiteit. Het was tot heel wat in staat.

In Roodeschool werd een windstoot van 103 kilometer uur gemeten - Jannes Wiersema
In Roodeschool werd een windstoot van 103 kilometer uur gemeten - Jannes Wiersema

Eerst de sneeuwval

Het begon zondag vroeg natuurlijk met de sneeuwval. Stelde die in de zuidelijke provincies niet heel veel voor, in een strook over het midden van het land was de sneeuwzone wat actiever. Op veel plaatsen viel 2 tot 3 centimeter, in de buurt van Arnhem 4 tot 5 centimeter. In het noorden viel de hoeveelheid sneeuw weer erg tegen. Het was hoe dan ook minder dan de modelberekeningen ons in eerste instantie hadden doen geloven.

Dat gold niet voor de regen die daarna volgde. In grote delen van het land viel tussen 15 en 25 millimeter, lokaal nog wel meer. Het betekent dat we een zeer natte start van de maand achter de rug hebben. Op veel plaatsen is in de eerste 6 dagen tussen 35 en 55 millimeter gevallen. Daarmee komt ook nu nog meer geen einde aan de natte periode die al zo lang duurt.

Daarna de storm

Gisteren was de wind de hoofdrolspeler. Op het moment dat Floriane over Engeland naar het noordoosten trok, was dat een zuidelijke wind. Boven land werd een windkracht 4 tot 5 gehaald, aan zee een windkracht 7. Toen de kern van het lagedrukgebied boven het midden van de Noordzee terechtkwam, kregen met het actiefste deel van het windveld te maken.

Rond een uur of één gistermiddag trok het koufront het zuidwesten van Zeeland binnen. Erop bevond zich een buienlijn die zo snel overtrok dat er niet meer dan 1 of 2 millimeter regen viel. Veel opvallender was de wind. Die draaide van zuid naar zuidwest en nam in Vlissingen meteen tot stormkracht 9 toe, met daarbij een hoogste windstoot van 98 kilometer per uur.

Harde wind in Zevenhuizen - Jolanda Bakker
Harde wind in Zevenhuizen - Jolanda Bakker

Binnenland had opvallend veel wind

Behalve Vlissingen kwamen ook IJmuiden, Texel, Vlieland en de Houtribdijk enige tijd tot een storm, in het binnenland was het vaak een tijdelijke windkracht 7 tot 8 die uit de bus kwam. Hupsel, De Bilt, Gilze Rijen en Arcen kwamen niet verder dan windkracht 6. De hoogste windstoot werd met 108 kilometer per uur in Hoek van Holland gemeten, IJmuiden noteerde een stoot van 105 kilometer per uur en Houtribdijk 104 kilometer per uur.

Opvallend was de kracht van de wind in het binnenland. Zo werden overal in het land zware windstoten gemeten. Opvallende KNMI-stations waren daarbij Rotterdam met 99 kilometer per uur, Herwijnen met 96 kilometer per uur en Volkel met 95 kilometer per uur. Jannes Wiersema mat in Roodeschool een windvlaag van 103 kilometer per uur, in Rohel (ten noordoosten van het Tjeukemeer) werd een vlaag van 108 kilometer per uur gemeten (via Tjitske Wiebenga).

Koufront racete over het land

Het koufront had ongeveer 3,5 uur nodig om heel het land te passeren. Ook daarna bleef het nog enige tijd hard waaien, vooral in de noordelijke helft van het land. In het zuiden nam de wind later wat af. Op diverse plaatsen richtte de storm schade aan. Uit vrijwel het hele land kwamen meldingen van omgewaaide bomen. In Arnhem viel een boom op de bovenleiding van de trolley. Op andere plaatsen raakten auto’s beschadigd doordat ze onder bomen terechtkwamen. Ook het verkeer had last van de wind. Hier en daar schaarde een vrachtwagen.

Ook in de landen om ons heen ruig weer

Niet alleen in Nederland, maar ook in de landen om ons heen drukte Floriane haar stempel op het weer. Ook in Duitsland, België en in Frankrijk waaide het hard en werd hier en daar schade aangericht. Op de Britse eilanden viel duidelijk meer sneeuw dan bij ons.

Met name in Ierland, dat steeds aan de koude kant van het lagedrukgebied lag, viel veel sneeuw en had het verkeer er op de wegen veel mee te stellen. Ook Schotland zat in de winter, evenals grote gebieden in het zuiden van Scandinavië. Bij ons werd gisteren de zachte lucht, waarin het in de vroege ochtend lokaal 13 graden werd, alweer verdrongen. In de loop van de middag en avond daalden de temperaturen tot 5 graden en werd het guur buiten de deur.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller