Marokko kampt al zes jaar met grote droogte

Foto boven: Een stuwmeer in de Sebou - Wikipedia

Bij ons in Nederland mag het dan al 2 jaar lang erg nat zijn, in andere (met name zuidelijke) delen van Europa en in Noord-Afrika willen de regens maar niet komen.

Advertentie

Eerder schreven we op deze site al over de droogte op Sicilië en in het zuiden van Spanje, maar aan de overkant van de Middellandse Zee is de situatie in Marokko kritiek. Daar beleefden ze in 2024 het zesde jaar op rij met grote regentekorten. Onder meer het stroomgebied van de rivier Sebou beleeft een historische droogte, zo meldt nieuws.marokko.nl.

Een stuwmeer in de Sebou - Wikipedia
Een stuwmeer in de Sebou - Wikipedia

Zestig procent minder regen

Sinds het nieuwe hydrologische jaar er in september begon, is er bijna 60 procent regen minder gevallen dan normaal. Hierdoor treden grote watertekorten op, waar niet alleen de drinkwatervoorziening, maar ook de landbouw en de waterbronnen in het gebied last van hebben. De watercrisis in het gebied neemt steeds grotere vormen aan.

Zoals al aangeven, staat het tekort aan regen van dit moment niet op zichzelf. Feitelijk beleeft Marokko al het zesde droge jaar op rij. In het vorige hydrologische jaar, dat van 2023 en 2024, viel slechts 431 milllimeter regen. Dat is 30 procent minder dan in een normaal jaar.

Er liggen steeds hogedrukgebieden

Het probleem in het zuiden van Europa en het noorden van Afrika is de vrijwel voortdurende aanwezigheid van hogedrukgebieden. Ze houden de regen brengende storingen veel vaker dan vroeger uit de buurt. Feitelijk is de hogedrukzone, die bij het Saharagebied hoort, hier naar het noorden aan het opschuiven door de opwarming van de aarde. En dat geldt ook voor de droge gebieden die erbij horen en die in het gebied verwoestijning veroorzaken. Niet alleen Marokko, maar ook grote delen van het zuiden van Europa hebben hiermee te kampen.

De Sebou is een rivier die in het midden van de Atlas ontspringt en van daar naar het westen stroomt. Hij passeert de steden Meknes en Fes en mondt niet ver van de stad Kenitra uit in de Atlantische Oceaan. Op meerdere plaatsen in de rivier zijn dammen gebouwd, waarachter zich stuwmeren bevinden die voor de watervoorziening worden gebruikt.

Waterreserves nemen steeds verder af

Doordat de wateraanvoer de laatste jaren vrijwel tot staan is gekomen, nemen de waterreserves in de meren steeds verder af. Tussen september en december 2024 kwam er slechts 106 miljoen kubieke meter water bij, 86 procent minder dan normaal. Een jaar eerder viel de aanvoer van nieuw water al met 72 procent terug. En zo hopen de tekorten zich verder op.

Om de crisis het hoofd te bieden is de Marokkaanse regering ertoe overgegaan om het aantal ontziltingsinstallaties in het land verder op te voeren. Hiemee kan uit zeewater drinkwater worden gemaakt. Ook zijn vier nieuwe stuwdammen en veertig kleinere waterreservoirs op de planning gezet. Verder is er een programma om waterbesparing aan te moedigen.

Eerste dagen droog, daarna wisselvalliger?

Voor wat het weer betreft, ligt er de eerste dagen nog een hogedrukgebied boven Marokko dat regengebieden op afstand houdt. Vanaf begin volgende week komt een lagedrukgebied, dat tot op grote hoogte met koude lucht is gevuld, vanuit het oosten dichterbij. Mocht die ontwikkeling inderdaad op deze manier doorgaan, dan zou het in Marokko – zeker ook in het gebied van de Atlas – wel een tijdje wisselvalliger kunnen worden met toenemende buienkansen.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller