Hoe ziet het weer er in 2025 uit?

Foto boven: We gaan grijs en met een stevige wind het jaar uit - Jolanda Bakker

Het jaar 2024 zit er zo goed als op en was in Nederland, samen met vorig jaar, met een gemiddelde temperatuur van 11,8 graden het warmst sinds 1706. Verder was het opnieuw een erg nat jaar en scheen de zon toch iets meer dan gebruikelijk.

Advertentie

Al de seizoenen verliepen warmer dan normaal. Winterweer was er nauwelijks, maar zomerweer juist volop. Al werd dat beeld enigszins vertekend door de regen die maar een rol bleef spelen. Het was een jaar zonder hittegolven, zonder droogte en met meerdere stormen. Er vielen weer veel zware buien, waarvan die van de avond van 24 augustus het meest opvielen. Toen richtten valwinden en windhozen op veel plaatsen in het land flinke schade aan.

We gaan grijs en met een stevige wind het jaar uit - Jolanda Bakker
We gaan grijs en met een stevige wind het jaar uit - Jolanda Bakker

Hoge luchtvochtigheid

Opvallend dit jaar was de vaak hoge luchtvochtigheid, veroorzaakt door de nog altijd bijna recordhoge temperaturen van het zeewater. Door verdamping komt veel waterdamp in de lucht die ons parten speelde. Niet alleen regende het makkelijk, doordat in de lucht veel water beschikbaar was, ook zaten we in de winter en de herfst vaak langdurig tegen laaghangende bewolking aan te kijken. Met december als meest extreme voorbeeld.

Nu het jaar 2024 voorbij is, kunnen we ook naar het komende jaar kijken. Nu is het maken van een jaarverwachting natuurlijk onbegonnen werk, met een fenomeen dat van nature zo grillig is als het weer. Toch kunnen we er waarschijnlijk al wel iets over zeggen.

La Niña

Zo zullen de hoge watertemperaturen de komende 12 maanden niet verdwijnen. Wel wordt op de Grote Oceaan tussen Zuid-Amerika en Indonesië enkele maanden een La Niña verwacht, het koude zusje van El Niño. Dat fenomeen heeft veel invloed op het weer. Een laatste ding is dat we in grote delen van Europa met een erg natte bodem aan het jaar beginnen.

Als een La Niña al invloed op het Europese weer heeft, dan zou je naar het zuiden van Europa kunnen kijken. Er is een vermoeden dat een La Niña het subtropische hogedrukgebied (meestal bij de Azoren) verder naar het noorden duwt. Extra droogte in de landen rond de Middellandse Zee is daar het gevolg van. En ook nu liggen daar hogedrukgebieden.

Droger voorjaar?

Een andere samenhang met La Niña zou het in onze omgeving optreden van een droger voorjaar kunnen zijn, tegengesteld aan het nattere voorjaar dat bij een El Niño lijkt op te treden. Mocht het tijdens de komende lente inderdaad weer eens tot een droogteperiode komen, en droogt de natuur daarbij ook weer eens serieus uit, dan is dat een situatie die vooral gedurende de eerste helft van de zomer ook nog zijn uitwerking kan hebben.

In de tweede helft van de zomer, als de zeeën warmer worden en de hoeveelheid waterdamp in de lucht toeneemt, lijkt de ruimte voor ook groter te worden. Wel, en dat is het beeld van de laatste zomers, is het dan toch de augustusmaand die met – gemiddeld – de hoogste temperaturen uit de bus komt. Ondanks de warmte van de laatste jaren, moeten we het in Nederland al 2 jaar zonder een hittegolf doen. Dat zou dit jaar kunnen veranderen.

Op een warme zomer volgt een warme herfst

Op een warme zomer volgt in Nederland tegenwoordig bijna altijd een warme herfst. Voor wat de neerslag betreft, is de herfstperiode onzekerder, omdat we – evenals in het voorjaar overigens – geregeld sterke hogedrukgebieden in onze omgeving terugvinden.

De winter is dit jaar zacht begonnen. Na de decembermaand staan we op een gemiddelde temperatuur van 6,1 graden. Het lijkt nu al een onbegonnen klus om die voorsprong nog om te buigen. Dat het wederom een zachte winter wordt, lijkt daarmee bijna vast te staan.

De vraag is hoeveel regen er valt?

Daarna dus die lente, met mogelijk een droogteperiode. Als die er komt, schijnt de zon meer dan normaal en wordt het vast ook een warme lente. Een warme zomer is in het huidige Nederlandse klimaat bijna een garantie. De vraag is alleen hoeveel regen er valt. De grootste kans op fraai zomerweer lijkt er vooralsnog in de eerste helft van de zomer te zijn.

Daarna dus een warme herfst. En daarmee hebben we het spoorboekje voor het komende jaar toch al aardig ingevuld. Blijven over de neerslag en het aantal zonuren. Mocht die droge lenteperiode er komen, dan wordt het ook een zonnig jaar. En die regen? Dat zien we dan wel.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller