Japan in spanning vanwege mogelijk grote aardbeving

Foto boven: Even buiten de kust bij de stad Miyazaki in het zuidwesten van Japan deed zich afgelopen donderdag een zware zeebeving voor - Wikipedia

In Japan groeit de angst voor een zeer zware aardbeving. Seismologen hebben na de aardbeving met een magnitude van 7.1, die zich vorige week donderdag buiten de kust van het in het zuidwesten van Japan gelegen Miyazaki voordeed, ook voor zo’n scenario gewaarschuwd. De kans zich binnen de komende 30 jaar een aardbeving met een kracht van 9,0 of hoger voordoet, wordt op 80 of 90 procent geschat.

De aardbeving van afgelopen donderdag veroorzaakte, ondanks zijn grote kracht, niet meer dan geringe schade. Een handjevol mensen raakte gewond. Doordat Japan zeer strenge regels hanteert bij het bouwen van huizen en gebouwen, is vrijwel alle bebouwing goed tegen aardbevingen van deze sterkte bestand. Hoewel voor een deel van de zuidwestkust voor tsunami’s was gewaarschuwd, bleven de uiteindelijk gelukkig uit.

Aoshima July 2011
Even buiten de kust bij de stad Miyazaki in het zuidwesten van Japan deed zich afgelopen donderdag een zware zeebeving voor - Wikipedia

Nankaitrog

Aan de oostzijde van Japan bevindt zich de zogenoemde Nankaitrog, op een diepte van ongeveer 5 kilometer in zee waar de Filipijnse plaat onder de Euraziatische plaat (waarop ook Japan zich bevindt) duikt. Zo’n gebied, dat in de geologie een subductiezone wordt genoemd, is een broedplaats van aardbevingen. Japan bevindt zich wat dit betreft op één van de onrustigste plekken op aarde. Er komen jaarlijks zo’n 1500 (kleinere) aardbevingen voor.

De laatste grote aardbeving, die van 11 maart 2011, had een kracht van 9,0 tot 9,1 en deed zich voor, voor de noordoostkust van het eiland Honshu. De zeebeving veroorzaakte een tsunami die in Japan grote schade aanrichtte. De golf had een hoogte van 15 meter en bereikte, eenmaal aan land door opstuwing een hoogte tot 21,1 meter. Ruim 400 vierkante kilometer land werd erdoor overspoeld. Ook de kerncentrale bij Fukushima bevond zich in het pad van de tsunami, die daar een hoogte van 14 meter bereikte. Diverse ongelukken in de centrale waren het gevolg. Het aantal doden als gevolg van de aardbeving lag tussen 20.000 en 25.000.

Spanningen in de bodem

Op de plek van de Nankaitrog daalt de Filipijnse plaat, volgens schattingen, met een snelheid van ongeveer 4 centimeter per jaar onder de Euraziatische plaat, waarbij de plaat met een halve tot een hele centimeter per jaar opschuift. Hierover is echter nog veel discussie. Door deze bewegingen kunnen zich in de bodem grote spanningen opbouwen die, als ze eenmaal worden vereffend, in grote en zware aardbevingen uitmonden. Een aardbeving, zoals die aan de Japanse zuidwestkust vorige week optrad, zou dan het voorspel van zo’n veel zwaardere aardbeving kunnen zijn. Daarom waarschuwen seismologen daar nu ook voor.

Al met al is het in Japan niet de vraag of zo’n aardbeving er in de toekomst komt, maar veel meer wanneer en hoe zwaar hij dan zal uitpakken, Bij zo’n nieuwe aardbeving zijn het opnieuw vooral de tsunami’s, waarmee het schudden van de aarde gepaard gaat, die de grootste angst inboezemen. Japanse seismologen hebben berekend dat het in sommige scenario’s, als het allemaal slecht uitpakt, daarbij om honderdduizenden slachtoffers kan gaan.

Premier blijft even thuis

De Japanse premier heeft een reis naar enkele Aziatische landen, die voor deze week gepland stond, in elk geval afgezegd. Hij wil thuis zijn om mee te helpen bij de voorbereidingen die, mocht het op korte termijn inderdaad tot de verwachte zware aardbeving komen, nodig zijn om aan de ramp die zich dan ontvouwt voor het land zo adequaat mogelijk het hoofd te kunnen bieden.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller