Lente vlot van start, hogedrukgebieden zijn er snel bij
Reinout van den BornEen eerste periode met stabiel en droog lenteweer lijkt zich bij de lentestart al aan te dienen. En die meteorologische lente moet nog beginnen.
In onze lenteverwachting 2025 meldden we het al. Het lijkt er steeds meer op dat de lente van dit jaar door een in het algemeen droog en ook warm weerpatroon gedomineerd gaat worden. Dit wil niet zeggen dat het weer altijd zo is, er zitten fluctuaties in, maar wel vaak.

Hogedrukgebieden zijn er snel bij
Voor stabiel weer in onze omgeving hebben we hogedrukgebieden nodig. Ze lijken er ook meteen te komen, en wel vanaf het einde van deze week bij de start van de lente.
Leek het er eerst nog op dat het hogedrukgebied, dat het weer bij ons vanaf vrijdag in de greep krijgt, slechts van tijdelijke aard zou zijn, in de laatste berekeningen zien we een trend dat het steeds langer gaat duren. En dat al in maart, een maand die vaak nog relatief wisselvallig verloopt en van de lentemaanden het dichtst tegen de winter aan schurkt.
Eerst nog enkele wisselvallige dagen
Voordat het zover is, moeten we nog wel door enkele wisselvallige dagen heen. Zo is het vandaag bewolkt en valt af en toe regen. Er zitten ook langere droge perioden tussen. Er kan zo tussen 5 en 10 millimeter vallen, in het westen en noordwesten wat meer en in het zuidoosten juist wat minder. De zon komt er niet of nauwelijks door en bij een aan zee soms krachtige zuidwestelijke wind (windkracht 5) wordt het vanmiddag tussen 9 en 12 graden.
Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen en wolkenvelden en kan heel lokaal nog een buitje vallen. De temperatuur daalt van noord naar zuid tot tussen 4 en 8 graden en de zuidelijke tot zuidwestelijke wind is aan zee nog af en toe vrij krachtig, kracht 5.
Morgen een lijn met een paar buien
Morgen is het opnieuw bewolkt en passeert in de middag een lijn met enkele buien. Erachter kan de zon weer af en toe doorbreken. De wind draait naar west tot zuidwest, neemt verder af en de temperaturen lopen op tot tussen 9 en 12 graden, maar dalen na de passage van de buienlijn weer een beetje, doordat dan wat koudere lucht binnenstroomt.
In de nacht naar woensdag zijn er opklaringen en kan de temperatuur in het binnenland tot dichtbij het vriespunt dalen. Aan zee blijft het kwik enkele graden hoger. Doordat er vooral in het binnenland maar weinig wind is, kan daar plaatselijk mist ontstaan.

Woensdag overdag af en toe zon
Woensdag schijnt eerst de zon af en toe, later neemt de bewolking toe en tegen het einde van de middag en in de avond trekt vanuit het westen een gebied met regen het land binnen. Overdag is het grotendeels droog. De zwakke tot matige, eerst westelijke en later zuidwestelijke wind neemt in de avond toe en de temperaturen komen opnieuw rond 10 graden uit.
Donderdag overdag valt in het noordoosten en oosten nog af en toe regen, in het westen en zuiden overheersen de droge perioden en komt de zon er vaker door. Er waait dan een westelijke tot noordwestelijke wind en het wordt in de middag 8 tot 11 graden.
Droog carnavalsweekend
Vanaf vrijdag verschijnt het eerste hogedrukgebied op de weerkaarten. Hoewel de kern ervan steeds op een weer iets andere plaats wordt ingetekend, lijkt het toch lange tijd in onze buurt te blijven. De oorspronkelijk voor na het weekend verwachte omslag naar wisselvalliger en windrijker weer lijkt meer en meer uit de berekeningen te verdwijnen.
De hoofdberekening van het Europese model laat het op termijn echt lente worden met temperaturen die overdag tot boven 15 graden oplopen. Zover is het nog niet. Tijdens het (carnalvals)weekend is het droog, komt de zon er geregeld door, kan het in de nachten hier en daar licht vriezen en wordt het overdag om en nabij 10 graden. En ook in de eerste dagen van de week daarna verandert in dit beeld eerst weinig. Daarna zien we wel verder.
Mis ook deze verhalen niet:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller