Nieuwe periode met zomerweer dient zich na het weekend aan

Foto boven: Stapelwolken boven Noordoost-Nederland - Jannes Wiersema.

Het mag deze week dan wisselvallig en koel zijn in onze omgeving, een nieuwe periode met zomerweer dient zich ook alweer aan. Na het weekend lijkt zich boven Oost-Europa een hogedrukgebied te vormen. Boven West-Europa steekt dan een zuidelijke wind op die veel warmere lucht aanvoert en waarin het opnieuw 25 tot 30 graden kan worden. Regen- en onweersbuien blijven in onze omgeving ook dan echter mogelijk.

Advertentie

Voordat het zover is, moeten we ons nog door een flink aantal koele dagen heen werken, te beginnen met vandaag. In de ochtend valt op veel plaatsen eerst nog regen, vanmiddag komt vanuit het westen de zon erdoor en ziet het er nog even vriendelijk uit. Het wordt op veel plaatsen 17 of 18 graden, op de Wadden is het waarschijnlijk een graadje koeler.

Morgen regenachtig

Vanavond en de komende nacht zijn er eerst opklaringen en kan het in het binnenland lokaal tot 8 graden afkoelen. Over het noorden en het oosten trekt nog een lokale bui. In de tweede helft van de nacht komt in het westen bewolking opzetten, voorafgaand aan een storing die morgen over het land naar het oosten trekt. Dat lijkt een vrij brede regenzone te zijn, die een groot deel van de dag boven het land ligt. Pas in de tweede helft van de middag kan het vanuit het westen geleidelijk weer droger worden. De zuidwestelijke wind draait naar west en is zwak tot matig en met slechts 14 tot 17 graden lijkt het een uitermate koele dag te worden.

Donderdag trekt in de vroege ochtenduren een actieve buienzone naar het oosten weg. Daarna komt al snel de zon erdoor, maar kan in het noorden ook in de middag een flink aantal buien vallen. De wind is noordwestelijk en aan zee krachtig tot hard. En met temperaturen die van noord naar zuid tussen 15 en 18 graden liggen, houdt het weer nog steeds niet over.

Vrijdag overdag droog

Vrijdag lijkt het overdag op de meeste plaatsen droog te blijven. Daarbij schijnt de zon af en toe, maar neemt later in de middag en avond wel de bewolking toe. Uiteindelijk kan het daaruit in de avond in de noordelijke helft van het land af en toe gaan regenen. De wind draait daarbij van west naar zuidwest en de temperaturen lopen op tot tussen 17 en 20 graden. Ook het weekend verloopt nog wisselvallig met zaterdag de passage van een storing met enige tijd regen en zondag enkele buien. In de temperaturen verandert nog steeds niet veel.

Na het weekend kondigt zich de eerder in dit verhaal genoemde weersverandering aan. Door de opbouw van een hogedrukgebied boven het oosten van Europa en de activiteit van lagedrukgebieden op de Oceaan draait de wind bij ons naar zuidelijke richtingen en kan vanaf volgende week maandag en dinsdag warmere lucht onze omgeving bereiken. De temperaturen gaan dan snel omhoog naar tussen 25 en 30 graden. Daarbij breekt de zon mooi door, maar ligt het hogedrukgebied net te ver weg om ons tegen buien te beschermen.

Langzaam warmer en later stabieler?

De terugkeer van de warme lucht volgende week past, als dit allemaal precies zo uitkomt, in het beeld dat de zomer – naarmate we verder in de tijd komen – langzaam warmer moet worden. En op tijd van duur, maar dat kan ook pas in augustus zijn, ook droger en stabieler. Belangrijke drijver daarachter is nog steeds de NAO-index, die voorlopig positief blijft. En dat zou in het algemeen gunstig moeten zijn voor de zomer in Nederland. Al merken we daar deze week, die wel koel en wisselvallig verloopt bij een positieve NAO, natuurlijk even bar weinig van.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller