Bijna recordkoud op Antarctica

Foto boven: Een deel van het Concordia station - Stephen Hudson

In een wereld die extreem warm is, komen ook nog wel eens extreem koude plaatsen voor. Zo daalde de temperatuur zondag op het Frans-Italiaanse zuidpoolstation Condordia tot -75,5 graden. Slechts 0,6 graden boven het kouderecord van Antarctica voor maart.

Advertentie

Op de temperatuurkaarten van de aarde zijn het tegenwoordig de rode kleuren die domineren en de blauwe plekken die opvallen. Een paar donkerblauwe plekken komen we al enkele dagen boven Antarctica tegen. En dat terwijl de winter er daar aankomt.

Een deel van het Concordia station - Stephen Hudson
Een deel van het Concordia station - Stephen Hudson

Afstand ten opzichte van zuidpool 1670 kilometer

Concordia bestaat sinds 2005 en ligt op een hoogte van 3233 meter. Het ligt 1100 kilometer van de kust, landinwaarts. Het dichtstbijzijnde onderzoekstation van andere landen is het Russische Vostok station. De afstand naar de geografische zuidpool is 1670 kilometer.

Doordat het station op de top van het Antarctische ijsplateau ligt, is er alleen sneeuw en ijs. Er leven geen dieren, er groeit ook niks. Soms vliegt wel een vogel over. De laagste gemeten temperatuur in maart bedroeg er tot nu toe -74,2 graden. Dat record is nu verbroken.

Er ligt al een tijdje een lagedrukgebied

Boven het deel van de zuidpool waar Concordia zich bevindt, is al een tijdje een lagedrukgebied aanwezig. Niet alleen is de luchtdruk er daardoor lager dan gemiddeld, ook zijn de bovenluchttemperaturen lager dan normaal.

Advertentie

Door de lage luchtvochtigheid in het gebied, is er geen bewolking. Wel kan het onder deze omstandigheden, vooral als er geen wind is, extra afkoelen. De omstandigheden daarvoor waren afgelopen zaterdag ideaal. Daardoor werd een bijzonder lage waarde gehaald.

Overigens bedraagt de laagst gemeten temperatuur ooit op het station -84,6 graden, gemeten in de maand augustus (in de winter). Dat is lager dan op de geografische Zuidpool, waar het ooit -82,8 graden werd. Maar niet de laagste temperatuur ooit op Antarctica gemeten. Dat is nog altijd de -89,2 graden, gemeten op het Russische Vostok-station, op 21 juli 1983.

Wereldwijd vooral rode kleuren

In delen van Antarctica mag het op dit moment dan koud zijn, wereldwijd zien we vooral rood ingekleurde gebieden. Dat geldt voor vrijwel het gehele Euraziatische continent. Ook delen van het noordpoolgebied zijn erg warm, vooral in de buurt van Alaska. Canada en delen van de VS zijn kouder dan normaal, evenals delen van Afrika en van Zuid-Amerika.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller

Advertentie