Stofstormen op de kale velden in het noordoosten
Reinout van den BornRegen is er de laatste dagen maar mondjesmaat gevallen, maar het waaide gisteren wel even flink. In het noordoosten kwam het op de nog kale velden zelfs tot stofstormen. En dat deed weer even terugdenken aan de tijd dat stuivend zand in Nederland nog echt een probleem was en dringend moest worden opgelost.
Stofstormen komen in het noordoosten wel vaker voor, zeker in het voorjaar. Op de velden groeit dan nog niks en het kan flink waaien. Zeker als het dan ook nog eens langere tijd droog is, en dat gebeurt in ons voorjaar heel geregeld, krijgt de wind makkelijk vat op het zand. Gisteren was dat precies zo. Hier en daar liep het zicht boven de velden even flink terug.

Zware windstoten in het noordoosten
Nu waaide het ook flink. Aan zee was de noordwestenwind langere tijd hard, kracht 7 en in het noordoosten van het land werden zware windstoten gemeten. In Nieuw-Beerta in het oosten van Groningen haalde de windmeter tot een snelheid van 76 kilometer per uur uit, in Roodeschool mat waarnemer Jannes Wiersema een vlaag van 78 kilometer per uur.
Het door de wind voortgejaagde zand deed weer even terugdenken aan de tijd dat stuifzand in Nederland een veel groter probleem was, zowel in delen van het binnenland als in de duingebieden. Doordat het landschap in de stuifzandgebieden in de 19e eeuw veel opener was dan tegenwoordig, stoof het zand geregeld over grote oppervlakten. Soms rukte het stuifzand daarbij dermate ver op dat hele dorpen erdoor bedreigd werden. Ze liepen de kans onder te stuiven als er niet snel zand remmende maatregelen zouden worden genomen.
Staatsbosbeheer moest zand aan banden leggen
Met het doel aan deze problemen voorgoed een einde te maken, is in 1899 Staatsbosbeheer opgericht. Die organisatie bracht het bos in Nederland weer op peil, legde de stuifzandgebieden vast en beplantte de duinen op zo’n manier dat ook hier het zand stil kwam te liggen.

Van oprukkend stuifzand is in Nederland nu geen sprake meer. De gebieden met zorgen van toen zijn nu de regio’s waar het meeste bos is te vinden, tot op de Waddeneilanden aan toe. Natuurlijk stuift het zand nog weleens, zoals gisteren in de harde wind op de nog kale velden in het noordoosten van het land, maar een probleem is dat al lang niet meer.
Komende dagen fraai weer
Het weer in Nederland ziet er de komende dagen fraai uit. Een hogedrukgebied, dat vandaag nog boven de Britse eilanden ligt, trekt naar de Noordzee en beïnvloedt het weer bij ons. Eerst moeten we vooral in het oosten de bewolking nog zien kwijt te raken, maar op steeds meer plaatsen breekt de zon mooi door. Bij een noordenwind wordt het 10 tot 15 graden.
Morgen is het overal zonnig. Na een nacht met in het noorden plaatselijk mist en hier en daar lichte vorst, voert een matige, aan zee vrij krachtige noordoostenwind morgen vrij droge lucht aan waarin de temperaturen in de middag waarden tussen 14 en 16 graden bereiken.


Tijdelijk richting 20 graden, daarna kouder
Woensdag, donderdag en vrijdag houdt het zonnige weer in grote lijnen aan en wordt het iedere dag een stukje warmer. Het eerst in het zuiden, maar later in grotere delen van het land kunnen de temperaturen tot rond of iets boven 20 graden oplopen.
De nachten verlopen nog wel steeds vrij koud. Vanaf het weekend krijgt de wind opnieuw een noordelijke component. Er komt dan meer bewolking, er kan een buitje of een spatje regen vallen en de temperaturen gaan voor wat langere tijd een flink stuk omlaag.
Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon
Mis ook deze verhalen niet:
De drijvende kracht achter de vulkaanuitbarstingen op Reykjanes
Lenteverwachting 2025: er tekent zich een droog en warm patroon af
Instorting poolwervel een feit, aanvulling op lenteverwachting 2025
30-Daagse (+): zonnig, droog en even kouder. Onzekerheid SSW blijft
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller