April begint met bijna strenge vorst in de duinpannen

Foto boven: Het mooie weer houdt de komende dagen onverminderd aan - Jolanda Bakker

Wie dacht dat het, nu april op de kalender staat, gedaan was met de vorst komt bedrogen uit. Gisteravond nog daalde het kwik in Wijk aan Zee tot -0,6 graden en noteerde Herwijnen aan de grond -5,0 graden. En de afgelopen nacht vroor het op meer plaatsen. In de duinpannen kwam het op een haar na zelfs tot strenge vorst.

Advertentie

Van de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet was Bol 2 in het Bergense bos het koudst, met op anderhalve meter een minimumtemperatuur van -9,95 graden. Aan de grond was het er -9,70 graden. Castricum volgde met op een hoogte van anderhalve meter -9,82 graden en op 10 centimeter een minimumtemperatuur van -9,45 graden. De derde plaats was voor Bergen met -9,33 graden op anderhalve meter en -9,31 graden aan de grond. Het kwam in alle duinpannen tot matige vorst. Het was dan ook helder met vrij weinig wind.

Het mooie weer houdt de komende dagen onverminderd aan - Jolanda Bakker
Het mooie weer houdt de komende dagen onverminderd aan - Jolanda Bakker

Van de KNMI-stations Eelde het koudst

Van de KNMI-stations was Eelde in het noorden van Drenthe het koudst met op anderhalve meter een minimumtemperatuur van -3,1 graden. Leeuwarden volgde met -2,2 graden en Nieuw-Beerta werd derde met een laagste temperatuur van -1,8 graden. Aan de grond vroor het op veel plaatsen. Ook hier was Eelde het koudst met op klomphoogte een minimumtemperatuur van -6,9 graden. Leeuwarden volgde met een 10 centimeter temperatuur van -4,7 graden en Gilze-Rijen in Brabant kwam met -4,3 graden aan de grond op een derde plaats uit.

Het weer in Nederland staat vandaag onder invloed van een hogedrukgebied waarvan de kern op de Noordzee uitkomt. Er waait een wat in kracht aantrekkende noordoostelijke wind die geleidelijk drogere lucht aanvoert. Nadat de vroeg in de ochtend eerst in het midden en noordoosten nog aanwezige mist is verdwenen, wordt het overal zonnig. Bij een matige, in het Waddengebied later vrij krachtige noodoostenwind wordt het 13 tot 16 graden.

Komende nacht wat meer wind

Vanavond en de komende nacht is het helder, maar is er ook wat meer wind dan in voorgaande nachten. Daardoor wordt geen mist meer verwacht, en blijven ook de temperaturen een fractie hoger. Toch kan het kwik op de koudste plaatsen nog in de buurt van het vriespunt komen en is er op veel plaatsen vorst aan de grond. Morgen is er veel zon, waait er een matige, aan zee vrij krachtige oostelijke wind en komen de temperaturen tussen 15 en 18 graden uit.

Advertentie

Donderdag neemt de oostelijke wind wat in kracht af. Verder verandert weinig in het weer. Opnieuw schijnt de zon volop. Na een vrij koude nacht wordt het overdag weer iets warmer met middagtemperaturen tussen 18 en 21 graden. De Wadden blijven steeds een stukje achter. Ook vrijdag kan het in met name het zuiden nog 20 of 21 graden worden.

Nieuw hogedrukgebied

Op de weerkaarten zien we donderdag en vrijdag bij IJsland een nieuw hogedrukgebied tot ontwikkeling komen. Deze ontwikkeling kan als een volgende bijwerking van de SSW worden gezien die zich eerder in maart boven het noordpoolgebied heeft afgespeeld.

Aan de oostflank van dit hogedrukgebied overspoelt een golf met koude lucht Scandinavië. Een deel van die kou komt zaterdag en zondag ook in Nederland terecht. De wind krijgt dan een noordelijke component. Zaterdag al kan vanuit het noordoosten wat bewolking overdrijven en ook zondag heeft de zon niet het alleenrecht. Wordt het daarbij zaterdag in het zuiden nog 13 graden, zondag komt de temperatuur nauwelijks aan 10 graden toe.

Hogedruk blijft in de hoofdrol

En ook op de wat langere termijn blijven hogedrukgebieden in onze omgeving een hoofdrol spelen. Doordat zich steeds weer hogedrukimpulsen in het hoge noorden voordoen, die nieuwe golven met koude lucht naar het zuiden laten stromen, ziet het er daarbij niet meteen naar uit dat het op korte termijn ook een stuk warmer gaat worden. De droogte houdt ondertussen wel aan en verscherpt verder, doordat de natuur geleidelijk meer water nodig heeft.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller

Advertentie