Nog even is het de komende dagen warm in Nederland, maar vanaf dinsdag volgt een spectaculaire afkoeling. Dan zullen we er echt weer even aan moeten wennen dat het ook echt herfst is. Helemaal na alle warmte die we hebben gehad.
Gisteren was het nog een warme dag. Op veel plaatsen scheen, na een grijze start van de dag, de zon en liepen de temperaturen op tot 28 of 29 graden. Daarbij was er nauwelijks een wolkje aan de lucht. Boven de Ardennen, in de buurt van Luxemburg ontstond wel een felle onweersbui die over België naar het westnoordwesten trok en uiteindelijk in Zeeuws-Vlaanderen de grens overstak. Er zat veel bliksem in en het regende ook even flink.
Opnieuw warm
Ook vanochtend zijn boven het zuiden wolken aanwezig. In de rest van het land begint de dag zonnig. Het wordt weer snel warm. In de gebieden met zon kunnen de temperaturen opnieuw tot 27 of 28 graden oplopen, in het zuiden blijft het kwik onder de wolken iets achter.
In de tweede helft van de middag en in de avond schuift de zone met onstabiliteit geleidelijk naar het noorden op. Ook ontstaan dan een paar forse regen- en onweersbuien, die vanuit het zuidoosten over het land trekken. Het oosten en noordoosten blijven met een beetje geluk buiten de buien. De zwakke tot matige wind is oostelijk, maar draait in de loop van de dag vanuit het zuiden naar richtingen tussen zuid en zuidwest.
Buien naar het noorden
Vanavond en in de komende nacht trekken de buien via het noorden het land uit en komen er vanuit het zuiden weer opklaringen. De wind valt vrijwel weg. Daardoor kan het nevelig worden en ontstaat hier en daar mist. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 12 graden, plaatselijk in het zuiden tot 18 graden in het noorden, waar het nog lang bewolkt is.
Morgen wordt opnieuw een mooie en warme dag. Op veel plaatsen komt de zon er mooi door, er zijn nog wel enkele wolkenvelden en het blijft droog. Er steekt opnieuw een zwakke tot matige oostelijke wind op en de temperaturen komen op veel plaatsen op 27 of 28 graden uit. Het lijkt één van de laatste mooie zomerdagen van deze periode te worden.
Nieuwe storing
De verandering volgt morgenavond als een nieuwe storing vanuit het zuidwesten het land binnentrekt. Vanaf een uur of zeven trekken de eerste buien in Zeeuws-Vlaanderen de grens over. Daarna trekken de buien in de loop van de avond en de nacht verder naar het noorden. In de eerste helft van zondagochtend verlaten ze dan het noorden van het land. Tijdens de passage van de buien is er kans op onweer. Het koelt af tot tussen 16 en 19 graden.
Zondag overdag zien we de zon er weer doorkomen, afgewisseld door stapelwolken. Het blijft verder droog en bij een matige, aan zee af en toe vrij krachtige zuidelijke tot zuidwestelijke wind wordt het overdag tussen 20 en lokaal 22 graden. Dat is al een pak kouder dan we van de laatste tijd gewend waren, maar ook niet meer dan een opmaat naar wat later volgt.
Vanaf maandag westenwind
Maandag ontstaat boven het noorden van Duitsland een lagedrukgebied. Een ander lagedrukgebied trekt vanaf Schotland de Noordzee op. Samen zorgen ze er bij ons voor dat de wind de westhoek opzoekt en echt aantrekt. Wolken en zon wisselen elkaar daarbij af en er kan een enkele bui vallen. Het noordoosten zou nog iets van de regen, horend bij het lagedrukgebied boven Noord-Duitsland kunnen meekrijgen. De westenwind is zwak tot matig, draait in de avond naar noordwest en neemt toe en het wordt tussen 18 en 21 graden.
In de rest van de week waait de wind steeds uit richtingen tussen zuidwest en noordwest en neemt wat toe. Bijna dagelijks vallen wel een paar buien. Toch laat ook de zon zich zien. Het grote verschil zit in de temperaturen. Die komen en stuk lager uit. Op de meeste plaatsen wordt het niet meer warmer dan 15 tot 18 graden. En dat is toch echt een tijd geleden.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller