Onstuimige start 2025, koudere lucht op komst

Foto boven: Een heel gelukkig 2025 toegewenst! - Monique Bormans

We beginnen vandaag erg onstuimig aan het jaar 2025. De afgelopen nacht al stond er in het Waddengebied op Vlieland lange tijd een zuidwesterstorm, met windvlagen tot zo'n 95 kilometer per uur. En ook vandaag blijft het nog lange tijd hard waaien.

Advertentie

Het is niet alleen de wind die een hoofdrol speelt. Doordat koudere lucht ons land vanuit het noorden gaat veroveren, komt ook een regengebied mee. Het ligt in de ochtend al boven de noordelijke provincies en trekt vanmiddag verder naar het zuiden. Omdat het een koufront is, bevindt zich in het midden een actiever stuk. Het is een soort buienlijn, middenin de regen. In totaal kan op veel plaatsen tussen 10 en 20 millimeter vallen.

Een heel gelukkig 2025 toegewenst! - Monique Bormans
Een heel gelukkig 2025 toegewenst! - Monique Bormans

Veel wind

Totdat de buienzone in het midden van het regengebied is gepasseerd, blijft het hard waaien. Aan zee staat een stormachtige zuidwestenwind, aan de noordwestkust en in het Waddengebied kan het enige tijd tot een zuidwesterstorm komen, windkracht 9. In het binnenland is de wind vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Zowel aan zee als in het binnenland kunnen zware windstoten voorkomen. In het binnenland halen die snelheden tot maximaal 75 kilometer per uur, in de kustgebieden kunnen ze een tijdje windsnelheden tot 100 kilometer per uur bereiken. De temperaturen liggen daarbij vanochtend tussen 5 graden in het zuidoosten en 8 of 9 graden in het zuidwesten van het land. In beide gevallen komen de temperaturen later vandaag nog even iets hoger uit.

Tweede helft regen minder wind en kouder

Nadat de buienlijn in het regengebied is gepasseerd, draait de wind naar west tot noordwest en neemt behoorlijk af. Toch kunnen ook op dat moment vooral in het Waddengebied nog steeds zware windstoten voorkomen. Tegelijkertijd gaan de temperaturen flink omlaag. In de tweede helft van het regengebied is het zo’n 3 of 4 graden, en in het zuiden van Limburg is er op dat moment in de heuvels zelfs kans op wat natte sneeuw.

Later vanavond en in de komende nacht trekt de neerslag via het zuidoosten het land weer uit. Daarna klaart het op, maar drijven ook af en toe winterse buien vanaf de Noordzee het land binnen. In de opklaringen tussen de buien door dalen de temperaturen op de koudste plekken tot rond het vriespunt. Aan zee blijft het enkele graden warmer.

Morgen enkele winterse buien

Morgen wisselen stapelwolken en de zon elkaar af en kan nog steeds een enkele winterse bui vallen, mogelijk met korrelhagel en hier en daar ook natte sneeuw. De westelijke, aan zee noordwestelijke wind is dan matig, aan zee af en toe krachtig, windkracht 4 tot 6. En de temperaturen schommelen in de middag rond 6 of 7 graden.

Vrijdag komt in de ochtend vanuit het noorden een storing het land binnen en leeft de buiigheid even op. Ook dat zijn winterse buien. Het is wel de vraag of ze het zuiden van het land bereiken. Er waait hierbij nog steeds een matige, aan zee krachtige westelijke tot noordwestelijke wind en de temperaturen komen op de meeste plaatsen overdag niet veel hoger dan zo’n 4 of 5 graden uit. En daarmee zou je het bijna een licht winterse dag kunnen noemen.

Zaterdag een koude dag

Zaterdag komen we achter een rug van hogedruk uit en waait de wind uit zuidelijke, later zuidelijke tot zuidoostelijke richtingen. Na een nacht, waarin de temperaturen tijdens opklaringen tot plaatselijk iets onder nul kunnen zijn gedaald, komt de temperatuur overdag maar een enkele graad boven nul. Daarbij laat de zon zich geregeld zien, maar drijft vanuit het zuidwesten in de loop van de dag ook steeds meer hoge bewolking binnen.

Die hoge bewolking gaat vooraf aan een lagedrukgebied, waarmee we vanaf zondag te maken krijgen. Het ziet er nu toch wel naar uit dat dit lagedrukgebied een in elk geval tijdelijke verzachting van het weer gaat brengen. De bijbehorende neerslag dringt in de tweede helft van de nacht vanuit het zuidwesten het land binnen.

Zondag eerst even sneeuw

Omdat er op dat moment een oostelijke tot zuidoostelijke wind waait, kan die neerslag eerst in de vorm van sneeuw vallen. Al snel gaat de sneeuw vanuit het zuidwesten in regen over. De wind draait dan naar het zuidwesten en er wordt veel zachtere lucht aangevoerd, waarin de temperaturen in de middag op veel plekken tot een graad of 10 oplopen.

Behalve regen en zachte lucht brengt het lagedrukgebied ook wind met zich mee. De in de middag en avond zuidwestelijke wind trekt in het binnenland tot matig of vrij krachtig aan, windkracht 4 tot 5 en wordt aan zee krachtig tot hard, in de avond misschien wel af en toe stormachtig, een windkracht 6 tot 8. Maandag, als het lagedrukgebied net ten noorden van de Wadden langs naar het oosten trekt, zijn er zelfs stormkansen.

Na maandag langere tijd in de koude lucht

Na maandag lijken we voor wat langere tijd in de vrij koude lucht te blijven. Echt winter wordt het dan nog niet, maar in de nachten kan het wel enkele graden vriezen, zeker als het even opklaart. Verder lijken volgende lagedrukgebieden, die vanuit het zuidwesten op ons afkomen, ons land voorlopig aan de zuidzijde te passeren. Dit betekent dat het wisselvallige weer aanhoudt, en dat er, als er eens neerslag valt, ook sneeuwkansen zijn.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller