Het is best vaak dat het weer in een zomer, die over heel de linie toch een beetje tegenvalt, in augustus ineens (voor korte tijd) flink uithaalt. Ook dit jaar lijkt het zo te gaan. Vooral maandag en dinsdag kan het op grote schaal heet worden. In de dagen daarna gaat het kwik dan weer geleidelijk omlaag. En kan er weer een enkele bui vallen.
Het lijkt op de zomer van 1944, zo schrijven we vandaag in een ander verhaal op deze site. Toen viel het zomerweer ook lange tijd tegen, totdat augustus kwam. Ineens was het gedaan met de wisselvalligheid, die voor die tijd zo’n zwaar stempel op het weer had gedrukt. Hogedrukgebieden grepen de macht, de regen verdween en eindelijk volgden ook de zo lang verwachte hete dagen. Nederland hield er het hitterecord van Warnsveld aan over, dat bijna 75 jaar stond. En in augustus nog altijd de hoogst gemeten temperatuur ooit is.
Plaatselijk 35 graden
Zover zal het maandag en dinsdag niet komen. Als we geluk hebben, tikt de temperatuur dan in het zuiden op een enkele plaats 35 graden. Maar ook daarmee is het ronduit heet en zullen we toch echt moeten wennen, vooral doordat de luchtvochtigheid ook nog eens behoorlijk omhoog schiet. Het wordt dan ook erg benauwd en drukkend buiten de deur.
Voordat we daar zijn, beleven we eerst een fraai zomerweekend. We beginnen vandaag zonnig aan de dag, maar vanuit het noordwesten dringen later ook velden met hoge en middelbare bewolking binnen, horend bij een zwak front. Vooral in de noordelijke helft van het land kunnen de wolkenvelden de zon af en toe in de weg zitten, in het zuiden lijkt de zon de overhand te houden. Het blijft droog en bij een matige zuidwestelijke wind lopen de temperaturen uiteen van 24 graden in het noorden tot 27 graden in het zuiden.
Morgen trekken de wolken weg
Ook vanavond, de komende nacht en morgenochtend ligt die zwakke storing nog boven het land. Het Europese model perst er morgenochtend lokaal zelfs nog een licht buitje uit. Bij een vrijwel wegvallende wind koelt het vannacht tot tussen 14 en 17 graden af. Morgen overdag is de wind nauwelijks sterker, maar draait in de loop van de dag wel naar noord tot noordoost en wordt in de avond oostelijk. Daarbij trekken de wolken in de loop van de ochtend naar het noorden weg of lossen op. En wordt het met 24 tot 29 graden ook iets warmer.
Maandag en dinsdag zijn de twee warmste dagen van deze warmteperiode. Beide dagen kan het kwik tot ruim boven 30 graden stijgen. Maandag geldt dat voor een groot deel van het binnenland, dinsdag in elk geval voor de oostelijke helft. Van het tempo waarin een zuidwestelijke wind invalt, zal afhangen of ook het westen nog meedoet. Hoe dan ook komt er dinsdag meer bewolking en neemt de kans op (fiks) onweer duidelijk toe.
Vanaf woensdag uit een ander vaatje
Vanaf woensdag tapt het weer uit een ander vaatje. We komen tussen lagedrukgebieden, op de route Schotland – Noorwegen en hogedrukgebieden, in de regio van de Azoren en met uitlopers over Frankrijk naar de Alpen en Centraal-Europa terecht. Bij ons steekt een aantrekkende zuidwestenwind op, die minder hete maar nog steeds aangenaam warme lucht aanvoert. Daarin komen af en toe storingsuitlopers van de lagedrukgebieden in het noorden mee. Van de kracht en de invloed van de hogedruk in het zuiden op het weer bij ons zal afhangen hoe actief die storingen zijn op het moment dat ze onze omgeving passeren.
Het levert ons vanaf woensdag een periode met licht wisselvallig weer op. Met dus af en toe de passage van storingen, met bewolking, wat regen of een bui. Maar tussendoor ook langere droge perioden waarin juist de zon weer goede zaken doet. Met temperaturen tussen 21 en 25 graden blijft het daarbij de eerste dagen nog aangenaam warm. Pas op de wat langere termijn is er een kans dat het kwik nog een klein stapje verder terugdoet. Maar dat is nog geeneens zeker en staat een vriendelijk vervolg van de augustusmaand voorlopig ook niet in de weg.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller