Het weer is onrustig rond de Middellandse Zee. Was het gisteren noodweer in delen van Frankrijk, Noord-Italië en het zuiden van Zwitserland, vanaf vandaag volgt een nieuwe puls vanuit Noord-Spanje naar Frankrijk. Zondag is het opnieuw noodweer in Italië. Dat vindt zijn oorsprong in de Sahara, waar ook regionaal buien vallen.
Het zijn bijzondere tijden in de landen rond de Middellandse Zee. De combinatie van het extreem warme zeewater, het vele vocht in de lucht en de opkomende herfst maakt dat steeds weer zeer zware buien ontstaan. Gisteren gebeurde dat in het zuidoosten van Frankrijk, de Franse Alpen, het noorden van Italië en het zuiden van Zwitserland.
Veel regen in korte tijd
De beelden waren ernaar. Op diverse plaatsen viel meer dan 100 millimeter in slechts korte tijd en kwam het tot overstromingen. Ook waren er in de bergen modder- en puinlawines. Het Saasdal in het zuiden van Zwitserland moest een tijdje worden afgesloten. In Milaan spoten de putten en kwamen straten onder water. In andere delen van Italië, ook verder naar het zuiden, werden zware onweersbuien gemeld, waarin de wind soms hard uithaalde.
Het waren de buien die eerder deze week al boven het noordoosten en oosten van Spanje actief waren en daar veel overlast veroorzaakten. Door de grote hoeveelheden vocht in de lucht pakken de buien extra zwaar uit. De Middellandse Zee is in de afgelopen zomerrecordwarm geworden. De lucht erboven is door verdamping nu vaak verzadigd van het vocht.
Nieuwe puls met buien
De nieuwe puls van buien in het noorden van Spanje en iets later in grote delen van Frankrijk, die zich vandaag en morgen afspeelt, vindt zijn oorsprong in een lagedrukgebied dat boven de Golf van Biskaje aanwezig is. Met een zuidwestelijke wind stuwt het de vochtige lucht naar het noordoosten. Vooral in het noordwesten van Spanje, maar ook aan de zuidkant van de Pyreneeën kunnen daarbij zware buien ontstaan. Met name in dat laatste gebied kan plaatselijk meer dan 100 millimeter regen vallen, met wateroverlast als gevolg.
In het zuidwesten van Frankrijk brengt het lagedrukgebied vanochtend eerst regen, later – terwijl het gebied naar het oosten opschuift – worden het buien. Met onweer en veel regen in korte tijd. Het zijn buien die vandaag boven het Centraal Massief terechtkomen en zich morgen verder oost- en noordwaarts uitbreiden. Dan komen ook Bretagne, Normandië en de omgeving van Parijs aan bod. Ook daar kunnen het forse buien zijn met veel regen in korte tijd.
Lagedrukgebied vanuit de Sahara
Het zondag in grote delen van Italië verwachte noodweer, heeft een andere oorzaak, wat verder weg. Al een tijdje zijn de ogen van veel meteorologen oop de Sahara gericht. Door de hoge zeewatertemperaturen van zowel de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee zijn grote hoeveelheden vochtige lucht boven de Sahara terechtgekomen. Vooral in de westelijke helft van dit immense woestijngebied vallen nu af en toe buien. Dat gebeurt vrijwel nooit.
Boven Mauritanië, ten zuiden van Marokko, bevindt zich een lagedrukgebied dat via Marokko naar het noordoosten gaat trekken. Morgen al kan het in het zuiden van Spanje een paar buien veroorzaken, zondag schiet het de Middellandse op en trekt razendsnel naar Italië. Daar komt het zondagmiddag en in de nacht naar maandag op veel plaatsen opnieuw tot noodweer. Zware regen- en onweersbuien trekken het eerst over de Noordelijke helft en in avond en de nacht naar maandag ook over de zuidelijke helft. Opnieuw kan daarbij zeer veel regen vallen, komt het tot wateroverlast en zijn zeer zware windstoten mogelijk. Het gaat echt tekeer.
Later volgende week nieuwe buiengolf
Maandag trekken de buien verder over de republieken van het voormalige Joegoslavië en dan zo door richting de Balkanlanden. Een nieuwe golf met buien volgt in de tweede helft van volgende week. Dan kan in de Alpen op wat grotere hoogte ook de eerste sneeuw vallen.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller