Orkaanseizoen gaat dit jaar met horten en stoten
Reinout van den BornErnesto is van de weerkaarten verdwenen. Ook het normale lagedrukgebied dat eruit voortkwam, bestaat niet meer. En op de oceaan is het weer stil.
Als je de site van het National Hurricane Center in Miami bekijkt, staat het er echt. Er wordt de komende 7 dagen in de Atlantische sector geen vorming van tropische systemen verwacht. Het is de tweede stille periode gedurende het seizoen, dat vooraf als zeer actief werd ingeschat. Op basis van de op gang komende La Niña op de Grote Oceaan en het zeer warme (soms zelfs recordwarme) zeewater in de gebieden waar de orkanen tot ontwikkeling komen.
Vijfde systeem van het seizoen
Na Alberto, Beryl, Chris en Debby was Ernesto het vijfde systeem van het lopende orkaanseizoen in de Atlantische sector. Na een wilde start, met orkaan Beryl (die tot een orkaan van de vijfde categorie uitgroeide en een spoor aan vernielingen achterliet) als opvallendste systeem, werd het wekenlang rustig. Toen Debby en Ernesto op de weerkaarten verschenen, leek het seizoen een nieuwe start te hebben gemaakt. Maar het bleef bij die twee. Nu is het weer stil.
Vanwege de hoge watertemperaturen en de start van La Niña wordt dit jaar een zeer actief seizoen, mogelijk zelfs een recordseizoen verwacht. De gevolgen van het warme zeewater hebben we, in de vorm van de beschikbaarheid van veel energie bij de start van het seizoen al kunnen zien. Beryl was de vroegste orkaan van de vijfde categorie in de Atlantische sector ooit. Ze had maar 42 uur nodig om van tropische depressie naar monsterorkaan (van de derde categorie of hoger) uit te groeien. Ze vestigde record op record.
Windschering
De verminderde windschering in het gebied van de orkanen, die bij La Niña hoort, is er echter nog nauwelijks. In tegenstelling tot eerdere verwachtingen lijkt La Niña erg te treuzelen bij het op gang komen. En volgens de laatste berekeningen wordt ze ook een stuk minder sterk,
Windschering was er boven de Oceaan de laatste weken dan ook nog genoeg, wat de terugkerende stilte mede kan verklaren. Daarbij komt dat er ook een nieuwe wolk Saharastof boven de Oceaan terecht is gekomen, die eerst ook weer moet verdwijnen. Saharastof strooit letterlijk zand in de motor van tropische systemen en zet een enorme rem op de ontwikkeling ervan. Het is zelfs in staat om al ontstane orkanen weer helemaal te temmen.
Windschering is overigens de situatie waarbij de wind met de hoogte draait en toeneemt. Zich vormende tropische systemen houden daar niet van. Ze komen door die veranderende wind scheef te staan en kunnen niet efficiënt genoeg functioneren om verder te groeien. Dat gaat in een ‘stille’ atmosfeer veel beter. La Niña kan helpen om die rust in de lucht te creëren.
Het moet nu niet lang duren
Toch gaan de deskundigen ervan uit dat de stille periode van dit moment niet zo lang gaat duren als de vorige, tussen Beryl en Debby. Ze verwachten dat het seizoen, nadat de huidige fase met een sterke wind en veel Saharastof boven de Oceaan is uitgewoed, het orkaanseizoen nieuwe lucht zal vinden en opnieuw op gang zal komen. En dan zou meteen ook de piek moeten komen, die normaal in de periode tussen half augustus en begin oktober valt.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller