Phoenix, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Arizona, bereikte afgelopen dinsdag een bijzonder record. Voor de honderdste opeenvolgende dag kwam de temperatuur er boven 100 graden Fahrenheit, oftewel 37,8 graden Celsius.
De hittegolf, die op 27 mei begon, verplettert daarmee het eerdere record uit 1993. Toen maakte de stad een ononderbroken reeks van 76 dagen mee waarop de temperatuur boven 100 graden Fahrenheit kwam. De weerdienst in Phoenix meldde het record dinsdag op X en voegde er droogjes aan toe dat het hete weer de komende tijd gewoon aanhoudt.
Grote risico’s
De temperaturen in Phoenix worden op het vliegveld gemeten. In de stad wonen 4,5 miljoen mensen, die heel wat met de hitte te stellen hebben. Zonder airco in huis is er eigenlijk geen beginnen aan. Mensen die buiten werken, kinderen, ouderen, mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats en mensen die andere ziekten onder de leden hebben, lopen grote risico’s. Overal liggen zonnesteken en oververhitting op de loer.
Ondertussen zit er een nieuw record aan te komen, namelijk dat van het grootste aantal dagen in één seizoen met temperaturen boven 110 graden Fahrenheit, of 43,3 graden Celsius. Inmiddels is het record van vorig jaar, toen het op 54 dagen 110 graden Fahrenheit of warmer werd, geëvenaard. Een dezer dagen zal het waarschijnlijk scherper worden gesteld.
IJspakken
Om de stad leefbaar te houden, zijn voor kwetsbare groepen, verspreid over de stad, koellocaties ingericht. Verder hebben de hulpdiensten in de stad in de zomer altijd ijspakken bij zich, zodat ze mensen die door de hitte zijn bevangen kunnen koelen. Voor buitenwerkers is speciale wetgeving van kracht die ze tegen de hete zon moet beschermen. Ook worden proeven gedaan om huizen, daken en het wegdek zo aan te passen dat meer zonlicht wordt gereflecteerd. Hiermee zijn de eerste successen geboekt. Op deze manier slagen ze er in de stad in om notoir warme delen meerdere graden koeler te maken.
Phoenix ligt vlakbij de grens met Mexico aan de rand van de Sonorawoestijn. Niet alleen in het zuiden van de VS, maar ook in grote delen van Mexico is al lange tijd een intense hittegolf aan de gang. Vanaf het voorjaar al ligt er een hogedrukgebied, dat met zeer warme lucht is gevuld. Het wordt ook wel een hittekoepel of in het Engels een heatdome genoemd. De hitte in het gebied werd extra aangewakkerd doordat het er lange tijd zo droog was.
Ruzie
De VS en Mexico kregen in die tijd nog ruzie over het feit dat Mexico zijn deel van een waterakkoord tussen de twee landen niet kon nakomen. De stuwmeren in het land waren eenvoudigweg leeg. Later trok vanaf de Golf van Mexico een tropische storm het noordoosten van Mexico in en viel zoveel regen dat de watersituatie in het land weer werd verbeterd.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller