Spinnen komen tevoorschijn, herfst komt dichterbij

Foto boven: Sproeiers in het land bij Zevenhuizen - Jolanda Bakker

We komen steeds dieper in de zomer, en het aantal spinnenwebben neemt weer toe. Het is een teken dat de herfst dichterbij komt. Want dat is het jaargetijde waarin je het makkelijkst in een spinnenweb verstrikt raakt. Die zijn er dan het meest.

Veel spinnen laten zich in de eerste weken van de zomer niet zoveel zien. Ze zijn nog klein en moeten veel eten om te groeien. Daarbij hebben ze veel natuurlijk vijanden en dus redenen te over om zich schuil te houden en niet al te erg zichtbaar te zijn.

Sproeiers in het land bij Zevenhuizen - Jolanda Bakker
Sproeiers in het land bij Zevenhuizen - Jolanda Bakker

Tegen het einde van de zomer zichtbaarder

Zo tegen het einde van de zomer zijn ze volgroeid. Dan hebben de spinnen meer redenen om zichtbaar te zijn: de tijd van het voortplanten is aangebroken. En zich voortplanten is het grote doel van iedere spin. In de herfstmaanden zie je dan ook de meeste spinnenwebben. En de opbouw naar die periode toe begint in de loop van de augustusmaand al.

Voor het weer maakt het allemaal niet uit. Dat denkt nog steeds aan de hitteopstoot, die voor maandag op het programma staat. Vandaag is het nog niet zover. Er passeert een storing met bewolking en nu en dan regen. De meeste regen wordt daarbij in het noorden en midden verwacht. Grote hoeveelheden staan echter niet op de rol. In de ochtend waait nog een straffe zuidwestenwind die aan zee krachtig en eerst nog af en toe hard kan zijn. Vanmiddag draait de wind naar het westen en neemt af. Het wordt tussen 20 en 23 graden.

Vanavond en vannacht opklaringen

Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen. Het blijft droog en bij een verder afnemende wind koelt het af tot tussen 13 graden in het noordoosten en 17 graden in het westen. Morgen komt het weer in Nederland geleidelijk onder invloed van een hogedrukgebied, dat vanuit het zuiden op komt zetten. Tegelijkertijd ligt ook nog een oude storing boven het land, die heel langzaam als warmtefront naar het noorden beweegt.

Vooral in de hogere delen van de atmosfeer drijven dan ook (dunne) wolkenvelden over. De zon lijkt daar (in elk geval periodiek) toch doorheen te komen. Er waait een matige, aan zee soms krachtige en dus vlagerige wind. In het noorden, waar de wolken het dikst zijn, wordt het waarschijnlijk niet warmer dan 21 tot 23 graden. In het zuiden, waar de zon zich wat vaker kan laten zien, lopen de temperaturen op tot tussen 25 en 27 graden.

Zondag een hogedrukgebied

Zondag komt een zwak hogedrukgebied boven de Noordzee te liggen. De zwakke, hooguit matige wind draait bij ons dan van noord naar noordoost en voert vrij warme lucht aan. Begint de dag nog met (dunne) wolkenvelden, in de loop van de dag komt de zon er wel steeds beter door. In het noorden stijgt de temperatuur tot tussen 22 en 25 graden, in het zuiden kan het kwik hier en daar al tot 28 of 29 graden bereiken. Het is een echte zomerdag.

Van de maandag en de dinsdag kan dat zeker worden gezegd. Met een naar zuidelijke richtingen draaiende wind komt dan de heetste lucht, afkomstig vanuit het zuidwesten van Europa, naar Nederland toe. Maandag kan de temperatuur daarin bij veel zonneschijn op veel plaatsen tropische waarden bereiken, in het zuiden van het land is een enkele uitschieter tot 35 graden nog steeds niet helemaal ondenkbaar. Het blijft daarbij droog.

Dinsdag een koufront

Dinsdag passeert in de ochtend het koufront, horend bij een lagedrukgebied dat over de Britse eilanden naar het noorden is getrokken. Vooral in het zuidoosten en oosten kan dan een forse onweersbui vallen, in de rest van het land lijkt de passage alleen een draaiing van de wind teweeg te brengen. Doordat er meteen een rug van hogedruk achteraan komt, merken we van een temperatuurdaling nog niet veel. Vooral als ’s middags de zon er weer doorkomt, kan het toch nog op diverse plaatsen 30 graden en dus tropisch warm worden.

Pas vanaf woensdag, als lagedrukgebieden op de route Schotland-Scandinavië het weer bij ons in de greep krijgen, zet de temperatuurdaling door. Het gaat harder waaien uit het zuidwesten, af en toe komt weer een storing op ons af en het wordt uiteindelijk nog tussen 20 en 23 graden. Maar de overgang naar die temperaturen, is wel over enkele dagen uitgesmeerd.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller