30-Daagse (+): rustig en kalm zomerweer, niet al teveel regen

Foto boven: Donkere wolken boven Hilversum - Chris Meewis

Was het vorige week allemaal nog hosanna in de 30-daagse van dat moment, twee dagen later was al duidelijk dat dit pad niet langer houdbaar zou zijn. De berekening was te enthousiast en van de ene op de andere dag werd de keutel ingetrokken.

Toch hebben we een mooie zomerweek achter de rug. Op diverse plaatsen is het de hele week droog gebleven en kwamen de temperaturen bijna dagelijks boven 25 graden uit, Hogedrukgebieden maakten – eigenlijk voor het eerst deze zomer – de dienst uit. Het was daarbij niet alleen warm, ook kon Nederland eindelijk weer een beetje opdrogen.

Donkere wolken boven Hilversum - Chris Meewis
Donkere wolken boven Hilversum - Chris Meewis

Tijdens het komende weekend zien we dat zich een weersomslag(je) afspeelt. Het laatste hogedrukgebied van deze week, dat het weer bij ons vandaag nog in de greep heeft, trekt naar het oosten weg. Tegelijkertijd krijgen lagedrukgebieden, één bij IJsland en een ander dat de Oceaan oversteekt en later door het IJslandse lagedrukgebied wordt ingevangen, invloed op het weer bij ons. Zaterdag en in de nacht naar zondag passeren twee storingen, met bewolking en wat regen of een paar buien. Daarna draait de wind bij ons naar het zuiden.

Week 1: van maandag 5 tot en met zondag 11 augustus

  • Warme en zonnige start van de week

  • Vanaf woensdag wat koeler

  • Tegen het weekend ook iets wisselvalliger

Maandag en dinsdag liggen we aan de rand van een hogedrukgebied boven het Europese continent. Er is dan veel zon en een zuidelijke wind voert steeds warmere lucht aan. Maandag wordt het op veel plaatsen al tussen 23 en 26 graden, dinsdag kan het kwik op veel plaatsen tot tussen 27 en 30 graden en in het zuidoosten misschien wel 31 graden stijgen.

In de nacht naar woensdag passeert vanuit het westen een storing met een paar buien. Daarachter stroomt met een naar west tot zuidwest draaiende wind minder warme lucht binnen. Daarin wordt het enkele dagen tussen 20 en 24 graden. Wel is het op veel plaatsen weer droog met behoorlijk wat zon. Pas op vrijdag komt een nieuwe storing het land binnen. Dan wordt het iets wisselvalliger en stroomt vanuit het noordwesten nog wat koelere lucht het land in.

Week 2: van maandag 12 tot en met zondag 18 augustus

  • Licht wisselvallig

  • Vaak een westenwind

  • Iets onder normale temperaturen

Volgens de weerkaarten voor deze week, mogen we op lagedrukgebieden in de regio IJsland – Noorse Zee – Noorwegen rekenen. Hogedrukgebieden zijn bij de Azoren en boven het zuidoosten van Europa actief. In Nederland waait een vaak westelijke wind, komen nu en dan storingen met wat regen of enkele buien over en is tussendoor ook de zon geregeld te zien. De temperaturen liggen vaak tussen 18 en 23 graden en komen daarmee iets beneden normaal uit.

Week 3: van maandag 19 tot en met zondag 25 augustus

  • In het noorden licht wisselvallig

  • In het zuiden de meeste zon

  • Normale temperaturen tussen 21 en 24 graden.

De lagedrukzone in het hoge noorden wordt ook in de weerkaarten voor deze week ingetekend. Verder ziet het model een hogedrukzone die zich van het gebied bij de Azoren, via Frankrijk en het zuiden van Duitsland naar het oosten van Europa en Rusland uitstrekt. Nederland houdt zich tijdens deze week (als dit uitkomt) aan de noordflank van dit hogedrukgebied op.

In een constellatie als deze heeft het zuiden het beste weer met de meeste zon en de hoogste temperaturen. Gebieden verder naar het noorden zijn gevoeliger voor de invloed van storingsuitlopers, hebben meer wind en daardoor waarschijnlijk ook wat lagere temperaturen.

Week 4: van 26 augustus tot en met 1 september

  • Omslag naar stabiel zomerweer

  • Veel zon, meest droog

  • En hogere temperaturen

Het hogedrukgebied wordt in de laatste week van augustus door de modelberekening boven Nederland ingetekend. Dit is een beeld dat we op de lange termijn vaker hebben gezien, en het moet eerst ook maar eens zo uitkomen.

In theorie zou dit een stabilisatie van het weer opleveren, met veel zon, geringe neerslagkansen en temperaturen die weer omhoog gaan, uiteindelijk naar zomerse waarden.

Week 5: van maandag 2 tot en met zondag 8 september

  • Nog steeds stabiel, zomers weer

  • Vrij veel zon, weinig wind

  • Temperaturen iets boven normaal

Het hogedrukgebied trekt zich in de berekeningen voor deze week weer wat verder naar het zuidwesten terug, richting de Golf van Biskaje. Verder zien we het lagedrukgebied bij IJsland weer wat prominenter op de weerkaart verschijnen.

In Nederland komen we aan de flank van het hogedrukgebied terecht, in een gebied met niet al te sterke winden uit richtingen tussen west en zuidwest. Hoewel zich op het noordelijke deel van de Oceaan weer een soort westcirculatie instelt, hoeven wij daar niet zoveel last van te hebben. De neerslag van de storingen lijkt toch uit buurt te blijven. De temperaturen zijn daarbij normaal tot iets boven normaal en komen nog steeds tussen 21 en 24 graden uit.

Samenvattend:

Heel slecht ziet het weer er de komende weken, als we de berekeningen die nu voorliggen proberen te begrijpen, niet uit. Het wordt na volgende week weliswaar wat koeler en ook licht wisselvallig, maar een terugkeer naar de omstandigheden van eerder deze zomer zit er toch niet in. We gaan eerder naar een vriendelijke zomervariant toe.

Daarbij liggen echte hitte-uitbarstingen, zoals het er nu voorstaat, vooralsnog niet op de loer. Het zou dus zomaar kunnen dat we een tweede zomer op rij zonder landelijke hittegolf krijgen, met misschien ook wel een normale temperatuur. Overigens hebben we ook nog geen regionale hittegolven kunnen aantekenen. Zelfs die zouden uiteindelijk kunnen uitblijven.

Met de licht wisselvallige omstandigheden, later in de periode, lijk augustus vooralsnog ook geen natte maand te worden. Dat zou helemaal zo kunnen zijn, als de laatste week van deze maand, zoals nu in de verwachting zit, ook verregaand droog zou kunnen verlopen. We gaan het allemaal zien. We zijn al eerder op het verkeerde been gezet. Rustig afwachten is het devies.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller