Het werd al een paar dagen verwacht, maar nu is het dan ook zover. Op zee bij de benedenwindse eilanden heeft zich tropische storm Ernesto gevormd. Het centrum van de storm trekt later vandaag op een afstand van ongeveer 60 kilometer langs de bijzondere Nederlandse gemeenten Saba en St.-Eustatius.
Op beide eilanden zullen de gevolgen van de storm duidelijk merkbaar zijn. Er is een kans dat de wind er een tijdje tot een dikke windkracht 8 toeneemt en er wordt veel regen verwacht. Waarschijnlijk valt tussen 50 en 100 millimeter, maar er is ook een kans dat de neerslagtotalen tot rond 150 millimeter oplopen. In elk geval vraagt het KNMI de inwoners van beide eilanden om snel hun maatregelen te nemen en goed voorbereid te zijn op de komst van Ernesto.
Sint-Maarten iets verder bij de kern vandaan
Het lijkt erop dat Sint-Maarten wat verder bij de kern van Ernesto vandaan blijft. Daardoor zal de wind er net iets minder sterk uitpakken. Toch wordt wel veel wind verwacht, komt ook op Sint-Maarten rond 100 millimeter aan regen omlaag en worden de inwoners gewaarschuwd voor overstromingen en plaatselijke aardverschuivingen.
Zodra Ernesto de benedenwindse eilanden is gepasseerd, maakt de storm een bocht naar het noorden en later noordoosten, om naar Bermuda op weg te gaan. De kracht van de storm zwelt daarbij verder aan. Het duurt dan waarschijnlijk niet lang meer voordat de storm tot een orkaan van de eerste, en wat later van de tweede categorie opgewaardeerd kan worden.
Vijfde systeem van het seizoen
Na Alberto, Beryl, Chris en Debby is Ernesto het vijfde systeem van het lopende orkaanseizoen in de Atlantische sector. Na een wilde start, met orkaan Beryl (die tot een orkaan van de vijfde categorie uitgroeide en een spoor aan vernielingen achterliet) als meest opvallende systeem, werd het wekenlang rustig. Inmiddels lijkt het orkaanseizoen met Debby, en nu dus de vorming van Ernesto, een nieuwe start te hebben gemaakt.
Vanwege de hoge watertemperaturen in het gebied waar de orkanen ontstaan en de start van La Niña wordt dit jaar een zeer actief seizoen verwacht. De gevolgen van het warme zeewater hebben we, in de vorm van de beschikbaarheid van grote hoeveelheden energie, de afgelopen tijd al kunnen zien. Debby was de vroegste orkaan van de vijfde categorie in de Atlantische sector ooit. Ze had maar 42 uur nodig om van een tropische depressie in een monsterorkaan (van de derde categorie of hoger) uit te groeien. Ze vestigde record op record.
Windschering
De verminderde windschering in het gebied van de orkanen, die bij La Niña hoort, hebben we eigenlijk nog niet gezien. In tegenstelling tot eerdere verwachtingen lijkt La Niña erg te treuzelen bij het op gang komen. Windschering was er boven de Oceaan de laatste weken nog genoeg, wat de stilte in die periode mede kan verklaren. Inmiddels lijkt het in de lucht boven de Oceaan wel wat rustiger te worden, zodat zich nieuwe systemen kunnen gaan vormen.
Windschering is de situatie waarbij de wind met de hoogte draait en toeneemt. Zich vormende tropische systemen houden daar niet van. Ze komen door die veranderende wind scheef te staan en kunnen niet zo efficiënt functioneren als nodig is om verder te groeien. Dat gaat in een ‘stille’ atmosfeer veel beter. La Niña kan helpen om die rust in de lucht te creëren.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller