Tropische storm Rafael ontstaat boven Caribische Zee

Foto boven: De koers van Rafael, de komende dagen - National Hurricane Center

Boven het westelijke deel van de Caribische Zee is een tropische storm ontstaan die de naam Rafael heeft gekregen. Het is het 18e systeem van dit jaar. De verwachting is dat de windsnelheden rond Rafael omstreeks het middaguur tot rond 90 kilometer per uur zullen zijn opgelopen. De komende dagen ontwikkelt het systeem, dat naar Jamaica en het westen van Cuba onderweg is, zich waarschijnlijk tot een orkaan.

Advertentie

Er zijn tot nu toe 16 tropische depressies geweest, die alle 16 ook tot een tropische storm uitgroeiden. Eén systeem kwam niet verder dan een potentiële tropische depressie en heeft ook nooit een naam gekregen. Dat was eigenlijk het zeventiende tropische systeem geweest.

De koers van Rafael, de komende dagen - National Hurricane Center
De koers van Rafael, de komende dagen - National Hurricane Center

Tien orkanen

Tien van de tropische stormen haalden orkaanstatus en 4 systemen groeiden uiteindelijk tot een orkaan van de 3e categorie of hoger uit (major hurricane). De twee opvallendste orkanen waren Beryl en Milton, die in hun pad grote schade aanrichtten. Helene en Kirk waren de twee andere ‘major hurricanes’. Florida werd door drie orkanen getroffen. De restanten van Kirk en Leslie deden Europa aan en brachten in meerdere landen (ook in delen van ons land) soms erg veel regen. De restanten van Leslie brachten in de Ardèche lokaal 850 millimeter.

Behalve actieve perioden met meerdere tropische stormen en orkanen tegelijkertijd, waren er dit seizoen ook langere stille fases. Soms waaide het in de bovenlucht te hard om het tot de vorming van orkanen te laten komen, op andere momenten hing er een wolk Saharazand.

Buien in de Sahara

Er was ook een periode waarin de buien boven Afrika, die vaak als de aanjagers van tropische systemen fungeren, zo ver naar het noorden lagen, dat ze Atlantische Oceaan bereikten op plaatsen waar het zeewater te koud was voor de vorming van tropische systemen. De Sahara vulde zich op dat moment met vochtige lucht en er vielen meerdere buien. Delen van de Sahara kwamen hierbij onder water te staan, wat ongebruikelijke beelden opleverde.

Het duurde even voordat Rafael op de weerkaarten verscheen. De buiencluster, die aan de basis van de tropische storm stond, werd al langere tijd door de meteorologen van de National Hurricane Center in Miami gevolgd, maar had moeite om zich te organiseren. Toen gisteren een vliegtuig van het Hurricane Hunters het systeem onderzocht, troffen ze eindelijk wel een duidelijke kern aan. Er omheen vormden zich steeds meer zware buien, een teken dat het systeem in kracht begon toe te nemen. En inmiddels is Rafael dus een feit.

Op weg naar Cuba en Golf van Mexico

Intussen weten we dat Rafael net ten westen van Jamaica langs naar de Kaaimaneilanden en vervolgens naar Cuba zal trekken. Daarbij wordt de tropische storm geleidelijk sterker. Gaan de deskundigen van het Hurricane Center er nu nog van uit dat Rafael tijdens de passage van de Kaaimaneilanden een tropische storm zal zijn, voor de eilanden is een orkaanwaarschuwing afgegeven. Tijdens de passage over Cuba is Rafael waarschijnlijk wel een orkaan.

Voor de periode na Cuba zijn de verwachtingen nog wat onzeker. Het ziet ernaar uit dat Rafael, eenmaal boven de Golf van Mexico aangekomen, tegen een gebied met een sterke bovenluchtwind zal opbotsen. Tegelijkertijd komt de orkaan dan in een regio met lagere zeewatertemperaturen uit. De verwachting is dan ook dat de orkaan vanaf dat moment weer enigszins aan kracht zal inboeten en naar tropische stormsterkte zal afzakken.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller