Meer en meer gaat het over hitte, deze zomer. Over temperaturen die ongeremd de hoogte in gaan, mensen die verkoeling zoeken bij het water, lege straten op het heetst van de dag en een zinderende zon, die dit geheel nog maar eens extra aanzet.
Het noordwesten van Europa, waar wijzelf ook wonen, is tot nu toe nog redelijk buiten de hitte gebleven. Tijdens het weekend maakt een bel met hete lucht zich los van het Iberisch schiereiland, om in noordelijke richting te bewegen. Vanaf zondagmiddag dringt die erg warme lucht ook de Benelux binnen en krijgen wij er wel enkele dagen mee te maken.
Vierde hittegolf
Voordat het zover is, verwerken delen van Spanje eerst hun vierde hittegolf van dit jaar. Vooral in de valleien van de grote rivieren en in het laagland in het noordoosten van Spanje kunnen de temperaturen tot en met zondag op veel plaatsen tot 39 of 40 graden oplopen. In het zuiden zijn middagtemperaturen tot 42 graden mogelijk. Om de hittegolfcondities compleet te maken, komt het kwik in de nachten vaak niet lager dan 22 tot 25 graden uit.
Frankrijk is vanaf zaterdag aan de beurt. Daar dringt de hete lucht vanuit het zuidwesten binnen. In de omgeving van Bordeaux en Biarritz zou het zondag plaatselijk 40 graden kunnen worden, zo laten sommige berekeningen zien. Parijs gaat ook een erg hete laatste dag van de Olympische Spelen tegemoet. Daarbij schijnt de zon volop en is er zondag alleen in het zuiden een kleine kans op een regen- of onweersbui. Volgende week koelt het in Frankrijk af en lijkt het vooral in het noorden wat wisselvalliger te worden. In Spanje blijft het heet.
Maandag en dinsdag heetste dagen
Maandag en dinsdag lijken in het noordwesten van Europa de heetste dagen te worden. In Nederland, België, Luxemburg en Duitsland kunnen de temperaturen dan op veel plaatsen tot ruim in de 30 graden oplopen. Hier en daar zijn zelfs middagtemperaturen van 35 graden of nog iets hoger denkbaar. Daarbij wordt eerst veel zonneschijn verwacht, maar kunnen vooral dinsdag en woensdag ook een paar fikse regen- en onweersbuien ontstaan. Na woensdag gaan de temperaturen omlaag, komt er meer wind en wordt het wisselvalliger.
Ook het Alpengebied, waar het al behoorlijk warm is, krijgt vanaf het weekend een flinke veeg van de hitte mee. Met temperaturen die er in het laagland en in de dalen tot ruim boven 30 graden oplopen. In de bergen gaat het nulgradenniveau weer erg ver omhoog. Veel gletsjers hebben hun sneeuw inmiddels verloren. Het ijs ligt open en bloot in de zon en ook deze zomer zal de afsmelt ervan weer hard gaan, ondanks de veelbelovende start, enkele maanden geleden. Pas tegen het einde van de week dringt koelere lucht tot de Alpen door.
Britse eilanden en Scandinavië
Wisselvallig weer met af en toe de passage van storingen met bewolking, regen of buien en zo nu en dan flink wat wind, komen we op de Britse eilanden en in grote delen van Scandinavië tegen. De hete lucht weet daarbij, nadat het noordwesten van Europa is aangedaan, nog wel Denemarken en het zuiden van Zweden te bereiken. Vooral in het zuiden van Denemarken kan de temperatuur daarbij nog tot in de buurt van 30 graden komen, in het zuiden van Zweden lukt dat waarschijnlijk niet. Verder naar het noorden is het in het algemeen koeler.
Blijven over de landen rond de Middellandse Zee. Daar is en blijft het de komende tijd erg warm, met temperaturen die op veel plaatsen boven normaal blijven uitkomen. Buien worden van west naar oost vrijwel nergens verwacht. Vooral aan de zuidkust van Turkije kunnen de temperaturen nog steeds tot aan of iets boven 40 graden stijgen. In Italië, Griekenland en op de Balkan komt het kwik deels boven 35 graden uit en datzelfde geldt voor Zuidoost-Frankrijk. Daarbij schijnt overal een verzengende zon en is er groot gevaar op natuurbranden.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller