30-Daagse (+): dromen van een winter die niet kwam (+ video)
Reinout van den BornDe winter heeft er – vooral op de kaarten voor de lange termijn – de laatste tijd alles aan gedaan om er nog iets van te maken.
In werkelijkheid zijn er tot nu toe echter niet meer dan enkele situaties met sneeuw in delen van Nederland en een paar nachten met lichte vorst uitgekomen; kruimels dus. Nu lijkt de lucht er een beetje uit te lopen. Andere weerregimes kondigen zich aan.
Zo zien we de NAO-index de komende tijd oplopen. Dit is een teken dat de luchtdruk bij IJsland omlaag gaat, een voorbode van de klassieke IJslanddepressie. En de luchtdruk bij de Azoren omhoog. Samen zouden ze tot het ontstaan van een westcirculatie kunnen leiden.
Luchtdruk boven de Noordpool daalt
Ook zien we dat de AO-index van sterk negatief – nu nog – de komende tijd neutraal of licht positief wordt. Een teken dat ook boven de Noordpool de luchtdruk daalt. Tezamen met de oplopende NAO-index laat dit zien dat de sterke poolwervel zijn greep op het weer aan het versterken is. Dat heeft lang geduurd, maar gaat nu dan toch gebeuren.
Voor de rest van de winter is dat geen goed teken. Het betekent dat winterse opties vanaf over een tijdje duidelijk minder kans maken. En ook dat het zachte patroon van deze winter tot nu toe niet meer doorbroken gaat worden. Waarbij het winterse weer, dat we tot op de dag van vandaag hebben gehad, feitelijk minder voorstelde dan dat in de winter van vorig jaar.
Week 1: van maandag 13 tot en met zondag 19 januari
Nu en dan zon, ook wolkenvelden en meest droog
Wind tussen zuidwest en noordwest
Gemiddeld temperaturen rond normaal
Een hogedrukgebied ligt met zijn centrum dichtbij Nederland en zwerft met zijn kern wat heen en weer. Zijn de winden op maandag en dinsdag in het algemeen nog aflandig, vanaf woensdag draait de wind naar richtingen tussen west en noord en komt vochtige en wat zachtere lucht van de Noordzee het land binnen. Dan gaan ook de temperaturen iets omhoog.
Tegen het einde van de week zou de wind weer zuidwestelijk kunnen worden, met mogelijk een kleine daling van de temperatuur. Maar van winterse omstandigheden is dan geen sprake meer.
Tot halverwege de week kan het in het zuidoosten, mocht het een tijdje opklaren en de wind niet al te sterk zijn, boven de sneeuw nog wel tot enkele koude nachten komen.
Week 2: van maandag 20 tot en met zondag 26 januari
Onduidelijke hoeveelheid zon en bewolking
Licht wisselvallig, bij zuidelijke winden
Temperaturen rond normaal tot boven normaal.
Het hogedrukgebied komt met zijn kern boven Centraal-Europa terecht. In Nederland draait de wind naar meer zuidelijke richtingen. Het is op zijn hoogst licht wisselvallig, met een onduidelijke hoeveelheid bewolking. Met overdag de zon erbij en in de nachten opklaringen kan het in de nachten licht vriezen en komt het kwik overdag tussen 3 en 8 graden uit. Onder de wolken is de temperatuur vlakker en overdag lager, terwijl de nachten juist minder koud verlopen
Week 3: van 27 januari tot en met 2 februari
Licht wisselvallig
Zuidwestelijke winden
Boven normale temperaturen
Hoewel het hogedrukgebied nog wat verder naar het oosten opschuift, blijven we nog steeds aan de rand ervan liggen. Bij IJsland duiken lagedrukgebieden op die met hun storingen af en toe tot onze omgeving kunnen doordringen, zij het in verzwakte vorm.
Het lijkt een licht wisselvallige week te worden met wolken, soms wat regen en tussendoor ook droge perioden, waarin de zon er even door kan komen. De zuidwestelijke wind trekt af en toe wat aan en de temperaturen komen de meeste dagen boven normaal uit.
Week 4: van maandag 3 tot en met zondag 9 februari
Wisselvallig weer
Zuidwestelijke winden
Boven normale temperaturen
In de algemene luchtdrukverdeling worden weinig wijzigingen berekend. De luchtdruk op de weerkaarten is nog steeds hoog in het zuiden en oosten van Europa, en van IJsland naar Noorwegen loopt een depressiebaan. Storingen, horend bij de lagedrukgebieden in het noorden, kunnen onze omgeving bereiken en brengen een wisselvallig weerbeeld. Verder voert de zuidwestelijke wind, die af en toe flink aantrekt, vaak zachte lucht aan.
Week 5: van maandag 10 tot en met zondag 16 februari
Nog steeds licht wisselvallig
Zuidwestenwinden
Boven normale temperaturen
De depressiebaan van IJsland naar het noorden van Scandinavië komt wat duidelijker in de weerkaarten naar voren, de hogedrukgebieden boven de zuidelijke helft van Europa zijn daar niet weg te slaan. In grote delen van Europa waait een zuidwestelijke wind.
Storingen, horend bij de lagedrukgebieden in het noorden, kunnen onze omgeving nog steeds bereiken, maar worden aan de noordflank van het hogedrukbastion in het zuiden wel verzwakt. Het is in onze omgeving dan ook licht wisselvallig en het blijft aan de zachte kant.
Samenvattend:
De kaarten laten met betrekking tot de ontwikkelingen van de komende vijf weken niets aan duidelijkheid te wensen over. Geheel passend bij de ontwikkelingen van de NAO-index en de AO-index, die we aan het begin van dit verhaal al bespraken, schakelen we in Europa heel geleidelijk over op een zuidwestcirculatie, die op termijn wisselvalliger en zachter weer brengt.
Een einde aan die ontwikkeling is nu niet meer in zicht. Er is ook niet veel wat daar voor spreekt. Zo blijft de poolwervel de komende vijf weken uitermate sterk, zet die het weer in de troposfeer onder zich uiteindelijk dan toch naar zijn hand en zien we de mogelijkheden voor winterweer geleidelijk verdampen. En dat terwijl we feitelijk ook nog vrijwel niets hebben gehad.
We mochten van een winter dromen, die niet kwam
Het is een beeld dat weer beter in de winterverwachting van afgelopen november past, beter ook dan in de ontwikkelingen op de weerkaarten voor de lange termijn die we de laatste tijd zo vaak zagen. En op basis waarvan we steeds van de winter mochten dromen. Een winter die nagenoeg niet kwam. Maar dat is precies het scenario dat we van de laatste 11 jaar zijn gewend.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller