30-Daagse (+): herfst begint met strijd warme en koele lucht

Foto boven: Het zomerweer ziet er de komende weken eerst behoorlijk goed uit - Chris Meewis.

Nog even en de meteorologische zomer zit erop. We kunnen al een beetje naar de herfst vooruitkijken. Hoe zetten de trends die we deze zomer hebben gezien zich door naar de herfst? Of doen ze dat helemaal niet? We gaan het uitzoeken.

Als je de bijna voorbije zomer heel ruw in twee delen opdeelt, dan kom je op een relatief koele en erg wisselvallige eerste helft uit en op een duidelijk warmere en minder wisselvallige tweede helft. Met aan het begin van de zomer enkele weken lang nog een negatieve NAO-index en in de tweede helft van de zomer vaak een positie NAO-index.

Kraai voor 30daagse Chris
Het zomerweer ziet er de komende weken eerst behoorlijk goed uit - Chris Meewis.

Een interessante factor de komende herfst is de La Niña die eindelijk op gang komt. Vooral in Noord-Amerika heeft La Niña een duidelijke invloed op de drukverdeling. In Europa zitten we zo ver bij het gebied van La Niña vandaan, dat de invloed minder duidelijk is.

Seizoenmodellen

Kijk je naar de verwachtingen voor de komende herfst van de verschillende seizoenmodellen, dan laten die voor Noord-Amerika inderdaad het plaatje zien, dat je op basis van vergelijkbare jaren uit het verleden mag verwachten. Met lagedrukgebieden in een strook over Canada richting het noordoosten van de VS, en een hogedrukgebied boven de Pacific dat zich tot over de zuidelijke helft van de Verenigde Staten uitstrekt.

Voor Europa komt het ECMWF met lagedrukgebieden in het hoge noorden en hogedrukinvloed boven een groot deel van het Europese continent. Dat zou ons een warme en droge herfst kunnen opleveren. Het betekent een voortzetting van de trend zoals we die deze zomer hebben gezien. Een set van Noord-Amerikaanse modellen laat de lagedrukgebieden in het hoge noorden ook zien. Maar dan met een invloed die tot veel dieper in Europa reikt. En bij ons geen droge, maar juist een wisselvallige herfst oplevert, met veel normalere temperaturen.

Extra interessant

Om te kijken wat het weer er de komende weken van maakt (waarbij we ook een groot deel van de septembermaand kunnen overzien – de eerste herfstmaand) is deze editie van de 30-daagse verwachting dus extra interessant. Hoe ziet de start van de herfst eruit?

Week 1: van maandag 19 tot en met zondag 25 augustus

  • Lagedruk bij IJsland

  • Bij ons zuidwestenwinden

  • Relatief warm weer

In de buurt van IJsland is een groot lagedrukgebied aanwezig dat op wat grotere hoogte in de atmosfeer boven het noordwesten van Europa een zuidwestelijke wind in gang houdt. We liggen in Nederland aan de rand van een hogedrukgebied net ten zuiden van ons. Het is dan ook vaak vriendelijk zomerweer met flink wat zon en temperaturen die in delen van het land geregeld boven 25 graden uitkomen. In de nacht naar woensdag passeert een storing met een paar buien, tegen het einde van de week komt mogelijk een volgende storing in de buurt.

Week 2: van 26 augustus tot en met 1 september

  • Meer invloed Europese hogedruk

  • Vrijwel droog

  • Een mogelijk warme zomerweek

Het zwaartepunt van de lagedruk bij IJsland verplaatst zich in de verwachting voor deze week iets naar het westen. Boven Europa wint het hogedrukgebied hierdoor aan kracht en breidt zich tot over het noordoosten van het continent uit. In Nederland blijft de bovenstroming zuidwestelijk en zijn we nog steeds niet helemaal veilig voor de invloed van storingen. Veel neerslag wordt echter niet verwacht. Veel vaker zal de zon schijnen en met een drukverdeling als deze kan het bijna niet anders of dit moet ook weer een relatief warme zomerweek worden.

Week 3: van maandag 2 tot en met zondag 8 september

  • Nieuw hogedruk Oceaan

  • Nederland in het grensgebied

  • Wisselvallig en wisselende temperaturen

Terwijl het hogedrukgebied in het noordoosten ook in deze week op de weerkaarten wordt ingetekend, zien we op Oceaan vanuit Canada een nieuw hogedrukgebied verschijnen dat zijn invloed tot over de Golf van Biskaje uitbreidt. In Nederland komen we tussen beide hogedrukgebieden in onder een trog, een uitzakking van lagedruk in de bovenlucht te liggen. Dit maakt de kans op regen- en onweersbuien groter en temperatuurverwachting onzekerder. Het kan een combinatie van eerst zeer warme dagen en een later inzettende verkoeling zijn.

Week 4: van maandag 9 tot en met zondag 15 september

  • Nederland nog steeds op de grens

  • Sterk schommelende temperaturen

  • Nu en dan buien

Terwijl de kracht van het hogedrukgebied op de Oceaan in de weerkaarten voor deze week iets minder lijkt te worden, houdt het hogedrukgebied boven het noordoosten van Europa strand. Nog steeds lijkt erop dat we in Noordwest-Europa de eerder benoemde trog boven onze hoofden hebben. De strijd tussen de warmte in het oosten en de koelere lucht vanuit het noordwesten houdt op deze manier aan. En dat zou ook deze week in nu en dan buien kunnen uitmonden en sterk schommelende temperaturen, afhankelijk van de luchtsoort die aan de winnende hand is.

Week 5: van maandag 16 tot en met zondag 22 september

  • Hogedruk Oceaan sterker

  • Bij ons wat koeler

  • Minder neerslag

De hogedruk van Canada naar Spanje wordt op de weerkaarten voor deze week opnieuw sterker ingetekend, het hogedrukgebied boven Noordoost-Europa schuift iets naar het oosten op. In Nederland lijken we wat duidelijker aan de relatief koele zijde van de trog ut te komen. Wellicht nemen de neerslagkansen hierdoor iets af en komen we op temperaturen wat dichterbij normaal uit. Maar deze week is natuurlijk nog ver weg, en erg gevoelig voor verschuivingen.

Bespreking

Zien we aan het begin van de periode in de eerste twee weken op de weerkaarten een voortzetting van het weerbeeld zoals we dat de afgelopen tijd ook hebben gehad, met af en toe goede kansen voor de zomer, later in de periode verandert het wat. Onder invloed van een nieuw hogedrukgebied op de Oceaan lijken we in Noordwest-Europa vanaf week 3 wat meer in het strijdgewoel tussen koelere lucht vanuit het noordwesten en de warme boven Europa terecht te komen. Dat kan bij ons pittige buien opleveren en sterk schommelende temperaturen. Waarbij het van een aantal hete dagen eerst, naar enkele relatief koele dagen daarna kan gaan. Met de kans dat dergelijke episoden zich enkele keren achter elkaar herhalen. Tegen het einde zouden we dan wat duidelijker in de koelere lucht terecht kunnen komen. Maar dat is nog onzeker.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller