30-Daagse (+): komende weken cruciaal voor vervolg lente
Reinout van den BornVerlopen de eerste weken van de meteorologische lente tot nu toe ongekend droog en zonnig, het pad dat het weer de komende weken inslaat, lijkt cruciaal voor het vervolg. Er zijn daarbij onzekerheden waar we rekening mee moeten houden.
Het mag dan al een flinke tijd droog zijn in Nederland, op de (inmiddels grotendeels opgedroogde) toplaag na zit er door het erg natte weer van de laatste twee jaar nog steeds erg veel water in de bodem. Het hoeft maar even te gaan regenen, of het is weer nat.

Nat Spanje blijft kouder dan normaal
Hoe belangrijk vocht in de bodem is, kun je de komende weken in Spanje zien. Het heeft daar de afgelopen tijd enorm geregend. Er zijn plekken in Andalusië waar in maart 500 millimeter is gevallen. De bodem is er totaal verzadigd. Zagen we de afgelopen jaren meteen in de lente in Spanje al een spectaculaire opwarming, volgens de huidige berekeningen komt die er de komende tijd nog niet (of gematigd). Door al het vocht blijft het er kouder dan normaal.
In Nederland speelt de droge toplaag inmiddels wel een rol in het weer. In alle nachten van maart tot nu toe is er ergens in het land ’s nachts op één of andere manier sprake geweest van vorst, hetzij op anderhalve meter en aan de grond, of alleen aan de grond. Overdag weet de zon de temperaturen tegelijkertijd al in de buurt van 20 graden te brengen. De droge toplaag, het gebrek aan verdamping en de (nog) droge natuur spelen daar een rol in.
Blijft de bodem in Nederland droog?
Bij het beantwoorden van de vraag of de bodem in Nederland al dan niet droog blijft, speelt het weer van de komende weken – met daarin de mogelijke uitwerkingen van de vroege SSW die we deze lente hebben gehad – een belangrijke rol. Houden de hogedrukgebieden bij ons de hoofdrol? Of grijpen lagedrukgebieden, geholpen door enkele uitbraken van koude lucht vanuit het noorden, de macht? We gaan het in deze 30-daagse uitzoeken.
Week 1: van maandag 24 tot en zondag 30 maart
Warme start, koeler vervolg
Licht wisselvallig
Wind uit richtingen tussen west en noord
We zien de overgang van een warme start naar koeler weer in de tweede helft van de week. Het hogedrukgebied boven het noordoosten van Europa dat het warme weer bracht, verliest geleidelijk zijn invloed. Een ander hogedrukgebied op de Oceaan krijgt juist meer in de melk te brokkelen. Ertussen ligt een trog, een uitgestrekte zone met lagedruk.
In Nederland lijkt het de komende week licht wisselvallig te zijn, met een afwisseling van wolken en zon, soms wat regen of een bui, maar ook lange droge momenten. Wordt het in een deel van het land aan het begin van de week nog boven 15 graden, later zakken de temperaturen tot tussen 10 en 13 graden terug. In de nacht tijdens opklaringen soms een graadje vorst.
Week 2: van 31 maart tot en met 6 april
Op de grens van warmte en koeler weer
Wind uit richtingen tussen noord en oost
Waarschijnlijk licht wisselvallig
De hogedruk lijkt in zijn algemeenheid ten noordwesten en noorden van Nederland te komen liggen. Lagedrukgebieden zien we vooral boven het zuidoosten van Europa terug. In Nederland waait de wind uit richtingen tussen noord en oost.
Boven het noordoosten van Europa lijkt het uitgesproken warm te worden, in het zuidwesten van Europa is het zoals eerder besproken juist uitgesproken koel. Nederland ligt tussen beide in, waarschijnlijk zelfs in het grensgebied.
Onder de invloed van de hogedruk is het ten noordwesten en noorden van ons droog, boven het zuidoosten van Europa ligt een nat gebied. Ook hier zitten we tussenin. Dit maakt de neerslagverwachting voor Nederland onzeker, maar niet minder belangrijk.
Week 3: van maandag 7 tot en met zondag 13 april
Droge week met veel zon
Noordoostenwinden
Mogelijk enkele dagen zomers warm
In deze week lijkt de hogedruk in het noorden zijn invloed tot over onze omgeving uit te breiden. Het levert ons een droge week met mogelijk flink wat zon en oostelijke tot noodoostelijke winden op. De aanvoer komt vanuit het warme gebied in het noordoosten.
Ook in Nederland komen de temperaturen weer boven normaal uit. De lucht lijkt droog en daarmee zijn de nachten vrij koud. Het verschil met normaal zou overdag dan ook nog wel eens groter kunnen zijn. Er staat duidelijk minder regen dan normaal op de rol.
Week 4: van maandag 14 tot en met zondag 20 april
Aanhoudend droog en vrij zonnig
Vrij grote kans op zomerse temperaturen
Wind uit richtingen tussen zuid en oost
Boven Nederland lijkt een aparte hogedrukkern te komen liggen. Het stabiele weer houdt dan ook aan. De temperatuurafwijking naar boven neemt nog wat toe. Het zou zomaar een zomerse week kunnen opleveren met temperaturen regionaal boven 25 graden.
Nog steeds ook wordt minder neerslag dan normaal ingetekend. De wind waait deze week uit richtingen tussen oost en zuid, maar is niet sterk. Aan zee kan de zeewind invallen.
Week 5 en 6: van 21 april tot en met 4 mei
Licht wisselvallig
Temperaturen nog iets boven normaal
Onzekere windrichtingen
Week 5 zou een tussenweek kunnen worden, met ook hogedruk boven het zuidwesten van Europa en bij ons meer invloed van lagedrukgebieden en een toenemende neerslagkans.
In week 6 zien we de oude drukverdeling, met hogedrukgebieden ten noordwesten en noorden van ons en lagedrukgebieden boven het zuidoosten van Europa, weer herstellen.
In beide weken liggen de temperaturen iets boven normaal en is er een grotere neerslagkans.
Samenvattend:
Hogedrukgebieden blijven de komende tijd een grote rol spelen in Nederland. Neerslag staat wel degelijk af en toe op de kaarten, maar nooit in grote hoeveelheden en de perioden met drogere omstandigheden lijken nog steeds bovenliggend te zijn.
Een omslag naar een natte natuur ligt in Nederland vooralsnog niet voor de hand. Dat zal ook zijn invloed op de temperaturen hebben. Op de momenten dat de zon schijnt en de bovenlucht, door de aanwezigheid van de hogedrukgebieden, opwarmt, kan het makkelijk warmer dan normaal worden en zitten we zo in een periode met 25+ temperaturen.
De olifant in de kamer
Een echte reactie op de SSW van eerder deze lente zien we in deze weerkaarten nog niet terug. Dat is wel de olifant in de kamer, want kan feitelijk ieder moment veranderen. Nog meer dan andere weken is deze verwachting dan ook onzeker. Mocht zo’n reactie vanuit het noorden op de eerdere SSW er alsnog komen, dan ziet het beeld er van de ene op de andere dag heel anders uit. En dat is iets wat we de komende tijd goed in ons achterhoofd moeten houden.
Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon
Mis ook deze verhalen niet:
De drijvende kracht achter de vulkaanuitbarstingen op Reykjanes
Lenteverwachting 2025: er tekent zich een droog en warm patroon af
Instorting poolwervel een feit, aanvulling op lenteverwachting 2025
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller