Adembenemende stroom temperatuurrecords houdt maar aan

Foto boven: In de Sonorawoestijn in Mexico ligt de plaats Tepache waar het op 20 juni 52 graden werd - Wikipedia

Dat de atmosfeer op aarde al lange tijd oververhit weten we allemaal, maar het aantal temperatuurrecords dat in 2024 tot nu toe is verbroken, is adembenemend.

Dat zegt weerhistoricus Maximilliano Herrera in The Guardian. Herrera is op X de man achter het account ‘Extreme Temperatures Around The World’, waarop dagelijks de weerrecords, zoals die overal op aarde worden aangetekend, worden bijgehouden. Het is een account waar je, als je er dagelijks op kijkt, als weerliefhebber behoorlijk moedeloos van wordt. De Costa Ricaan houdt al 35 jaar lang een archief bij waarin alle records worden bijgeschreven.

In de Sonorawoestijn in Mexico ligt de plaats Tepache waar het op 20 juni 52 graden werd - Wikipedia
In de Sonorawoestijn in Mexico ligt de plaats Tepache waar het op 20 juni 52 graden werd - Wikipedia

Enorm veel records

De oogst tot nu toe: 15 nationale temperatuurrecords, 130 nationale maandrecords en tienduizenden (!) lokale temperatuurrecords. De stroom houdt maar aan, iedere dag weer en heel vaak in uitgestrekte gebieden die grote delen van de aarde beslaan.

De stroom aan records is zo immens, dat die bijna al niet meer alleen aan de combinatie van de klimaatcrisis (zoals we die tot nu toe kenden) en El Niño, die de afgelopen maanden ten einde is gegaan, toe te schrijven is, zegt Herrera in The Guardian. Sinds El Niño is verdwenen, is de recordstroom alleen maar sterker geworden, in plaats van te zijn afgenomen.

De tropen doen volop mee

Bijna overal op aarde worden nieuwe terreinen verkend. Opvallend daarbij is hoeveel van de temperatuurrecords in het gebied van de tropen worden verbroken. Volgens het Europese klimaatbureau Copernicus hebben al tien landen dit jaar met maxima boven 50 graden te maken gehad. In Mexico werd een recordtemperatuur van 52 graden gemeten, in Egypte van 50,9 graden. Tsjaad evenaarde zijn record van 48 graden, Ghana tekende een nieuw record van 44,6 graden aan. Laos kwam tot 43,7 graden en zo gaat het steeds maar door.

Volgens Copernicus hebben we wereldwijd al een jaar lang gemiddelde temperaturen die 1,5 graden liggen boven de gemiddelde temperatuur zoals die op aarde in het pre-industriële tijdperk werd gemeten. Hittegolven zijn daardoor intenser, droogten zijn extremer, evenals perioden met excessieve regenval. Verder zien we ijskappen, gletsjers en zeeijs versneld afsmelten, stijgt de zeewaterspiegel en warmt het zeewater op. Daarbij was 22 juli de warmste dag op aarde ooit, met een berekende temperatuur van 17,15 graden.

Einde voorlopig niet in zicht

Volgens de directeur van Copernicus is een einde aan de recordstroom niet in zicht. Ook al zou de huidige recordregen op enige moment eindigen, nieuwe records zullen blijven komen zolang de opwarming van de aardatmosfeer, zoals die zich op dit moment afspeelt, niet onder controle is gebracht. Herrera gaat ondertussen verder met het registreren van alle records. Hij hoopt zijn volgers hiermee beter voor te bereiden op wat allemaal nog komt.

‘Juist tijdens episoden met extreem weer zijn wij mensen en andere soorten op aarde in gevaar’, zegt hij hierover. ‘Op die momenten zijn we potentieel op ons kwetsbaarst. Door tijdens episoden met extreem weer zo goed mogelijk voorbereid te zijn, kunnen we de risico’s voor mensenlevens, infrastructuur en economie hopelijk zoveel mogelijk beperken’.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller