Zo af en toe wordt het bij ons nu wel echt warm, zoals gisteren toen het kwik in het Limburgse Ell tot 32,1 graden opliep, maar stabiel is het niet. Aan het einde van de middag en in de avond waren er alweer de onweersbuien die een einde aan de warmte maakten. Mogelijk werken we nu naar een nieuw maximum, begin volgende week toe.
Verantwoordelijk voor het verdringen van de warme lucht van gisteren was een lagedrukgebied. Het ontstond in de middag boven het noorden van Frankrijk en trok over België en daarna het westen van Nederland naar het noorden. Vandaag ligt het boven de Noordzee. Aan de zuidflank ervan waait bij ons een matige, aan zee af en toe krachtige zuidwestelijke wind en wordt minder warme lucht aangevoerd. De temperaturen lopen daarin uiteen van 20 graden in het westen tot 24, lokaal 25 graden in het zuidoosten en uiterste oosten van het land.
Stapelwolken en zon
Stapelwolken en de zon wisselen elkaar daarbij af en vooral in de tweede helft van de ochtend en de eerste helft van de middag kunnen enkele buien vallen. In de tweede helft van de middag en in de avond wordt het geleidelijk droog en laat de zon zich wat vaker zien. Dan neemt de wind weer af totdat er laat in de avond nauwelijks wind meer over is. In de nacht wisselen wolken en opklaringen elkaar af en daalt het kwik tot tussen 12 en 15 graden.
Morgen profiteren we van de passage van een klein hogedrukgebied. De ochtend begint met wolkenvelden, waaruit in het oosten een lokale bui zou kunnen vallen. In de middag is het overal droog en zijn er zonnige perioden. Er waait een zwakke tot matige westelijke wind die in de loop van de dag afneemt en de temperaturen variëren ‘s middags van 18 of 19 graden in het noordwesten tot 23 graden, lokaal in het zuidoosten en oosten van het land.
Nieuw lagedrukgebied
In de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag komt het weer onder invloed van een lagedrukgebied, dat over het noorden van Frankrijk noordoostwaarts trekt en later boven Duitsland terechtkomt. De bijbehorende regen- en onweersbuien bereiken het zuiden van ons land al in de loop van de nacht en trekken vrijdag overdag verder naar het noorden. Hoeveel neerslag daarbij precies gaat vallen, is nu nog onduidelijk, maar het kan regionaal behoorlijk veel zijn. Daar lijkt het nu tenminste wel op. Overdag is het daarbij natuurlijk bewolkt. En doordat een noordelijke wind opsteekt, wordt het met tussen 17 en 20 graden ook niet zo warm.
Zaterdag waait bij ons nog een zuidwestelijke wind. Stapelwolken en de zon wisselen elkaar af en er kan een enkele lichte bui vallen, in het zuiden in de middag misschien een iets fellere. Het wordt daarbij van noordwest naar zuidoost tussen 17 en 20 graden. Zondag is er in het noorden wellicht nog een bui. Vooral daar is ook de zon nog even te zien. Vanuit het zuiden komen later enkele wolkenvelden over het land, als een inactief warmtefront passeert. In het noorden wordt het dan 18 graden, in het zuiden kan het later alweer 23 graden worden.
Begin volgende week op maandag warm?
Begin volgende week zou op maandag warme lucht het land weer even binnen kunnen stromen. Gebeurt dit inderdaad dan zijn in het oosten opnieuw temperaturen tussen 25 en 30 graden mogelijk. Net als gisteren lijkt de warmte ook dan geen lang leven beschoren. Aan het einde van de middag en in de avond lijken forse regen- en onweersbuien er alweer als de kippen bij te zijn om een einde aan de warmte te maken. Zo wordt het bij ons dus wel degelijk af en toe warm, deze zomer. Maar is het nog altijd wachten op een stabiele periode met mooi weer.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller