30-Daagse (+): zomerdoorbraak lijkt op komst

Foto boven: Een zomerdoorbraak lijkt op de langere termijn op komst - Reinout van den Born

Hoewel we deze zomer een eerste mooie, zomerweek te pakken hebben, is het wachten op een zomerdoorbraak. Vijf weken in de zomer staan we op een gemiddelde temperatuur van 15,7 graden, tegen normaal 16,3 graden in dezelfde periode. De zon heeft daarbij iets meer geschenen dan normaal, maar er is ook een tikkeltje meer neerslag gevallen.

Kijken we Europabreed naar het weer, dan valt op dat de echte warmte vooral aan het zuiden, zuidoosten en oosten van ons werelddeel is voorbehouden. Koelere lucht weet het noordwesten en westen van het continent regelmatig te bereiken en op de overgangszone tussen beide, grofweg van Noordwest-Spanje via het zuidoosten van Frankrijk naar de Alpen en Polen, vallen steeds weer regen- en onweersbuien. Vooral de Alpen hebben daar last van.

Knik in de straalstroom

Op de weerkaarten zijn daarbij de lagedrukgebieden opvallend, die bij IJsland, maar ook boven het noordwesten en westen van Europa rondhangen. Dat gebied met depressies hangt samen met iets wat we in de meteorologie een bovenluchttrog, ofwel een uitzakking van lagedruk in de bovenlucht noemen. Eigenlijk zit er boven het westen van Europa steeds een knik in de straalstroom. Met aan de westzijde ervan noordwestelijke wind die de koelere lucht, afkomstig van de noordelijke delen van de Oceaan, steeds weer tot boven ons deel van Europa weet te brengen. En aan de oostzijde ervan de zuidwestelijke winden die de warmte vanuit het zuiden naar het noordoosten blazen, over Zuid-, Zuidoost- en Oost-Europa. Zolang die knik op zijn plaats blijft, verandert weinig in de situatie van nu. En komt een zomerdoorbraak er bij ons niet.

Wordt het patroon doorbroken, doordat bijvoorbeeld een hogedrukgebied in onze omgeving verschijnt, dan kan de zomer wel aan zijn echte doorbraak gaan werken.

Week 1: van maandag 8 tot en met zondag 14 juli

  • Eerst veel zon en snel opwarmend, daarna wisselvallig

  • Wind uit richtingen tussen noordoost en zuidwest

  • Vaak 20 tot 25 graden, dinsdag en woensdag warmer

Een hogedrukgebied, dat aan het begin onze omgeving passeert, komt boven Scandinavië terecht en wordt daar naar het noorden geduwd. Het is niet sterk genoeg om een lagedrukgebied aan zijn zuidflank tegen te houden. Het bereikt onze omgeving al vanaf dinsdag en dan wordt de kans op enkele flinke regen- en onweersbuien alweer groot. Wel gaat de temperaturen volgende week omhoog. Op veel dagen wordt het van west naar oost tussen 20 en 25 graden, en dinsdag kan het in het hele land en woensdag in het oosten ook echt zomers warm worden met temperaturen op grotere schaal tussen 25 en 30 graden.

De wind waait uit richtingen tussen noordoost en zuidwest, afhankelijk van hoe de depressies zich ten opzichte van ons land positioneren. Pas in het weekend, als de wind een meer noordelijke component krijgt, gaan de temperaturen overal nog wat verder omlaag.

Week 2: van maandag 15 tot en met zondag 21 juli

  • Een hogedrukgebied dichtbij

  • Vaak droog weer en flink wat zon

  • Zomers warm, in de kustgebieden onzeker

We krijgen een luchtdrukverdeling die bij een positieve NAO-index hoort. Bij IJsland en Groenland liggen lagedrukgebieden, het Azorenhogedrukgebied is sterk en ook boven onze omgeving en Scandinavië is de luchtdruk hoog. Het lijkt een verregaand droge week op te leveren met flink wat zon en niet al teveel wind. Voor de temperaturen is de windrichting van belang. Is er nauwelijks wind of is de wind noordoostelijk, dan wordt het voluit zomer. Waait de wind uit het (zuid)westen dan wordt de warmte in het westen en noorden duidelijk getemperd. Kijk je nu naar de kaarten zoals ze voorliggen, dan is de kans op dat laatste waarschijnlijk iets groter.

Week 3: van maandag 22 tot en met zondag 28 juli

  • Nog steeds een hogedrukgebied dichtbij

  • Flink wat zon, over het algemeen droog

  • Het blijft (zomers) warm, aan de noordkust koeler

Het hogedrukgebied lijkt zijn basis iets meer naar de Britse eilanden te verleggen, maar houdt een stevige uitloper tot over Scandinavië. Het droge en vaak vrij zonnige weer houdt dan ook aan. Daarbij krijgt de wind een noordelijke component. De onzekerheid in de temperaturen voor de kustgebieden houdt dan ook aan, vooral in het noorden. Maar in het binnenland moet het vrij warme, misschien wel gewoon zomerse weer met deze drukverdeling aanhouden.

Week 4: van 29 juli tot en met zondag 4 augustus

  • Nog steeds hogedrukweer

  • Waarschijnlijk veel zon en zomers warm

  • Weinig wind, mogelijk uit noordoost

Het hogedrukgebied wordt door het computermodel nog verder naar het westen ingetekend, maar lijkt een uitloper tot over onze omgeving te houden. Als dat zo is, is er weinig aan de hand en houdt het zomerweer aan. Het is wel een verwachting die gevoelig is voor kleine verschuivingen. Want komen we aan de noordkant van de uitloper uit, of is die uitloper er helemaal niet, dan wordt het met een noordelijke wind wel koeler en kan het ook wisselvalliger zijn. Maar puur op basis van deze kaarten is dat nog niet het geval.

Week 5 en 6: van 5 tot en met 18 augustus

  • Wellicht tijdelijk koeler en wisselvalliger

  • Daarna mogelijk een comeback van de zomer

  • Te vaag om nu al uitspraken over te doen

Het beeld in deze twee weken wordt vager. Eerst lijkt het hogedrukgebied zich ver weg op de Oceaan terug te trekken. In onze omgeving krijgt de wind op basis van die ontwikkeling een noordwestelijke component en lijkt het tijdelijk wisselvalliger en koeler te worden. In de laatste week van de verwachting, en dan zitten we alweer halverwege de augustusmaand, komt het dan weer terug. En moet het zomerweer bij ons ook een comeback maken. Toch zijn deze ontwikkelingen te ver weg en te diffuus in de kaarten om er nu al een echte uitspraak over te kunnen doen. Eerst moet de weersverandering op de kortere termijn er ook maar eens komen.

Samenvattend:

Na nog een wisselvallige, komende week, zijn er eindelijk signalen dat de zomer aan een doorbraak gaat werken. Als de kaarten, zoals we die nu zien uitkomen, mogen we vanaf halverwege juli aan een periode met zomerweer denken, die mogelijk langer aanhoudt. Met steeds een hogedrukgebied dichtbij, flink wat zon en duidelijk afnemende neerslagkansen. Van de windrichting en de hoeveelheid zon zal afhangen hoe warm het dan precies wordt, maar de kans op zomerse temperaturen lijkt aanzienlijk, zeker in het binnenland.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller