CO2-metingen op de tocht door kaalslag Amerikaanse weerdienst
Reinout van den BornDe kaalslag van de Amerikaanse weerdienst, onder de regering Trump en zijn adviseur Elon musk, houdt aan. Meer dan 1000 medewerkers hebben de afgelopen weken hun baan al verloren. Zo’n 34 kantoren staan nu op de nominatie om gesloten te worden. Daaronder bevindt zich de beroemde meetlocatie Mauna Loa in Hawaï, waar al meer dan 65 jaar lang de CO2-concentratie in de aardatmosfeer wordt gemeten.
Het kantoor op Hawaï staat op een lijst die door de democraten in het Amerikaanse congres is vrijgegeven. Ze hebben de verantwoordelijke minister om extra informatie gevraagd. Behalve met klimaatonderzoek houdt NOAA zich ook met weersverwachtingen bezig.

Ideale plek
De top van de vulkaan Mauna Loa is de ideale plek voor de CO2-metingen. Niet alleen is de lucht er ijl, ook ligt de vulkaan met zijn positie midden op de Grote Oceaan ver bij grote bevolkingsconcentraties vandaan die de metingen kunnen verstoren. Voor wetenschappers wereldwijd is Mauna Loa het ijkpunt als het om de metingen van CO2 gaat.
De eerste metingen werden er in 1958 gedaan, destijds om het verloop van de CO2-concentratie tijdens de seizoenen in beeld te brengen. In de lente, als de bossen op het noordelijk halfrond in blad komen, neemt de wereldwijde CO2-concentratie af. In de herfst, als het blad op de grond valt en weer begint te rotten, komt er juist meer CO2 in de lucht terecht.
De CO2-concentratie bleek te stijgen
Toen deze metingen van start gingen, ontdekten de wetenschappers al snel ook een andere trend, namelijk dat de CO2-concentratie op aarde van jaar tot jaar steeds een beetje hoger wordt. Inmiddels zitten we boven 420 ppm (parts per milion), veel meer dan de 315 ppm waarmee de metingen aan het begin van de jaren zestig begonnen. En meer dan vijftig procent hoger, als je de waarde van nu met die van de pre-industriële tijd vergelijkt.
Feitelijk vormen de metingen op Hawaï de basis onder het klimaatonderzoek dat de laatste tientallen jaren is verricht en waardoor we weten dat het klimaat op aarde behoorlijk uit de bocht aan het vliegen is. De huidige regering Trump sluit de ogen voor die situatie en trekt alle milieu- en klimaatmaatregelen in, om de industrie zoveel mogelijk vrij baan te geven.
Juist de VS heeft met extreem weer te kampen
Ondertussen worden de gevolgen van de opwarming van de aarde ook – en misschien wel vooral – in de VS steeds duidelijker. Het land wordt de laatste jaren geteisterd door extreem weer. Met hittegolven die hun weerga niet kennen, bosbranden die enorme gebieden in de as leggen, orkanen die steeds sterker worden, tornado’s die deze week nog tientallen slachtoffers maakten en zandstormen, in door droogte geteisterde gebieden.
Ondertussen kalven de kusten aan beide zijden van de VS af, zorgen veranderde stromingen tijdens de wintermaanden voor uitbraken van kou die chaos en overlast veroorzaken en komen de oogsten in het gedrang, niet alleen door hitte en droogte, maar ook doordat hele gebieden tijdens perioden met regen onder water komen te staan.
Dom opportunisme
Het precies op moment sluiten van één van de meeste beeldbepalende vestigingen van de nationale weerdienst, waar de oorzaak van dit alles – de oplopende concentratie van CO2 in de atmosfeer – wordt gemeten, kan niet anders dan als een actie van dom opportunisme worden gezien. Onder het mom van: als je het niet meet, weet je het niet. En is er niks aan de hand. Gelukkig wordt de CO2-concentratie ook op andere plekken op aarde gemeten.
Laten we hopen dat het weldenkende deel van Amerika op tijd wakker wordt en alles in het werk zal stellen om deze naderende gruweldaad alsnog tegen te houden.
Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon
Mis ook deze verhalen niet:
De drijvende kracht achter de vulkaanuitbarstingen op Reykjanes
Lenteverwachting 2025: er tekent zich een droog en warm patroon af
Instorting poolwervel een feit, aanvulling op lenteverwachting 2025
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller