Code rood vanwege mogelijk noodweer op Mallorca

Foto boven: In Dénia was het onweer er gistermorgen al vroeg bij.

Het is nog geen herfst, we zitten nog middenin de zomer, maar het lagedrukgebied dat de komende dagen net ten oosten van Spanje boven de erg warme Middellandse Zee komt te liggen, doet al wel een beetje aan de herfst denken. Op Mallorca is vandaag een code rood van kracht. Op zee kan er de komende dagen 450 millimeter vallen.

Niet alleen het oosten van Spanje, maar ook de Balearen (Mallorca, Menorca en Ibiza) krijgen vol met de invloed van het zich vormende lagedrukgebied te maken. Het Franse Arome-model berekent voor de omgeving rondom Mallorca (en dan vooral op zee) neerslagtotalen van tot 450 millimeter. Zeker de kustregio in het noordoosten van Mallorca kan daarvan heel wat meekrijgen. Daar is vandaag een code rood van kracht.

Een trog kwam op Spanje af

Het begon de afgelopen dagen allemaal toen vanuit het westen een trog het Iberisch schiereiland naderde. Eigenlijk kun je dat als een knik in de lijnen van gelijke luchtdruk zien. Aan de voorzijde is de wind zuidelijk, aan de achterzijde noordwestelijk.

Toen de wind nog zuidelijk was, werd de hete lucht vanuit Spanje op transport naar het noorden gezet, in de richting van Nederland. Afgelopen zondag leverde die beweging in het uiterste noorden van Spanje extreem hoge temperaturen op. In de aan de Golf van Biskaje gelegen steden Bilbao en San Sebastian werd het 43 of 44 graden. Ook het zuidwesten van Frankrijk kwam in de hitte en zag de temperaturen tot plaatselijk 42 graden oplopen.

Veel koelere lucht

Tegelijkertijd kwam het noordwesten van Spanje aan de andere kant van de trog in de noordwestelijke wind terecht, die veel koelere lucht het land in blies. Was het er de ene dag nog 40 graden, de volgende dag werd het niet warmer dan 23 graden. Met een sterk vlagerige wind erbij. Dat scheelde een jas, vertelden Nederland die in het gebied wonen.

Inmiddels is die knik boven het oosten van Spanje aangekomen. Daar snoert de koudere lucht in de hogere delen van de atmosfeer zich af en vormt zich een apart lagedrukgebied dat boven de warme Middellandse Zee terechtkomt en met dat warme zeewater gaat interacteren. Er vielen de afgelopen dagen, toen de trog het noorden van Spanje passeerde, vooral in de noordelijke helft al af en toe zware buien, met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. In de Spaanse steden met hun nauwe straten leveren dergelijke buien meteen wateroverlast op.

Dénia had al vroeg onweer

In het oosten van Spanje kan dat, met het lagedrukgebied boven de Middellandse Zee vandaag dichtbij, nog op uitgebreidere schaal gebeuren. Gisteren was het onweer er in Dénia aan de oostkust al vroeg bij. Vanaf een uur of 7 was de bliksem er niet van de lucht, rolde de ene na de andere donder over de stad en viel erg veel regen. Zelfs daar is dat toch een bijzonder beeld, zo halverwege de augustusmaand. Het had er ook lange tijd niet geregend. De meeste regen viel in Murcia, in het zuidoosten. Plaatselijk kwam er meer dan 50 millimeter omlaag.

Met name op de Balearen en dan specifiek Mallorca is het vandaag oppassen geblazen. De zware tot zeer zware buien die er boven het warme zeewater ontstaan, kunnen gemakkelijk het land opkomen en dan met name in de kustgebieden veel water achterlaten. Dergelijke regenhoeveelheden leveren ook op de eilanden wateroverlast op. De Spaanse weerdienst heeft voor het hele gebied van de Balearen een code oranje afgegeven en voor het noordoosten van Mallorca een code rood..

Buien naar Italië en de Alpen

Na vandaag trekt het lagedrukgebied langzaam verder naar het oosten. Voor morgen is voor de Balearen nog een code geel van kracht, met uitzondering van Ibiza. De zware buien trekken dan naar Corsica en Sardinië en komen tegelijkertijd in Italië en uiteindelijk ook in de Alpen terecht. Ook daar worden zware buien verwacht, met veel regen in korte tijd, grote hagel en zware windstoten. Buien die op die manier ook daar grote overlast kunnen veroorzaken.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller