We hebben er lang op moeten wachten, maar nu komt hij dan echt: de weersverbetering. Vandaag kan – vooral in het zuiden – nog een enkele bui vallen. Morgen schijnt de zon overal, in het binnenland afgewisseld door stapelwolken, en wordt het warmer.
Er was gisteren weer veel aan de hand in weer, vooral buiten Nederland. Op de overgangszone tussen de hete lucht, die grote delen van Oost-Europa in de greep heeft, en het koelere weer aan onze kant van het continent, ontstonden met name boven Duitsland en in het Zwitserse en Franse deel van de Alpen zware regen- en onweersbuien.
Overstromingen in de Alpen
Vooral in de Alpen spitste de situatie zich toe. In de Hautes Alpes in Frankrijk, maar ook in het Zwitserse Wallis viel in korte tijd zoveel regen dat meerdere rivieren buiten hun oevers traden. Ook het water van de snel smeltende sneeuw in de hoge delen van de Alpen leverde een bijdrage. Door de plotselinge overstromingen moesten campings worden ontruimd, werden steeds meer wegen afgesloten en raakten hele dorpen voor kortere of langere tijd van de buitenwereld afgesloten. Dat laatste gold bijvoorbeeld voor de bekende Zwitserse plaats Zermatt, vlakbij de Matterhorn, waar het riviertje de Vispa buiten zijn oevers trad.
Ook de komende dagen blijft het nat in de Alpen. Doordat boven de Golf van Genua een lagedrukgebied ontstaat, kunnen de Alpen in Noord-Italië als nieuw aandachtsgebied aan het door zware regenval getroffen deel van de bergen worden toegevoegd.
Bij ons wordt het beter
Bij ons gaat het juist de goede kant op met het weer. Vallen vandaag, voornamelijk in het zuiden, nog een paar laatste buien, morgen lijkt het overal droog te blijven. En zien we daarbij de zon vandaag in de loop van de middag en avond op veel plaatsen doorbreken, morgen moet dat eigenlijk overal meteen vanaf de ochtend lukken. In het oosten komen later dan nog wel weer enkele stapelwolken tot ontwikkeling. Er waait een zwakke tot matige wind, die van zuidwest via west morgen naar noordelijke richtingen draait en de temperaturen, die vanmiddag van west naar oost tussen 17 en 21 graden uitkomen, kunnen morgen al tot 24 graden stijgen.
Maandag, dinsdag en woensdag lijken warme dagen te worden. Met een oostelijke wind komt de warmte uit Centraal-Europa dan ook naar onze omgeving. Het levert maandag temperaturen tussen 21 en 26 graden op, dinsdag maxima van 23 graden op de Wadden tot 28 graden in de rest van Nederland. Woensdag zou het zelfs lokaal 30 graden kunnen worden.
Nieuwe storing
Later op woensdag en op donderdag komt vanuit het zuidwesten een nieuwe storing naderbij. De kans bestaat dat de daarbij behorende regen- en onweersbuien al later op woensdag het land binnenkomen. Gebeurt dat nog niet, dan staat de verandering voor de donderdag op het programma. De buien horen bij een lagedrukgebied dat op de Oceaan naar het oosten komt opzetten. Het is er de oorzaak van dat de wind in Nederland, na het overtrekken van de buien, vanaf het einde van de week opnieuw de zuidwesthoek opzoekt. Dan gaan de temperaturen weer omlaag en moeten we net als voorheen weer op af en toe buien rekenen.
Wat dat betreft, is het dus goed om het er de komende dagen meteen van te nemen. Want een lange periode met zomerweer, lijkt het vooralsnog niet te worden. Een aandachtspuntje is nog de zon. Die staat op dit moment op zijn hoogste punt van het jaar en is daardoor erg fel. De komende dagen wordt op een zonkracht 7 gerekend. Voor de meest voorkomende huidtypes betekent dit dat je na 10 minuten of een kwartier in de volle zon al begint te verbranden. Wil je toch zonnebaden, dan zul je je voor die tijd dus goed moeten insmeren.
Verder lezen:
Vakantieweer: bij ons eindelijk zomer, in het zuidoosten puffen
Als de zomer van 1983 nu eens de blauwdruk zou zijn voor die van nu...
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller