Eerst veel wind, later mogelijk veel regen en uiteindelijk hitte

Foto boven: Lekker uitwaaien in de wind - Chris Meewis

Het weer heeft, nu het einde van de zomer met rasse schreden nadert, nog een interessante fase voor ons in petto. Het gaat snel, maar de volgende ingrediënten staan nog op de rol. Vandaag is het de wind die de hoofdrol pakt, met aan zee windkracht 8 en zware windstoten. Zaterdag zou het de regen kunnen zijn die een hoofdrol voor zich opeist en later volgende week is het een mogelijke hitteperiode die de aandacht pakt.

Het komt allemaal na een tweede helft van de zomer, die straks mogelijk als de op 4 na warmste sinds 1901 de boeken in gaat. Dan moet de gemiddelde temperatuur over de tweede helft op 19,53 graden of hoger uitkomen. We koersten donderdagochtend op een gemiddelde temperatuur van 19,58 graden in die periode af. Het zou dus moeten kunnen.

Uitwaaien Chris
Lekker uitwaaien in de wind - Chris Meewis

Sterke straalstroom

Op dit moment is boven de Oceaan nog een sterke straalstroom aanwezig. Daarin heeft zich donderdag midden op de Oceaan een klein lagedrukgebied gevormd dat via de Britse eilanden naar het zuiden van Noorwegen snelt en daarbij boven de Noordzee zijn grootste activiteit krijgt. Het lagedrukgebied heeft ook een naam gekregen en heet Lilian, onder meer vanwege het actieve windveld dat zich rond de kern heeft gevormd. Ook wordt tijdens de passage van Lilian op de Britse eilanden en in Zuid-Noorwegen een flinke bak regen verwacht.

Bij ons in Nederland is het vooral de wind die opvalt. Boven land wordt die zuidwestenwind vanochtend vrij krachtig tot krachtig, aan zee komt een harde tot stormachtige wind te staan, kracht 7 tot 8 en vooral in het noordwesten en noorden zijn zware windstoten mogelijk, op zee tot 90 kilometer per uur en op de Wadden misschien nog wel iets hoger. Het hoogtepunt van de bijna-storm wordt rond het middaguur en in de eerste helft van de middag verwacht. Daarbij is er vrij veel bewolking en kan verspreid over het land wat regen of een bui vallen. Grote hoeveelheden regen worden niet verwacht. Later in de middag breekt de zon weer vaker door en neemt de wind behoorlijk af. Het wordt hierbij tussen 20 en lokaal 24 g raden.

Restje van het front

Een restje van het front, dat vandaag door Lilian boven Nederland gedropt wordt, blijft vanavond en de komende nacht boven het zuidoosten slepen. Daar is het dan ook bewolkt en kan lokaal nog een spatje regen vallen. In de rest van het land komen opklaringen voor. De zuidwestelijke wind is aan zee nog af en toe vrij krachtig en de temperaturen dalen tot 13 of 14 graden in de gebieden met opklaringen en tot rond 17 graden op plekken met bewolking.

Morgen vormt zich in het front boven West-Europa een golf die in hoog tempo van Bretagne naar het zuidoosten van Engeland en vervolgens naar het zuiden van Noorwegen trekt. Zodra de golf ons land voorbij is, krijgt het front een zwieper en trekt naar het oosten.

Twee onzekerheden

Hierbij spelen twee onzekerheden een rol. De eerste vraag is of de golf nog tot een apart lagedrukgebiedje weet uit te groeien, zoals in voorgaande modelberekeningen af en toe gesuggereerd werd. De tweede vraag is hoe de koers van én de golf, of het lagedrukgebied (als dat ontstaat) precies zal zijn. Van die twee factoren hangt af hoeveel regen er ons valt.

Wordt het een lagedrukgebiedje, en of is de koers van golf of lagedrukgebiedje iets oostelijker dan nu wordt ingetekend, dan kan morgen in potentie erg veel regen vallen. Gebeurt één van beide of beide niet, dan passeren in de tweede helft van de middag vanuit het westen wel een paar felle buien het land, maar lijkt het met de neerslaghoeveelheden mee te vallen. De zuidelijke tot zuidwestelijke wind is aan zee nog af en toe krachtig en doordat aan de oostflank van de storing warme lucht meekomt, kan het in het in het oosten van het land voor de passage van de buien uit met flink wat zon behoorlijk warm worden. Temperaturen van 27 of 28 graden zijn er goed mogelijk. In dat geval zou het ook volop zomerweer zijn.

Vanaf zondag is het gedaan met de wisselvalligheid. Zondag passeert vanuit het westen een rug van hogedruk. Het is dan droog en bij veel zon wordt het tussen 19 en 22 graden. Maandag splitst een nieuwe hogedrukcel zich van het Azorenhogedrukgebied af en trekt snel via Frankrijk naar Duitsland en Polen en daarna verder naar het noordoosten van Europa. Het wordt daarbij groter en sterker. Maandag liggen we nog aan de flank ervan in een afnemende zuidwestelijke wind. Stapelwolken en de zon wisselen elkaar af en het wordt opnieuw 19 tot 22 graden.

Later hitte

Vanaf dinsdag, als het hogedrukgebied geleidelijk boven het noordoosten van Europa terechtkomt, draait de wind naar het oosten tot zuidoosten en schieten de temperaturen omhoog. Dinsdag kan het in Limburg al 27 of 28 graden worden, woensdag komen in het oosten en zuidoosten de eerste dertigers in zicht en donderdag kan het op uitgebreidere schaal zelfs 30 graden of nog wat warmer worden. Voor de dagen daarna is de verwachting nog onzeker. Er is de mogelijkheid dat storingen dichterbij komen, de kans op buien weer toeneemt en de temperaturen geleidelijk een stapje terugdoen. Er is echter ook een optie dat het (zeer) warme weer nog enkele dagen langer aanhoudt. Dan is er kans op een (regionale) hittegolf.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller