En weer was het kouder: tot -13 graden in de duinpannen
Reinout van den BornHet leek bijna niet mogelijk, maar de nacht is opnieuw kouder verlopen dan voorgaande nachten. In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet vroor het op meerdere plaatsen 13 graden. Op een hoogte van anderhalve meter!
De omstandigheden voor een scherpe afkoeling waren ideaal. Niet alleen naderde vanuit het noorden een rug van hogedruk, waardoor in de noordelijke helft van het land de wind nagenoeg wegviel, ook bevonden we ons in van oorsprong koude lucht. Niet alleen aan de grond, maar ook op grotere hoogte. Op 1500 meter hoogte vroor het vannacht 6 graden.

In 5 duinpannen strenge vorst
In 5 van de 9 duinpannen met meetopstellingen kwam het de afgelopen nacht op de gebruikelijke anderhalve meter hoogte tot strenge vorst. Bol 2 in het Bergense bos was opnieuw de koudste plaats. De temperatuur daalde er tot -13,41 graden. Op korte afstand volgden Bergen met -13,12 graden en Castricum met -13,04 graden. Ook Camperduin (-11,49 graden) en Vogelmeer 2 (-10,12 graden) noteerden een nacht met strenge vorst.
Vogelmeer 1 met -8,64 graden, Vogelmeer 3 met -8,52 graden, Wimmenum met -8,10 graden en en Santpoort met -8,03 graden kwamen niet verder dan matige vorst. Aan de grond was Bol 2 eveneens het koudst met -12,99 graden. Daar was de grondtemperatuur hoger dan de temperatuur op anderhalve meter, in de ‘warmere’ duinpannen was hij juist lager.
Van de KNMI-stations was Eelde het koudst
Van de KNMI-stations was Eelde het koudst met -6,7 graden, gevolgd door Wijk aan Zee met -6,4 graden en Nieuw-Beerta en Leeuwarden, met -5,1 graden, allemaal op anderhalve meter. Op 10 centimeter noteerde Eelde -10,7 graden, gevolgd door Leeuwarden met -9,1 graden en Wijk aan Zee met -8,8 graden. Verder naar het zuiden was het warmer, door de sterkere wind. Vlissingen en Wilhelminadorp kwamen niet tot vorst, ook niet op een hoogte van 10 centimeter.
Doordat de rug van hogedruk het land vandaag passeert, is het eerst op de meeste plaatsen zonnig. In het Waddengebied komen meteen al wolkenvelden voor die ook het noorden van het land binnentrekken. Vanmiddag komen de eerste wolken ook in het midden van het land aan. Daarbij lijken die wolkenvelden net als gisteren weer wat op te breken.
Bewolking drijft het noorden binnen
Dikkere bewolking bereikt halverwege de middag het noorden van het land. Uit die bewolking kan een klein buitje of een spatje regen vallen. De zwakke tot matige, aan de Zeeuwse kust eerst nog af en toe vrij krachtige noordoostenwind draait naar noord tot noordwest en neemt wat af en de temperaturen lopen op tot tussen 8 en 10 graden.
De wolkenvelden trekken vanavond en de komende nacht verder naar het zuiden. In het noorden klaart het later in de nacht weer op. Verder verdwijnt de neerslag. In de opklaringen in het noorden van het land kan het opnieuw een paar graden vriezen, in de rest van het land wordt het een stuk lastiger voor de temperaturen om beneden het vriespunt te komen.
Morgen een straffe en koude oostenwind
Morgen steekt in het hele land een straffe oostelijke tot noordoostelijke wind op die zeer droge lucht aanvoert. De luchtvochtigheid gaat een stuk omlaag. Het wordt een stralend zonnige dag met felblauwe luchten. Hoewel de temperaturen morgenmiddag net als vandaag tussen 8 en 10 graden uitkomen, voelt het door de wind en de lage luchtvochtigheid een stuk kouder aan. In de wind kan het voor het gevoel zelfs behoorlijk schraal zijn.
De nacht naar dinsdag verloopt helemaal helder. De noordoostelijke wind neemt daarbij wat af en de temperaturen gaan opnieuw flink omlaag. Het gaat wederom licht tot matig vriezen, met op de koudste plaatsen temperaturen tot -7 graden. In de duinpannen en aan de grond kan het op meerdere plaatsen streng vriezen. De koudste gebieden lijken deze keer het oosten en noordoosten te worden, omdat daar de minste wind wordt verwacht.
Dinsdag overdag al warmer
Dinsdag is een zonnige dag. Er waait een zwakke tot matige oostelijke wind en de temperaturen komen wat hoger uit. In het zuiden kan het kwik tot 13, lokaal 14 graden oplopen, in het noorden blijft het kwik rond 10 graden steken. Het voelt ook minder koud aan.
Doordat het hogedrukgebied later in de week boven het zuidoosten van Europa komt te liggen, draait de wind bij ons dan naar zuidelijke richtingen. De temperaturen lopen verder op. Woensdag kan het in het zuiden van Limburg al 17 graden worden, donderdag stijgt het kwik op veel meer plaatsen tot 18, misschien wel 19 graden. In de nachten verdwijnt de vorst.
Zachte weer houdt tot en met het weekend aan
Het veel zachtere weer lijkt tot en met het weekend aan te houden. Wel komt er langzaam meer bewolking en kan vanaf donderdag heel lokaal een bui vallen. Vanaf maandag lijkt een nieuw hogedrukgebied boven de oceaan het weer bij ons in de greep te krijgen. De wind draait dan naar west tot noordwest, er wordt koudere lucht aangevoerd en het kwik gaat omlaag. Als gevolg van de invloed van het nieuwe hoog lijkt het wel weer verregaand droog te blijven.
Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon
Mis ook deze verhalen niet:
De drijvende kracht achter de vulkaanuitbarstingen op Reykjanes
Lenteverwachting 2025: er tekent zich een droog en warm patroon af
Instorting poolwervel een feit, aanvulling op lenteverwachting 2025
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller