Europa: vanaf weekend opnieuw noodweer in Alpen en Italië?

Foto boven: De Alpen in Zwitserland - Karin Broekhuijsen

Terwijl de hoge temperaturen in grote delen van Europa ook de komende tijd nog aanhouden, blijft het niet overal droog. Een herhaling van het noodweer van eerder deze week in de Alpen en in Italië ligt voor het komende weekend op de loer.

Advertentie

In een langgerekt front, dat in de loop van zaterdag en zondag van noord naar zuid over het centrale deel van Europa komt te liggen, vormen zich twee lagedrukgebieden. Eén ervan komt maandag boven de Golf van Genua te liggen en trekt langs de Italiaanse westkust naar het zuidoosten. Een tweede ontstaat boven het binnenland van Marokko en trekt naar Zuid-Italië. Daar fuseren ze om vervolgens samen verder naar het oosten te gaan, in de richting van eerst Griekenland waar woensdag en donderdag (onweers)buien kunnen vallen.

De Alpen in Zwitserland - Karin Broekhuijsen
De Alpen in Zwitserland - Karin Broekhuijsen

Heet Spanje

Het front, dat over Europa naar het oosten trekt, brengt in Spanje op zaterdag in het noorden en zondag in het oosten een paar regen- of onweersbuien. Verder blijft het er op de meeste plaatsen droog en schijnt de zon volop. Met name in de gebieden waar de buien in het weekend vallen, wordt de hitte even wat gedempt, maar in grote delen van het binnenland van Spanje houden de hoge temperaturen aan. En gaat de zomer nog even met volle kracht door.

In Italië komen de regen- en onweersbuien maandag aan, het eerst in het noorden. Later op die dag en ook op dinsdag verplaatsen ze zich verder naar het zuiden. Zelfs het door droogte geteisterde Sicilië kan er dan een paar overkrijgen. Het kunnen forse buien zijn, soms met hagel, veel wind en grote hoeveelheden regen in korte tijd. De situatie lijkt wel een beetje op die van het afgelopen weekend, toen Italië ook met zware buien te kampen had.

Opnieuw noodweer in de Alpen

Deden de Alpenlanden toen volop mee met de buien, ook deze keer blijven ze niet gespaard. Zondag begint het in Frankrijk en Zwitserland, maandag komt ook Oostenrijk aan bod. Net als tijdens de vorige sessie, kunnen de buien ook nu weer zwaar zijn, veel regen in korte tijd brengen en regionaal wateroverlast brengen. Voor de zoveelste keer deze zomer. De schade van het vorige noodweer is nog nauwelijks weggewerkt, of het volgende komt eraan.

Het noordwesten van Europa krijgt met een ander lagedrukgebied te maken. Het ontstaat vrijdag in het deel van het front dat dan nog vrij ver naar het zuiden op de Oceaan ligt, en trekt zaterdag van de noordwestpunt van Spanje via Frankrijk in de richting van België en Noordwest-Duitsland, waar het zondagochtend vroeg aankomt. In de baan van het lagedrukgebied ontstaan zware regen- en onweersbuien, waar zowel Frankrijk, de Benelux, Denemarken en het zuiden van Zweden mee te maken krijgen. Een extra factor hierbij is dat de windschering op de kop van het lagedrukgebied groot is en die kan een extra impuls aan de buien geven.

Bij ons zaterdag forse buien

Is het in het zuiden van Europa nog steeds erg warm, bij ons is het iets gematigder. Het lagedrukgebied dat in het weekend over het noordwesten van Europa richting Scandinavië trekt, brengt aan zijn oostflank een golf met warmte met zich mee, die over het zuidoosten en oosten van Frankrijk en de Alpen richting Duitsland beweegt. Nederland lijkt er net buiten te blijven, al is dat nog niet helemaal zeker. De buien verdringen vervolgens de warme lucht weer. En dat kunnen in de loop van zaterdag bij ons en zondag in Duitsland forse (onweers)buien zijn.

Boven het westen van Polen lopen de buien uiteindelijk vast op een hogedrukgebied dat boven het westen van Rusland ligt. Daar weet de warmte zich dan ook een groot deel van de komende week te handhaven. Maandag, dinsdag en woensdag trekt een nieuw hogedrukgebied vanuit Frankrijk, via België en Nederland naar Scandinavië. Doordat het daar een verbinding krijgt met het hogedrukgebied in het oosten, draait de wind in grote delen van Europa rond woensdag naar oostelijke richtingen en kan de warmte in het oosten westwaarts stromen. De vraag is dan of het lang genoeg duurt om een groot deel van Europa weer in een zomerperiode te krijgen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller