Het blijft grijs, maar is wel even flink kouder

Foto boven: Hoge gebouwen staan met hun toppen in de wolken - Jolanda Bakker

Het grijze en vrij nevelige, soms ook mistige weer van de laatste dagen houdt nog tot en met een deel van zondag aan. Daarbij zijn de temperaturen duidelijk lager dan we van de laatste tijd gewend waren. Later op zondag, maandag en dinsdag komt er meer wind en gaan de temperaturen, in elk geval tijdelijk, ook weer omhoog.

Advertentie

Het is gisteren en de afgelopen nacht flink afgekoeld. In Zuid-Limburg kwam de temperatuur zelfs beneden het vriespunt. In Maastricht vroor het 2,6 graden. Een stukje verder naar het noorden daalde de temperatuur tot min 0,6 graden, in Ell. In de rest van het land, waar de bewolking nog de overhand had, werd het tussen 1 en 4 graden.

Hoge gebouwen staan met hun toppen in de wolken - Jolanda Bakker
Hoge gebouwen staan met hun toppen in de wolken - Jolanda Bakker

Temperatuurverschillen

Vanmiddag liggen de temperaturen tussen 0 of 1 graden in het oosten en zuidoosten en 5 graden, plaatselijk in het noordwesten van het land. Daarbij hebben wolken de overhand en is het op veel plekken mistig. Vooral in het zuidoosten kan ook de zon even doorkomen. De zwakke wind waait uit allerlei richtingen en het voelt buiten waterkoud aan.

Vanavond en de komende nacht kan het kwik op meer plaatsen in het oosten en zuidoosten van het land tot rond of iets beneden het vriespunt dalen. Daarbij moet de mist zich opnieuw uitbreiden, op andere plaatsen is het nevelig. In het westen en noorden blijven de temperaturen in het algemeen net boven het vriespunt.

Morgen opnieuw grijs, nevelig en soms mistig

Morgen overdag lijkt het weer op dat van vandaag. Opnieuw hebben laaghangende wolken de overhand, komt plaatselijk mist voor en is de kans op zo het grootst in het oosten en zuidoosten van het land. Maar dat moet dan nog wel gebeuren. De wind draait naar zuidwest tot zuid en neemt later op de dag iets toe. Het wordt een koude dag met temperaturen rond het vriespunt in het oosten van het land en tussen 3 en 5 graden in het noordwesten.

Ook de zondag begint nog koud, grijs en met plaatselijk mist. Wel lijkt de zuidwest- tot zuidenwind in de loop van de dag toe te nemen, om aan zee krachtig en in de avond af en toe hard te worden. De temperaturen lopen in de middag daardoor wat verder op. In het zuidoosten kan het alweer 5 graden worden, in het noordwesten misschien wel 10. Uit de bewolking valt plaatselijk wat lichte motregen, maar de hoeveelheden zijn klein.

Maandag en dinsdag flink wat wind

Ook maandag en dinsdag waait het behoorlijk, aan zee hard uit west tot zuidwest. Wolkenvelden hebben de overhand, in het westen en noordwesten kan ook de zon zich even laten zien. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De temperaturen komen dan tussen 7 graden in het zuiden van Limburg en 10 graden, plaatselijk in Noord-Holland uit.

In de loop van oudejaarsdag wordt de situatie interessant. Koude lucht vanuit het noorden komt dichterbij. Daardoor nemen de neerslagkansen toe. Het gaat om een regenzone die vanuit het noorden een deel van het land kan veroveren.

Jaarwisseling is onzeker

Onzeker is nog waar de regen zich op het moment van de jaarwisseling precies bevindt. Wel is er ook op oudejaarsdag veel wind, vanuit het zuidwesten. Aan zee kan die wind hard tot stormachtig zijn. Met temperaturen tussen 7 en 10 graden is het bij dit alles ook nog steeds relatief zacht voor de tijd van het jaar, ook op het moment suprême.

Op nieuwjaarsdag en een dag later komt van over de Britse eilanden een lagedrukgebied dichterbij. Het activeert sterk en duwt de overgangszone met de koude lucht op 2 januari weer wat naar het noorden terug. Eerst passeert in de ochtend een koufront. Daarachter neemt de wind fiks toe, zijn er aan zee stormkansen en kunnen zeer zware windstoten optreden. Tegelijkertijd trekt een hoeveelheid buien over het land en komen de temperaturen in de loop van de dag lager uit doordat de koudere lucht binnenstroomt.

Langere termijn onzeker

Voor de dagen daarna zijn de berekeningen nog onzeker. Daar waar de hoofdberekeningen van de meeste modellen het koudere weer maar tijdelijk laten zijn, zien we in de berekeningen op de achtergrond dat het koudere weer kan verscherpen en langer aanhoudt. Op dit moment zullen we nog moeten afwachten welke kant het uiteindelijk precies op gaat. Er wordt een titanenstrijd gestreden rondom de winter.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller