Het weer deze week: eerste speldenprikjes van de herfst

Foto boven: Een tor in het groen - Grieta Spannenburg

Heel langzaam veranderen de weerkaarten naar drukverdelingen die meer bij de herfst dan bij de zomer horen. Veel last hebben we er in Nederland voorlopig nog niet van. Meer dan een paar speldenprikjes zitten er deze week nog niet in.

Toch is het weer niet helemaal stabiel. Zo trekt vandaag, in de loop van de dag, van west naar oost een storing over het land. En ook vrijdag en zaterdag komen storingen in onze buurt. Daarbij valt op dat het enkele dagen flink gaat waaien. Woensdag kan de wind in het noordelijke kustgebied een tijdje tot hard aantrekken, windkracht 7.

Afbeelding van WhatsApp op 2024-08-15 om 12.51.31 8e18be61
Een tor in het groen - Grieta Spannenburg

Sterke straalstroom

Dat er meer beweging in de atmosfeer komt, heeft met de sterke straalstroom te maken die zich boven de Atlantische Oceaan heeft ingesteld. Za af en toe dringt hij ook tot Nederland door, vooral als storingen in onze buurt zijn. Er zit dan meer energie in de lucht, die zich onder meer in een toenemende wind vertaalt. Verder kunnen, op de momenten dat de storingen ons land passeren, natuurlijk gebieden met regen en of buien overkomen.

Ook vandaag staat de passage van zo’n storing op het programma. Vanochtend merken we dat nog niet meteen. Eerst komt de zon er mooi door en lopen de temperaturen bij een matige, aan zee (vrij krachtige zuidelijke tot zuidwestelijke wind vlot op. Op veel plaatsen in het binnenland kan het 25 graden worden, aan de westkust blijft het kwik een fractie achter.

Vanmiddag een buienzone

Rond het middaguur neemt in het westen de bewolking toe, op nadering van de storing die ons land gaat passeren. In het noordwesten kan in de ochtend al een lokale bui vallen, de echte buienzone volgt in de eerste helft van de middag en trekt vrij snel verder oostwaarts. In de eerste helft van de avond liggen de buien over het oosten van het land. In het westen trekt dan een tweede zone met buien het land binnen. Die buien kunnen lokaal met onweer gepaard gaan. Terwijl die tweede lijn het land in trekt, zakken de buien erop geleidelijk in.

Rond middernacht is het dan op de meeste plaatsen weer droog. Er volgt een nacht met opklaringen, een nog stevige, naar west gedraaide wind en minimumtemperaturen rond 14 graden. Morgen wisselen stapelwolken en de zon elkaar af en drijven in de hogere delen van de atmosfeer ook velden met dunne sluierbewolking over. Het blijft vrijwel overal droog en bij een vlagerige westelijke, later zuidwestelijke wind (die aan zee krachtig en in het Waddengebied eerst ook af en toe hard kan zijn) lopen de temperaturen op tussen 19 en 22 graden.

Donderdag een vlagerige wind

Ook donderdag is een dag met een vlagerige zuidwestenwind. Opnieuw wordt aan zee een windkracht 6 en langs de noordwestkust mogelijk af en toe een windkracht 7 verwacht. Er is veel zon, maar vooral in de middag drijft vanuit het westen ook hoge sluierbewolking binnen. In de avond worden de wolken dikker en kan in het noordwesten een bui vallen. Het wordt warmer dan woensdag, met temperaturen op veel plaatsen tussen 22 en 25 graden.

De storing, die ons land donderdag vanuit het westen benadert, blijft vrijdag en zaterdag een beetje in onze omgeving fladderen. Vrijdag wisselen wolken en de zon elkaar af en kan lokaal een bui vallen. De droge perioden overheersen echter en bij een aan zee geregeld harde zuidwestenwind komen de temperaturen tussen 21 en lokaal 25 graden uit. Dus koud is het ook die dag bepaald niet, al kan de sterke wind wel een kleine afbreuk doen.

Zaterdag een apart lagedrukgebied

Zaterdag wordt in de storing bij Nederland de ontwikkeling van een apart lagedrukgebied verwacht, dat van Zuidoost-Engeland naar het zuiden van Noorwegen trekt. Het zorgt ervoor dat de storing ons land zaterdagmiddag eindelijk passeert. Dan kan het een tijdje flink doorregenen. De wind neemt daarbij langzaam af en draait na passage van de regen naar westelijke richtingen. De temperaturen lopen flink op. Voorafgaand aan de storing kan het in het oosten van het land in de ochtend en aan het begin van de middag, als de zon nog schijnt, tot plaatselijk 28 of 29 graden opwarmen. In het westen komt het kwik tussen 23 en 25 graden uit.

In de periode na zaterdag lijken we een tijdje aan de rand van een nieuw hogedrukgebied terecht te komen. Het trekt later in de periode mogelijk naar Denemarken. Als dat inderdaad zo is, zou die ontwikkeling ons na het komende weekend weer mooie zomerdagen kunnen opleveren.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller