Sinds 11 oktober, toen een groot hogedrukgebied boven Europa het weer bij ons in de greep kreeg, is het – afgezien van enkele zonnige dagen – vaak bewolkt en grijs geweest. De grote vraag is nu of we er wat dit betreft nog een week aan vastknopen?
Het oude hogedrukgebied, dat het weer in Nederland de afgelopen week beïnvloedde, is inmiddels naar het oosten weggetrokken. Een nieuw hogedrukgebied komt vanaf maandag bij Ierland te liggen. Bij ons draait de wind hierdoor vandaag en morgen geleidelijk, van oost vandaag, via zuid tot zuidwest de komende nacht naar west tot noordwest, morgen en maandag. En daarbij neemt de wind maandag ook nog eens even flink toe.
Zwakke storing
Vandaag hebben wolken nog de overhand en kan uit de bewolking, doordat hoger in de atmosfeer een zwakke storing aanwezig is, ook een beetje regen of motregen vallen. Het gaat daarbij om kleine hoeveelheden. De oostelijke tot zuidoostelijke wind is zwak tot matig en de temperaturen stijgen tot tussen 8 en 11 graden, in Limburg wellicht iets hoger.
Ook vanavond en de komende nacht is het bewolkt en kan uit de bewolking een beetje motregen vallen. Het wordt niet kouder dan 5 tot 7 graden en de zwakke tot matige wind wordt in het binnenland zuidelijk, aan zee zuidwestelijk. Daar is de wind ook het sterkste.
Morgen bewolkt
Morgen wordt nog steeds bewolkt weer verwacht. Heel lokaal is er misschien even een gaatje voor de zon, maar dat zal niet veel zijn. Plaatselijk kan ook weer een beetje motregen vallen. De zwakke tot matige wind wordt in het binnenland zuidwestelijk en aan zee westelijk, later noordwestelijk. En de temperaturen komen tussen 8 en 12 graden uit.
Maandag verandert het weer. Aan de oostflank van het nieuwe hogedrukgebied bij Ierland komt over de Noordzee een lagedrukgebiedje naar het zuiden dat Duitsland in trekt. We komen aan de achterzijde ervan in een aantrekkende noordwestelijke wind terecht. Aan zee kan die wind tot krachtig, in het Waddengebied tot hard aantrekken. Daarbij zijn in het Waddengebied windvlagen met snelheden tot 70 kilometer per uur mogelijk. Verder trekt in de tweede helft van nacht en in de vroege ochtend een gebied met buien vanuit het noordwesten over het land.
Maandag meer zon
Later op maandag komt de zon er juist vaker door. Dan is vooral het noorden nog gevoelig voor een paar buien, in de rest van het land overheersen de droge perioden. Het waait nog een tijdje stevig door en met temperaturen tussen 10 en 13 graden is het relatief zacht.
Vanaf dinsdag komen we aan de noordflank van het wegtrekkende lagedrukgebied terecht. Doordat het hogedrukgebied bij Ierland verbinding krijgt met een ander hogedrukgebied boven Scandinavië draait de wind bij ons naar oost tot noordoost. Daarmee komt opnieuw de aanvoer van lucht vanaf het Europese continent op gang. De grote vraag is of en zo ja hoeveel bewolking er dan weer onze kant op wordt gevoerd. Wordt het grijs, of toch wat lichter?
Koud of zacht?
Een andere vraag is of de verbinding tussen de twee hogedrukgebieden ten noorden van ons land blijft liggen, of mogelijk toch ten zuiden van onze omgeving uitkomt. Het zou het verschil tussen een oostelijke en vrij koude wind, of een westelijke tot noordwestelijke en duidelijke zachtere wind opleveren. Die onzekerheid is in de berekeningen voor de periode vanaf komende dinsdag duidelijk terug te vinden. De hoofberekeningen kiezen nog voor de vrij koude optie, maar op de achtergrond is de zachtere optie ook steeds nadrukkelijk aanwezig.
In elk geval krijgen we zo weer enkele droge dagen, waarbij de hoeveelheid zon en de temperaturen dus onzeker zijn. Tegen het einde van de komende week lijkt vanuit het noordwesten een nieuwe puls met koude lucht via de Noordzee dichterbij te komen. Dat zou Nederland op termijn een wisselvalliger weerbeeld met wellicht een eerste winterse bui kunnen opleveren, maar dan kijken we nog ver weg. En ook dan is alweer een tweedeling zichtbaar, want de afstroom van kou kan ook westelijker gebeuren. En als dat zo is, draait de wind bij ons juist naar het zuiden, en zou het zomaar ineens opvallend warm kunnen worden.
Mis ook deze verhalen niet:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller