Hoe de wind ook waait, het blijft maar grijs

Foto boven: Ook vanochtend begon het op veel plaatsen grijs - Jolanda Bakker

Elke keer lijkt de zon er aan te komen, en steeds gebeurt het niet, of bijna niet. Er zijn delen van het land die vandaag aan hun achtste zonloze dag op rij beginnen. En hoewel dat in het verleden best eens eerder is voorgekomen, is het ook een prestatie. Zeker als je de zonnige jaren, die we van de laatste tijd gewend waren, in ogenschouw neemt.

Advertentie

Van welke kant de wind ook komt, er wordt tegenwoordig vaak vochtige lucht aangevoerd. Ook dat is een fenomeen wat met klimaatverandering samenhangt. Het oppervlaktewater begint tegenwoordig veel warmer aan de winter dan vroeger en kan daardoor veel meer vocht in de atmosfeer pompen. Bij een noordoostelijke wind, zoals vorige week, komt het bijvoorbeeld van de Oostzee. Met de zuidwestenwind van nu, natuurlijk van de Oceaan.

Ook vanochtend begon het op veel plaatsen grijs - Jolanda Bakker
Ook vanochtend begon het op veel plaatsen grijs - Jolanda Bakker

Grijze luchten

In beide gevallen zijn grijze luchten bij ons het gevolg. Vorige week was dat al erg, maar gisteren was het helemaal bar. Het werd bijna niet licht en uit de bewolking viel een groot deel van de dag zeer lichte motregen, die alles toch behoorlijk nat maakte. Daarbij was het – zeker in het binnenland – nog een groot deel van de dag waterkoud. Door de aantrekkende zuidwestelijke wind was het dan ook geen pretje om een zondagse wandeling te maken.

We gaan een zachte week tegemoet. Met temperaturen tussen 8 en 12 graden, zoals die voor de komende dagen worden gewacht, is het een graad of 4 warmer dan normaal in deze tijd van het jaar. Verder hebben wolken nog steeds vaak de overhand.

Warmbloedig hogedrukgebied

Op de weerkaarten zien we een warmbloedig hogedrukgebied, eigenlijk het subtropische hogedrukgebied dat – zoals tegenwoordig bijna altijd in de winter – een veel noordelijkere positie dan normaal inneemt. Nederland bevindt zich dan ook aan de warme kant van de straalstroom. De aangevoerde lucht is daarmee niet alleen vochtig, maar ook nog eens erg zacht.

Vanmiddag schommelt het kwik rond 10 of 11 graden. Daarbij is het vooral in het binnenland bewolkt, maar is er in het noordwesten mogelijk ook nog wel een gaatje voor de zon. In de oostelijke helft valt af en toe motregen. De zuidwestelijke wind kan in het Waddengebied af en toe hard zijn, is aan de westkust krachtig en landinwaarts matig.

Noorwesten een opklaring?

Vanavond en in de komende nacht hangen de meeste wolken boven het oosten en zuiden, in het westen en noorden komen ook een paar opklaringen voor. Het koelt af tot rond 8 graden. Morgen kan vooral in het noordwesten in de ochtend de zon zich even laten zien, op andere plaatsen is het bewolkt en later krijgen ook in het noordwesten de wolken weer de overhand. Lokaal valt een spat regen, maar veel stelt het niet voor. De matige wind draait naar zuidelijke richtingen en de temperaturen komen in de middag tussen 8 en 10 graden uit.

Vanaf woensdag lijkt het wisselvalliger te worden. Lagedrukgebieden komen dichterbij en storingen met bewolking en regen kunnen onze omgeving weer bereiken. Woensdag al kan een beetje regen vallen, donderdag is het meer. Beide dagen waait het hard. Woensdag is het met rond 12 graden erg zacht, vanaf donderdag komen de temperaturen wat lager uit. Daarbij kan het vooral donderdag hard regenen als een koufront het land passeert.

Het blijft wisselvallig

In de dagen na donderdag houdt het wisselvallige weer aan. Het ene moment passeert een gebied met regen, het andere moment wisselen zon en stapelwolken elkaar af en vallen enkele buien. Het blijft intussen zacht voor de tijd van het jaar, al zijn de temperaturen met 7 of 8 graden wel wat lager. In het weekend zou ook een hagelbui kunnen vallen, doordat dan wat koudere bovenlucht binnenstroomt. Maar een overgang naar winterweer is buiten bereik.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller