Een hoogwatergolf is door de Rijn onderweg naar Nederland. De waterstand in Nederlands grootste rivier begint morgen geleidelijk te stijgen en de piek wordt op vrijdag verwacht.
Waterpeilexpert Alphons van Winden van de site waterpeilen.nl verwacht dat de piek bij Lobith op een stand van om en nabij 13.25 meter zal uitkomen. Dat is ongeveer 2 meter hoger dan op dit moment. Delen van de uiterwaarden lopen daarbij onder.
De hoogwaterpiek in de Rijn hoort bij de extreme neerslag van de afgelopen dagen in het Alpengebied en in Zuid-Duitsland. Verspreid over enkele dagen is daar tot zo’n 300 millimeter regen gevallen. Op veel plaatsen in met name het zuiden van Duitsland heeft die regenval tot redelijk grootschalige overstromingen geleid. Flinke gebieden staan onder water. Hier en daar zijn ook dammen doorgebroken. De wateroverlast levert veel moeilijkheden op voor bewoners en het verkeer. Tienduizenden reddingswerkers worden ingezet om te helpen.
Spannend
Een flink deel van het gevallen water stroomt via de Donau richting Oostenrijk weg en vandaar verder naar het zuidoosten om via onder meer Hongarije en Bulgarije in de Zwarte Zee uit te komen. Het water heeft voor die tocht naar verwachting enkele weken nodig. Langs de Donau zal het op diverse plekken spannend worden als het water daar ‘van dijk tot dijk komt te staan’, zo verwacht de waterpeilenexpert. Helemaal als er nog meer regen bij zou komen.
Stroomt het meeste regenwater uiteindelijk dus door de Donau weg, ook het peil van de Rijn blijft zeker niet onberoerd. Nu is het wel zo, zegt van Winden, dat een groot deel van het regenwater eerst in de Bodensee terecht zal komen. Die houdt zo’n 90 procent ervan in eerste instantie vast. Dat water komt dus pas later in de Rijn terecht. Dat er toch een hoogwaterpiek komt, heeft met het regenwater te maken dat in Zwitserland is gevallen. Dat is inmiddels wel in de rivier terecht gekomen, evenals het water uit een aantal sterk gestegen zijrivieren.
Hoogwaterpiek 2013
Van Winden vergelijkt de hoogwaterpiek van nu met die van 2013, toen het in het zuiden van Duitsland op een vergelijkbare manier had geregend. Kunnen de waterstanden van dit moment in het zuiden van Duitsland de vergelijking met die van toen goed doorstaan, verder naar het noorden is in vergelijking met destijds wel wat minder regen gevallen.
De Moezel bij voorbeeld voert nu minder aan dan 11 jaar geleden. Daarom verwacht Van Winden een iets lagere piek dan toen. Kwam de Rijn destijds op een hoogste stand van 13,60 meter uit, nu verwacht hij een piekwaarde van rond 13,25 meter, aanstaande vrijdag.
Uiterwaarden lopen deels onder
Het zal genoeg zijn, zo denkt de waterexpert, om een flink deel van de uiterwaarden onder water te laten lopen, maar zeker niet volledig. Daarvoor zou de Rijn nog wat verder moeten stijgen. De laatste keer dat het water in de Rijn in de zomer nog duidelijk hoger kwam was in 2021, toen zich in België en Duitsland (onder meer in het Ahrdal) een grote ramp afspeelde. Na vrijdag lijkt het waterpeil te dalen. En als het dan voorlopig niet meer hard regent, waar het in de weersverwachtingen wel naar uitziet, dan houdt die daling voor langere tijd aan.