Is het Nederland zomerweer met veel zon en hoge temperaturen, het zuidwesten van Europa krijgt de komende dagen met de andere kant van de medaille te maken. Veroorzaker daar is een koudeput, hoog in de atmosfeer. Die storing gaat grote delen van Spanje en Portugal tot en met het weekend zware regen- en onweersbuien brengen.
Normaal is er op het Iberisch Schiereiland in de zomer in het weer weinig aan de hand. Ja, het is zonnig en warm. Overdag is het tijdens de siësta misschien wat rustig buiten, omdat het veel te heet is. Maar de stranden liggen vol en later in de middag en in de avond zie je ook de terrasjes weer volstromen. Aan zee heb je het ritme tussen de landwind in de nacht en de zeewind overdag en op het land waait het overdag ook wat harder. Maar afgezien van een incidentele stapelwolk tegen een bergrug aan, is er verder nauwelijks iets te beleven.
Speciaal bulletin
Toch heeft de Spaanse weerdienst gisteren een speciaal bulletin uitgestuurd. Dat doen de meteorologen in Spanje heel af en toe, als er wel bijzondere weersomstandigheden aan zitten te komen. De reden voor het bulletin is deze keer het arriveren van een lagedrukgebied vanuit het noordwesten. Het is een bijzonder lagedrukgebied, want tot op grote hoogte gevuld met relatief koude lucht. In het Spaans noemen ze zo’n systeem een DANA, een Depresión Aislada en Niveles Altos. Een afgesnoerd lagedrukgebied in de hogere delen van de atmosfeer. Nederlandse meteorologen spreken in dat geval vaak van een koudeput. Zo’n koudeput kan grote invloed op het weer hebben, zeker als het eronder zo heet is als in Spanje en Portugal nu.
Hete lucht onderin de atmosfeer en koude erboven verdragen elkaar niet. De atmosfeer wordt in dat geval extreem onstabiel. Er kunnen zich zware buien vormen met wolkbreukachtige regens, grote hagel en ook zware windstoten daarbij. Ook in Nederland hebben we nu en dan met een koudeput te maken. Bij ons kan het weer in zulke gevallen al behoorlijk uit de band springen, laat staan in Zuidwest-Europa, waar de atmosfeer een stuk explosiever kan zijn.
De eerste zware buien
Het begint vandaag allemaal, zo laat de Spaanse weerdienst in zijn bulletin weten. De ‘DANA’ komt bij Galicië te liggen en trekt langzaam langs de Portugese kust naar het zuiden. Het eerst in het noordwesten van Spanje en Portugal, maar later ook in de centrale delen komen zware regen- en onweersbuien tot ontwikkeling, met kans op grote hagel en veel regen in korte tijd. In het zuiden is het nog droog en kan het nog een keer 35 tot 40 graden worden.
Donderdag komt het systeem bij de zuidwestpunt van Spanje te liggen. Dan doen ook delen van Andalusië mee met de zware buien. Dat is best bijzonder, want de zuidelijke helft van Spanje krijgt gedurende de zomermaanden normaalgesproken vrijwel geen regen. Vrijdag en zaterdag trekt de DANA naar het noordoosten. Dan zijn het de centrale delen van Spanje en geleidelijk ook het noordoosten die de zware buien tegemoet kunnen zien.
Een tweede koudeput
Voor de rest van Spanje is vanaf dat moment het gedrag van een tweede koudeput van belang, die er vanaf de Oceaan achteraan komt. Ook dan houden de buien op veel plaatsen dus aan, al zou dat in het zuiden weer kunnen meevallen. Tegelijk met de buien arriveert minder hete lucht. Die zorgt ervoor dat de junimaand zonder hittegolf voorbijgaat. In het de laatste jaren zo door heet weer geteisterde zuidwesten van Europa, is zelfs dat een opmerkelijk feit.
Het enige gebied dat de komende dagen buiten de buien lijkt te blijven, is het zuidoosten van Spanje. Maar dat is de regio die nog maar kort geleden wel heel zware buien heeft gehad.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller