Noodweer treft Balearen en veroorzaakt enorme overlast

Foto boven: Zware regenval in Spanje - Joan Banjo

Extreme regenval, onweer, hagel, veel wind en overstromingen hebben gisteren op grote delen van de Balearen voor grote overlast gezorgd. Op veel plaatsen viel binnen 24 uur tijd tussen 50 en iets meer dan 200 millimeter regen. Watergangen stroomden over en sleurden alles mee wat op hun pad kwam. Tot meerdere auto’s aan toe.

Midden op Mallorca kwam een trein vast te zitten. Reddingsdiensten moesten eraan te pas komen om de 29 inzittenden vrij te krijgen. ‘Als door een wonder’ raakte niemand daarbij gewond, zo meldt de krant die op Mallorca verschijnt.

Noodweer vanuit het oosten

Het noodweer begon er vroeg in de ochtend al in het oosten. Later kwam praktisch het hele eiland aan de beurt. Bij de buien kwamen vrijwel alle facetten aan bod, variërend van zwaar onweer, via veel wind (waarbij bomen omwaaiden en takken afbraken) tot hagel en veel regen in korte tijd. In Port de Soller in het noordwesten viel tijdens een van die buien zoveel regen in korte tijd dat de straten in de stad in kolkende rivieren veranderden.

Reddingsdiensten moesten eraan te pas komen om tien mensen, die in drie benedenwoningen leefden, te bevrijden. Alle drie de huizen hadden minimaal een halve meter water binnengekregen. Eerst werden twee ouderen die niet meer zo mobiel waren uit hun huis gehaald. Daarna werden de andere huizen ontruimd. Doordat het in één huis niet mogelijk was de deur te openen om de vier bewoners via de normale weg buiten te krijgen, werden ze over een 1 meter 80 meter hoge muur getild en op die manier bevrijd.

Palma halverwege de dag

De hoofdstad Palma kwam halverwege de dag aan de beurt. Ook daar viel dermate veel regen in korte tijd dat delen van de stad met wateroverlast te kampen kregen. Uiteindelijk hoefden reddingsdiensten hier niet grootschalig in actie te komen. Het bleef bij het opruimen van een paar afgebroken takken en hier en daar het wegpompen van het water.

Ook op Menorca, Ibiza en Formentera lieten de buien zich gelden. In de midden op Menorca gelegen plaats Es Marcadal viel in één dag tijd bijna 205 millimeter. Ook hier veranderden straten in woest kolkende rivieren, werden terrassen en auto’s meegesleurd, liepen huizen en kelders onder en was er op andere manieren grote overlast. Op Formentera was het de wind bij één van de buien die strandstoelen het zeewater in blies. Op zee zagen de windstoten er indrukwekkend uit en maakten zeilers enkele angstige momenten mee. De buien drongen tot in het zuidoosten van Frankrijk door waar spectaculaire luchten werden gezien.

Een trog kwam op Spanje af

Het begon de afgelopen dagen allemaal toen vanuit het westen een trog het Iberisch schiereiland naderde. Eigenlijk kun je dat als een knik in de lijnen van gelijke luchtdruk zien. Aan de voorzijde is de wind zuidelijk, aan de achterzijde noordwestelijk.

Toen de wind nog zuidelijk was, werd de hete lucht vanuit Spanje op transport naar het noorden gezet, in de richting van Nederland. Afgelopen zondag leverde die beweging in het uiterste noorden van Spanje extreem hoge temperaturen op. In de aan de Golf van Biskaje gelegen steden Bilbao en San Sebastian werd het 43 of 44 graden. Ook het zuidwesten van Frankrijk kwam in de hitte en zag de temperaturen tot plaatselijk 42 graden oplopen.

Veel koelere lucht

Tegelijkertijd kwam het noordwesten van Spanje aan de andere kant van de trog in de noordwestelijke wind terecht, die veel koelere lucht het land in blies. Was het er de ene dag nog 40 graden, de volgende dag werd het niet warmer dan 23 graden. Met een sterk vlagerige wind erbij. Dat scheelde een jas, vertelden Nederland die in het gebied wonen.

Later kwam die knik boven het oosten van Spanje aan. Daar snoerde de koudere lucht in de hogere delen van de atmosfeer zich af waarbij boven de Middellandse Zee een apart lagedrukgebied ontstond. Door de interactie met het op dit bijzonder warme zeewater van de Middellandse Zee, konden zeer zware buien ontstaan. Woensdag deed ook het oosten van Spanje daarbij nog mee, met lokaal meer dan 50 millimeter. Donderdag hadden met name de Balearen met het noodweer te kampen. Ook Zuidoost-Frankrijk deed mee.

Nu naar Italië

Eigenlijk was het een systeem dat min of meer tropische kenmerken aannam. De zwaarte van de buien, de neerslaghoeveelheden en de wind, het paste er allemaal bij. Het lagedrukgebied trekt nu naar Italië. Ook daar worden zware onweersbuien verwacht, evenals in de Alpen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller