Noorden VS krijgt sneeuwdump door buien van Grote Meren

Foto boven: Sneeuw, vanochtend in Old Forge, in het verlengde van het Ontariomeer - Webcam

Tijdens vroegere, koude winters wilde het wel gebeuren dat 1 of 2 van de Waddeneilanden dagenlang met een oneindige stroom aan sneeuwbuien vanaf de Noordzee te maken kregen. Dan viel op zo’n eiland soms meer dan een halve meter.

Advertentie

Het was een noordoostenwind die ijskoude lucht, afkomstig vanuit Scandinavië richting de Wadden blies. Daarin vormden zich boven het relatief warme water van de Noordzee steeds nieuwe sneeuwbuien, die dan op de eilanden aan land kwamen. Vlieland heeft zo meerdere sessies gehad, delen van Terschelling eveneens en ook Ameland is er bekend om. Daar ontstonden in 1987 door de harde wind ook nog eens enorme sneeuwduinen.

Sneeuw, vanochtend in Old Forge, in het verlengde van het Ontariomeer - Webcam
Sneeuw, vanochtend in Old Forge, in het verlengde van het Ontariomeer - Webcam

In de VS rond Grote Meren nu veel sneeuwbuien

Het noorden van de VS heeft geregeld met dit soort gebeurtenissen te kampen, ook nu weer. Hier is het de westelijke tot noordwestelijke wind die ijskoude lucht vanuit het arctische binnenland van Canada naar het zuidoosten blaast die het effect veroorzaakt en het relatief warme water in de Grote Meren de aanstichter. In de plaatsen die – stroomafwaarts – onder zo’n lijn met sneeuwbuien terechtkomen, valt zo in enkele dagen meer dan een meter.

Om het tot dergelijke sneeuwbuien te laten komen, moet de koude lucht over een afstand van minstens 100 kilometer over het warme water van één van de Grote Meren kunnen strijken. Met name de min of meer west-oost gerichte meren kunnen indrukwekkende sneeuwlijnen produceren. Ten oosten van het Ontariomeer ligt de Tug Hill waarop jaarlijks gemiddeld zo’n 7,5 meter aan lake-effect snow valt. Ook vanochtend ging het daar weer tekeer.

In 10 dagen tijd 3,5 meter

Tussen 3 en 12 februari 2007 viel in North-Redfield, ook op het plateau van de Tug Hill, in 10 dagen tijd 3 meter 58 sneeuw, tijdens een lake-effect snow situatie. Tussen 27 december 2001 en 1 januari 2002 kwam in Montague, ook op het plateau van de Tug Hill, in zes dagen tijd een sneeuwlaag van 3 meter 20 omlaag. Behalve het Ontariomeer, zijn ook de meeste andere van de Grote Meren verantwoordelijk voor lake-effect snow situaties. Eén van de gebieden is een strook die van Cleveland in de richting van Buffalo gaat. Ook daar kan het enorm tekeergaan.

Een aantal van de gebieden die geregeld door Lake-effect snow worden getroffen - Wikipedia
Een aantal van de gebieden die geregeld door Lake-effect snow worden getroffen - Wikipedia

Ook vanochtend was het op de Tug Hill en in de regio tussen Cleveland en Buffalo weer raak. Verder was aan de oostzijde van het Huronmeer een langgerekte zone met sneeuwbuien te zien die de omgeving daar onder een dikke sneeuwlaag deed verzinken. Op webcams was goed te volgen hoe het verkeer in genoemde gebieden grote overlast van de sneeuw ondervond.

Lagedrukgebied boven Canada

Verantwoordelijk voor het diep winterse weer in het noorden en noordoosten van de VS is een lagedrukgebied boven het oosten van Canada. Aan zijn west- en zuidflank voert het met sterke noordwestelijke en westelijke winden de ijskoude lucht aan die, door over het nog warme water van de Grote Meren te strijken, op allerlei plaatsen lange lijnen van sneeuwbuien veroorzaakt. Deze situatie lijkt in elk geval de komende dagen nog aan te houden.

In Nederland hadden we in de derde week van november een situatie die wel een klein beetje op winterweer van nu in het noorden van de VS leek. Ook hier waren het noordwestelijke winden die een bel met ijskoude lucht, afkomstig vanuit het noordpoolgebied, naar het zuiden brachten. Bij ons streek die lucht over de warme Noordzee, maar had daarbij al zo’n afstand afgelegd dat hij onderin de atmosfeer behoorlijk was opgewarmd. Tot vorst kwam het dan ook eigenlijk niet, maar vooral landinwaarts wel tot sneeuwbuien. Regionaal werd het daarbij goed wit.

Sneeuw in Painesville, in de buurt van Cleveland. Het verkeer heeft het er zwaar mee - Webcam
Sneeuw in Painesville, in de buurt van Cleveland. Het verkeer heeft het er zwaar mee - Webcam

Bij ons voorlopig geen sneeuwbuien

Hoewel ook in Nederland de komende weken nog wel af en toe koude lucht vanuit het noorden naar het zuiden lijkt te kunnen komen, zit een herhaling van de situatie met sneeuwbuien er niet meteen in. Dat heeft ermee te maken dat het opnieuw optreden van een drukverdeling met een langgerekte noordwestelijke windbaan voorlopig niet in de weerkaarten zit.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller