Omgeving Napels getroffen door aardbeving vanuit vulkaan

Foto boven: De Krater van Astroni, tussen Pozzuoli en Bagnoli, vlakbij Napels - Michele Pizza

De omgeving van Napels is in de nacht naar donderdag door een aardbeving getroffen. De beving had een magnitude van 4,4 en richtte hier en der lichte schade aan. Veel mensen in en rond de stad bleven na de beving de rest van de nacht buiten.

Advertentie

De aardbeving deed zich rond 01.25 uur ’s nachts op een diepte van 3 kilometer voor aan de kust, tussen de plaatsen Pozzuoli en Bagnoli. Ook in de stad was de beving te voelen. In delen van de Napels viel de stroom uit. In Bagnoli raakte iemand licht gewond.

De Krater van Astroni, tussen Pozzuoli en Bagnoli, vlakbij Napels - Michele Pizza
De Krater van Astroni, tussen Pozzuoli en Bagnoli, vlakbij Napels - Michele Pizza

Er waren geen aanwijzingen voor de beving

Het Italiaanse seismologische instituut had geen aanwijzingen dat er een beving op komst was. De beving werd door 6 lichtere aardschokken gevolgd. De aardbeving deed zich voor in de krater van de dichtbijgelegen Campi Flegrei vulkaan. De beving was ongeveer net zo zwaar als een andere beving die zich vorig jaar in mei in het vulkanische systeem voordeed.

Campi Flegrei bestaat uit een systeem van meerdere kraters, die allemaal aan de baai van Napels liggen. Het gebied strekt zich uit tot aan Pompeï, waar een grote uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 aan duizenden mensen het leven kostte.

Vulkaan is veel groter dan de Vesuvius

Daarbij is Campi Flegrei een veel grotere vulkaan dan de Vesuvius. De Caldera van de vulkaan heeft een diameter van tussen 12 en 15 kilometer. De laatste keer dat hij uitbarstte was in het jaar 1538. Het systeem heeft zich meerdere tienduizenden jaren geleden al gevormd.

Advertentie

Nu de vulkaan weer actiever lijkt te worden, groeit de angst voor een nieuwe uitbarsting. De toename in seismische activiteit is in 2022 begonnen. Het voormalige hoofd van het Vesuvius Observatorium van de Italiaanse Vulkanologische Dienst heeft daarna opgeroepen om met evacuatieplannen voor het gebied te komen, voor het geval dat er zo’n uitbarsting zou komen. Inmiddels wordt aan een update van die plannen gewerkt.

Toenemende beweging van de bodem

De wetenschappers die de ontwikkeling van de vulkaan in de gaten houden, maken zich vooral zorgen over de toenemende bewegingen van de bodem in het gebied. Op sommige plaatsen komt de bodem langzaam omhoog. Die stijging lijkt de laatste maanden wat te zijn versneld. Dit kan een aanwijzing zijn dat er een eruptie aan zit te komen.

Mocht er ooit weer een krachtige uitbarsting komen, dan zouden in het dichtbevolkte gebied waar de vulkaan zich bevindt honderdduizenden doden kunnen vallen, zo wordt gevreesd. Aan een krachtige uitbarsting van de vulkaan, 39.000 jaar geleden wordt zelfs het uitsterven van de Neanderthaler toegeschreven. In de directe omgeving van de vulkaan wonen ongeveer 800.000 mensen. De stad Napels zelf bevindt zich dan net weer iets verder weg.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller

Advertentie