Orkaan Ernesto Bermuda voorbij, nu naar Canada en uiteindelijk Ierland

Foto boven: De resten van orkaan Ernesto lijken zich de komende tijd niet met het weer in Nederland te gaan bemoeien - Jannes Wiersema

Orkaan Ernesto is gisteren over Bermuda getrokken. De eilandengroep had te maken met windsnelheden tot 145 kilometer per uur, hoge vloedgolven en tot 250 millimeter aan regen. Delen van de eilanden kwamen in de aanloop al zonder stroom te zitten.

Inmiddels is Ernesto onderweg naar het uiterste noordoosten van Cananda, naar Newfoundland. Daar komt het systeem – waarschijnlijk nog steeds als een orkaan – ergens in de nacht naar komende dinsdag (Europese tijd) aan. Het is de laatste jaren al vaker gebeurd dat orkanen nog min of meer intact bij het erg noordelijk gelegen Newfoundland aankwamen. Het gebied bevindt zich tussen 48 en 50 graden noorderbreedte.

Jannes rode lucht
De resten van orkaan Ernesto lijken zich de komende tijd niet met het weer in Nederland te gaan bemoeien - Jannes Wiersema

Warme Golfstroom

Dat Ernesto op zijn reis naar het noordoosten zo goed in tact blijft, heeft ermee te maken dat de kern van de orkaan zich boven de warme golfstroom bevindt. Na zijn passage over Bermuda, was er zelfs een kansje dat de orkaan nog weer even iets in kracht zou toenemen. In de buurt van Newfoundland worden rond de kern van de orkaan nog net aan winden met orkaansterkte verwacht. Daarna vormt Ernesto zich om tot een normaal lagedrukgebied.

Doordat dit lagedrukgebied vervolgens in de straalstroom boven de Oceaan wordt opgenomen, trekt het met zevenmijlslaarzen in de richting van Ierland, waar ex-Ernesto donderdag wordt verwacht. Doordat de depressie eenmaal daar aangekomen door het heersende windregime boven Europe waarschijnlijk uit elkaar wordt getrokken, zullen we in Nederland weinig van Ernesto merken. Dat was eerder deze maand met de resten van Debby ook al zo.

Bovenwindse eilanden

Ernesto ontstond vorge week zondag op de Oceaan en trok daarna naar de bovenwindse eilanden. Ook de Nederlandse eilanden Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten kregen ermee te maken. De passage van Ernesto op een afstand van ongeveer 60 kilometer bleef er zeker niet onopgemerkt. Op Sint-Maarten werd een zwaarste windstoot van 96 kilometer per uur gemeten en waaiden enkele bomen om. De haven was vanwege de ruwe zee eerst nog gesloten, op het vliegveld werden de normale operaties weer hervat. Er was aan de installaties geen schade ontstaan, meldden de autoriteiten. De scholen openden korte tijd later weer.

In het laagland waren op Sint-Maarten, door de zware regenval waarmee de passage van Ernesto gepaard ging, wel gebieden overstroomd. Het verkeer werd dan ook gevraagd hiermee rekening te houden en voorzichtig te zijn. Ook Saba en Sint-Eustatius lagen in het pad van Ernesto en kregen met de uitwerking van wind en regen te maken. Van Sint-Eustatius waren er nog geen berichten over de gevolgen van Ernesto en de eventuele schade op het eiland.

Flink wat schade op Saba

Op Saba lag het pad naar Mount Scenery, de vulkaan op het eiland, bezaaid met omgewaaide bomen. Het was afgesloten totdat de opruimwerkzaamheden waren afgerond. Overheidsgebouwen bleven eerst nog dicht en ook sommige stranden waren via de weg even niet bereikbaar. In totaal viel er 230 millimeter regen, in relatief korte tijd. Wegen liepen dan ook onder, voor het verkeer was er een tijdje geen doorkomen aan. Ook vielen, behalve bomen, rotsen op de weg. Dit moest allemaal eerst weer opgeruimd moeten worden.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller