Orkaan Milton groeide uit tot sterkste storm op aarde van dit jaar
Reinout van den BornDe meteorologische gemeenschap hield gisteren wereldwijd de adem in. Alle ogen waren op de Golf van Mexico gericht, waar orkaan Milton bezig was om in een duizelingwekkende vaart tot een orkaan van de vijfde categorie uit te groeien. Een dag eerder hadden we het nog over een sterke tropische storm. Er was zelfs een periode waarin Milton zo snel sterker werd dat er bijna uurlijks nieuw updates moesten worden gegeven.
De Amerikaanse weerdiensten hadden het er maar druk mee. Vrijwel voortdurend vlogen onderzoeksvliegtuigen van het Hurricane Center en de Amerikaanse weerdienst NOAA (de Hurricane Hunters) kriskras door de orkaan, om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. Het ontwikkelproces van de orkaan kon hierdoor bijna tot op de minuut worden gevolgd.
Hoogtepunt viel in de afgelopen nacht
Ergens in de afgelopen nacht bereikte Milton zijn hoogtepunt. Terwijl de kerndruk daalde tot 897 hPa (één van de vijf laagst gemeten waarden ooit tijdens orkanen in de Atlantische sector) nam de wind rond de kern tijdelijk tot een onbevattelijke 280 kilometer per uur toe. Mogelijk is de wind zelfs nog even iets sterker geweest, maar dat zal dan later worden gemeld. Hiermee was Orkaan Milton de dit jaar sterkst gemeten storm op aarde tot nu toe. We moeten naar het jaar 2019 teruggaan om een orkaan te vinden (Dorian) die nog sterker was dan Milton.
Intussen is Milton weer wat afgezwakt. Interne processen in de orkaan en de interactie met het noordelijke deel van Yucatan, waar de orkaan de afgelopen uren dichtbij lag, waren daar debet aan. De luchtdruk in de kern is inmiddels weer tot 924 hPa gestegen, de wind rond de kern afgenomen tot 250 kilometer per uur. Overigens is ook dat onvoorstelbaar sterk.
Milton wordt langzaam minder sterk
Onderweg naar de westelijke golfkust van Florida, waar in de grote stad Tampa vele mensen worden geëvacueerd in verband met de nadering van de storm, neemt Milton nog wat verder in kracht af, zo is de verwachting. Door die aanhoudende interne processen in de orkaan, maar ook doordat de wind rondom het systeem in de hogere delen van de atmosfeer toeneemt. Milton gaat waarschijnlijk als een orkaan van de tweede of de derde categorie aan land.
De autoriteiten van Florida nemen de dreiging van Milton zeer serieus. Gisteren al kwam een uittocht van mensen op gang. Op de meeste snelwegen waren de banen naar het zuiden leeg, terwijl die naar het noorden volstonden met inwoners die de storm wilden ontvluchten. De burgemeester van Tampa was duidelijk voor de inwoners van die delen van de stad die geëvacueerd moeten worden. ‘Ga weg’, zei ze. ‘Doe je dat niet, dan ga je dood’
In de nacht naar donderdag in Florida aan land
De verwachting is nu dat Milton in de nacht naar donderdag (Nederlandse tijd) in Florida aan land zal gaan. Boven land zwakt de orkaan verder af. Aan de andere kant, op zee houdt dat proces aan. Tegelijkertijd ondergaat Milton dan de transformatie naar een gewoon lagedrukgebied. Binnen een paar dagen betekent dit waarschijnlijk dat de storm er niet meer is.
Nog twee andere buienclusters
Op de Oceaan is ondertussen alleen orkaan Leslie nog actief. Deze orkaan zwakt vrij snel af en zal als een tropische storm en later lagedrukgebied een bocht naar het noorden en later naar het noordoosten maken. Voor het land vormt Leslie geen bedreiging. Verder houden de meteorologen van het National Hurricane Center in Miami nog twee buienclusters in de gaten. Eén ervan ligt nu bij Florida en lijkt zich nauwelijks verder te ontwikkelen, de andere cluster trekt vanaf Afrika de Oceaan op en ontwikkelt zich daarbij maar langzaam.
Verder lezen:
Er is op 24 augustus toch een windhoos over Meppel getrokken
30-daagse: als het nu winter was, zouden we echt beter kijken
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller