30-Daagse (+): als het nu winter was, zouden we echt beter kijken

Foto boven: Herfst in Beusichem - Nely van Frankenhuyzen

We hebben het de afgelopen tijd al wel vaker gezegd, maar als het nu winter was, dan zouden de weerkaarten van de komende tijd her en der wel kriebels opleveren. En zouden we er beter naar kijken dan nu, zo midden in de herfst.

Er is veel dat meewerkt, zouden we nu in de winter zitten. De poolwervel is zwak en wordt voortdurend aangevallen. De AO- en de NAO-index zijn de komende tijd sterk negatief en hogedrukgebieden durven het ook weer eens aan om een positie ten noorden van Nederland op te zoeken, zoals dat ook nu het geval is. Het levert ons fraai herfstweer op met en in de nachten al behoorlijk lage temperaturen en vooral in de duinpannen de eerste vorst.

Nely van Frankenhuyzen
Herfst in Beusichem - Nely van Frankenhuyzen

Interessante weerperiode

Nu het orkaanseizoen voor de derde keer dit jaar op gang is gekomen, moeten we echter ook de Oceaan in het oog houden. De lagedrukgebieden, die ontstaan uit de restanten van de orkanen die die daar nu actief zijn, komen op Europa af en proberen de wind bij ons in de zuidhoek te brengen. Tegelijkertijd zien we standvastige hogedrukgebieden in de buurt van IJsland en Groenland (een gevolg van de zwakke poolwervel) die de straalstroom op de Oceaan op een relatief zuidelijke positie houden. En dat levert ons een interessante weerperiode op.

Week 1: van maandag 7 tot en zondag 13 oktober

  • Wisselvallig weer met later veel regen

  • Zuidzuidwesten wind, soms sterk

  • Eerst zacht, later wat koeler

Het hogedrukgebied bij IJsland en Groenland blijft op zijn plaats, lagedrukgebieden (waaronder ex-Kirk) zijn in onze omgeving en boven de Britse eilanden actief. Het is in Nederland sterk wisselvallig en vooral rond donderdag (als ex-Kirk passeert) is er kans op veel wind. De week begint vrij warm met temperaturen tot in het zuiden rond 20 graden. Later in de week wordt het weer wat minder warm. In het weekend wordt het 13 of 14 graden.

Week 2: van maandag 14 tot en met zondag 20 oktober

  • Nog steeds wisselvallig

  • Zuidwestelijke winden

  • Zacht met rond 15 graden

Hogedrukgebieden voelen zich in het hoge noorden nog steeds thuis, bij Ierland ligt een lagedrukgebied. Ze strijden met elkaar, maar wij lijken in Nederland net aan de warme kant van de overgangszone te blijven. Met zuidwestelijke winden en sterk wisselvallig weer, doordat de overgangszone met het koelere weer in het noorden toch dichtbij is. De meeste regen lijkt in het zuiden te vallen, het noorden krijgt wellicht een fractie minder. Het is vrij zacht met temperaturen rond 15 graden, in het noordoosten ook weleens wat koeler.

Week 3: van maandag 21 tot en met zondag 27 oktober

  • Rustig herfstweer

  • Noordwestelijke winden

  • Nu en dan een buitje

Het hogedrukgebied bij IJsland lijkt wat naar het zuiden te komen en een stuk sterker te worden. Bij ons wordt de wind noordwestelijk en breekt een periode met rustig herfstweer aan. We krijgen een afwisseling van wolken en zon, er kan een enkele bui vallen en tijdens opklaringen is in de nacht vorst aan de grond mogelijk. Overdag wordt het een graad of 14.

Week 4: van 28 oktober tot en met 3 november

  • Opnieuw in een overgangszone

  • Vaak bewolkt, in het zuiden de meeste regen

  • Buiten de regen om nog 12 of 13 graden.

In deze week lijken we weer in het grensgebied van de hogedruk in het noorden en lagedrukgebieden op de Oceaan in de buurt van de Azoren terecht te komen. Opnieuw ligt de straalstroom, als deze berekening uitkomt, dus erg zuidelijk en krijgen we met een sterk negatieve NAO-index te maken, zoals de laatste tijd al vaak het geval is.

Ook hier is het voor wat het weer betreft een dubbeltje op zijn kant. Met waarschijnlijk bewolkte fasen, soms regen en in het noorden de grootste kans op zonneschijn. In de regen vallen de temperaturen wellicht wat tegen, erbuiten kan het nog 12 of 13 graden worden.

Week 5 en 6: van 4 tot en met 17 november

  • Net noord van de overgangszone

  • Nu en dan buien

  • Geleidelijk iets kouder

Ook in deze twee weken verandert maar weinig. Lagedrukgebieden worden in de buurt van de Azoren en boven Scandinavië berekend, het hogedrukgebied bij IJsland en Groenland is ook zeer hardnekkig. De overgangszone lijkt steeds net wat ten zuiden van Nederland te blijven. Bij ons waait de wind daardoor vaak uit het noordwesten en kunnen buien, horend bij de lagedruk boven Scandinavië en afkomstig van de Noordzee het land op komen. Daarbij lijken de temperaturen nog iets omlaag te gaan en komen we later op een graad of 10 uit.

Samenvattend:

Zoals in het begin van dit verhaal al aangegeven, ziet de komende periode er interessant uit. Door de combinatie van een sterk negatieve NAO-index, de hardnekkige hogedruk in het noorden en de erg zuidelijk liggende straalstroom zien de weerkaarten er de komende tijd vaak anders uit dan je van de herfst zou mogen verwachten. Onze positie in of nabij de overgangszone tussen de lagedrukgebieden en het hogedrukgebied zou in de winter ronduit spannend zijn geweest. Nu is het echter herfst, en gebeurt er de komende weken weinig bijzonders.

Vaak is het aan de wisselvallige kant, soms krijgt de noordelijke hogedruk even wat meer invloed en de temperaturen, die eerst nog vrij hoog zijn, gaan later in de periode langzaam wat omlaag.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller